Chobotnice kolem kšeftu „Slepičáka“ Hlubučka. Miliony pro STAN, peníze z Mostecké uhelné, firma z Rakušanova Kolína a v centru syn Havlova kancléře

16.09.2022 7:40 | Kauza

V Praze se rozhořel ostrý spor ohledně nevýhodného prodeje v pražských Lysolajích, které téměř dvanáct let vedl někdejší pražský lídr starostů Petr Hlubuček, jenž je jedním z obviněných v kauze Dozimetr. U kauzy pozemku prodaného o 40 milionů levněji se začalo skloňovat jméno skupiny bpd partners, kterou spoluvlastní miliardář Jan Dobrovský a která přes společnost sídlící v „Rakušanově“ Kolíně poslala STAN v letech 2016 až 2020 až 4,75 milionu korun. Pražská radní Hana Kordová Marvanová pro ParlamentníListy.cz uvedla, že otevřením kauzy „šlápla na kuří oko“. Dobrovský spojení s Lysolajemi odmítá. Před volbami posílá peníze protikandidátovi Marvanové.

Chobotnice kolem kšeftu „Slepičáka“ Hlubučka. Miliony pro STAN, peníze z Mostecké uhelné, firma z Rakušanova Kolína a v centru syn Havlova kancléře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Lidové noviny ve svém článku popisujícím, že od skupiny bpd partners dorazilo ke Starostům během let 2016 až 2020 až 4,75 milionu, napsaly, že základní majetek v řádu miliard vydělali podnikatelé z bpd „především v důsledku divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti“.

„V souvislosti s praním špinavých peněz už byli ve Švýcarsku odsouzeni klíčoví manažeři někdejších státních dolů. Hlavním mozkem měl být Antonín Koláček. Ten si u švýcarské justice vyslechl pravomocný trest 4,5 roku. Za tunelování stojí i před českými soudy. Privatizace důlního gigantu se odehrála v letech 1998 a 1999, kdy zemi vládla ČSSD tehdejšího premiéra Miloše Zemana. Ta rozhodla o prodeji státního balíku akcií za 650 milionů korun. Ve skutečnosti měly ale podle žalobců hodnotu 3,9 miliardy. Koláček navíc nejprve vyvedl peníze ze společnosti, aby si za ně podle vyšetřovatelů podnik koupil. Pod tlakem policie ale v roce 2008 původní majitelé odprodali akcie partnerům z Czech Coal Petru Pudilovi a Vasilu Bobelovi. Podíl měl v ústecké uhelné společnosti Pavel Tykač, který v roce 2010 doly zcela ovládl. Od roku 2004 byl členem dozorčí rady Czech Coal i Jan Dobrovský. Ani jeden z této trojice mužů nebyl v kauze Mostecké uhelné společnosti obviněn,“ napsaly Lidové noviny.

Přímo k osobě syna disidenta a diplomata Luboše Dobrovského, v letech 1992- 1996 kancléře prezidenta Václava Havla, pak připomínají, že pracoval pro Karla Schwarzenberga a „stal se vlivným lobbistou“.

„Byl u prodeje Becherovky či IPB. Potkal se s většinou miliardářů 90. let. Nakonec se přes angažmá v MUS a Czech Coal stal jedním z nich. Společnost bpd partners ovládá řadu firem včetně kolínské Draslovky. Dobrovský patří mezi politicky angažované postavy. Podílel se s bpd na financování kampaně prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše, subjektu Praha sobě, TOP 09 či hnutí STAN.Společnost bpd podporuje také projekty společnosti Post Bellum,“ poznamenali též Lidové noviny během minulého týdne.

Právě firma bpd partners bývalých uhlobaronů z Czech Coalu Petra Pudila, Vasila Bobely a Jana Dobrovského Drahoše podpořila v prezidentských volbách částkou 1,5 milionu korun. Následovala jejich podpora starosty Prahy 7 a lídra Prahy sobě Jana Čižinského.

Noviny popsaly také méně známé financování vládního STAN. Právě tato trojice totiž má patřit mezi nejvýznamnější sponzory vládní strany.

Téměř pět milionů korun mělo od Bobely, Pudila a Dobrovského putovat přes společnost Lučební závod Draslovka, která sídlí v Kolíně a majitelé skupiny bpd partners ji spoluvlastní.

Právě z Kolína pochází i lídr starostů Vít Rakušan, který byl ve vedení města mezi lety 2010 a 2019, jenž pro Lidové noviny uvedl, že šlo o standardní dar. „Draslovka nám věnovala peníze v souladu se zákonem, na transparentní účet a samozřejmě bez jakýchkoli podmínek či protiplnění,“ napsal někdejší starosta Kolína, v jehož městě do Draslovky vstoupila bpd partners v roce 2013 a o tři roky později už poslala první milion hnutí STAN.

Mluvčí trojice podnikatelů Vít Kurfürst pro server Lidovky.cz uvedl, že „transparentně a veřejně podporují politické subjekty a jednotlivce, kteří deklarují proevropskou a prozápadní orientaci České republiky“.

Podle některých médií má propojení STAN bpd partners mít větší pozadí než jen posílání standardních darů.

Server iDNES.cz o podnikatelích informoval s odkazem na obchody s pozemky, které dirigoval někdejší lídr pražských starostů a exstarosta Lysolají Petr Hlubuček, obviněný v korupční kauze dopravního podniku Dozimetr.

Lukrativní místo v jeho obci získal developer za 100 milionů korun bez daně, byť znalecké posudky Prahy tvrdí, že se parcely daly prodat dráž o třicet až čtyřicet milionů korun.

Podle serveru prazskypatriot.cz se na obchodu podílel předseda hnutí Praha sobě Jan Čižinský a Hlubuček měl pro stavbu domova pro seniory prezentovat firmu AG Development jako svého strategického partnera. „Tato firma patří pod společnost bpd partners, za kterou stojí Petr Pudil, Vasil Bobela a Jan Dobrovský,“ uvedla koalice SPOLU k propojení s muži, kteří posílají starostům miliony.

„Je paradoxní, že ti, kteří na magistrátu nejvíce verbálně bojovali s korupcí, jsou součástí celku, kterému já říkám noví šíbři,“ komentoval kauzu označovanou coby „Dozimetr 2“ kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda.

Pro ParlamentníListy.cz pražský zastupitel Ondřej Prokop (ANO) píše, že si myslí, že „ještě budeme překvapeni, kam až kauza Dozimetr dosáhla a jak hluboké jsou její kořeny“.

„Aktuálně jsme na zastupitelstvu znovu otevřeli nevýhodný prodej pozemků v pražských Lysolajích, a jak vidno, dostáváme se dál a dál. Už dříve jsem upozorňoval na propojení pánů z Mostecké uhelné, které vyšetřuje NCOZ, s Čižinského Prahou sobě. Sám miliardář Jan Dobrovský nyní přiznal, že platí senátní kampaň Tomáši Hudečkovi, který už nějakou dobu jede velmi negativní a špinavou kampaň proti Haně Marvanové. Zřejmě proto, že dlouhodobě upozorňovala nejen na levárny na magistrátu, ale hlavně na propojení firem miliardáře Dobrovského s kauzou Lysolaje. Náhoda? Nemyslím si…,“ podotkl.

Od bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka – podporovaného miliardářem Dobrovským – má jít k Haně Kordové Marvanové množství výpadů. Sám Prokop sdílel například příspěvky kandidáta do Senátu, v nichž svou volební sokyni obviňuje z „podvodu voličů“.

Dobrovský pak píše, že je Hudeček „na rozdíl od paní Hany čestný člověk“.

Sama Kordová Marvanová míní, že šlápla na kuří oko. „Dlouhodobě se snažím rozkrývat podezřelé korupční kauzy. Proto také řeším na magistrátu i kauzu Dozimetr II, což je nevýhodný prodej pozemků v Lysolajích. Jak se zdá, šlápla jsem na kuří oko některým lidem, kterých se tato kauza týká. Namísto toho, aby tito lidé přispěli k objasnění kauzy, organizují neférové útoky vůči mně, dokonce za pomoci kampaně protikandidáta ve volbách. Nicméně na rozdíl od jiných já o boji s korupcí jen nemluvím, ale veřejně upozorňuji na podezřelé transakce s veřejným majetkem. A pevně doufám, že ony kauzy budou jednou vyšetřeny podle hesla padni komu padni,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Dobrovský však tvrzení označuje za „pomluvy“. Odmítá jakékoli zapojení bpd partners do záležitosti s pozemky v Lysolajích a píše, že jeho společnost není „nijak spojena“ s vyšetřováním orgánů činných v trestním řízení v tomto případu.

„Pokus propojit bpd partners se společností DALAVRIEN prostřednictvím tvrzení, že ve statutárním orgánu společnosti DALAVRIEN byl totožný člověk jako ve statutárních společnosti Property Klárov a.s., kterou počátkem roku 2015 koupila nadace řízená jedním ze skutečných majitelů bpd partners, je zcela zavádějící. Podle platných zákonů nelze koupit společnost bez historických údajů o složení jejího statutárního orgánu, toto je i případ společnosti Property Klárov, kdy změna ve složení statutárního orgánu společnosti byla nedílnou součástí vlastní transakce, jejímž předmětem by převod akcií společnosti Property Klárov. Shoda osoby, která byla členem statutárních orgánů obou společností, je tedy zcela náhodná a má pouze historické důvody,“ odmítl propojení s děním v Lysolajích.

Tvrdí, že dar starostům bpd partners dali, jelikož je jim jejich politika blízká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…