Čína hrozí, ale Tchaj-wancům se do boje nechce. V USA zase nemají čím střílet

05.08.2024 10:45 | Zprávy

Tchaj-wan se připravuje na čínskou invazi. Hrozba invaze zesílila poté, co čínský prezident Si Ťin-pching prohlásil za nevyhnutelné znovusjednocení Číny s Tchaj-wanem. Přičemž zdůraznil, že Čína je ochotná použít k tomu vojenskou sílu. Do toho zazněla informace, že USA nejsou připravené na střet s Čínou.

Čína hrozí, ale Tchaj-wancům se do boje nechce. V USA zase nemají čím střílet
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

V lednu 2024 vyhrál na Tchaj-wanu prezidentské volby William Laj. „Tchaj-wan dosáhl vítězství pro demokratické společenství,“ řekl v prvním projevu po volbách Laj. „Tchajwanský lid úspěšně odolal snahám vnějších sil ovlivnit naše volby,“ vyhranil se vítěz vůči Pekingu. Laj ve volbách zastával pozici odpůrce Číny. Jeho politikou je mezinárodní uznání Tchaj-wanu jako samostatné země, což Čína, která považuje Tchaj-wan za svou nedílnou součást, nese velmi nelibě. Rozmnožily se výroky čínských politiků, které připouštějí i vojenské řešení.

Tchajwanské úřady proto nyní intenzivně připravují své občany na čínskou invazi. Převážně zlepšit své obranné schopnosti. A to i tím, že prodlouží povinnou vojenskou službu a zkvalitní výcvik záložníků. Tchaj-wan se tím snaží Číně vzkázat, aby si invazi dvakrát rozmyslela. Tchajwanci budou klást odpor.

Jenže, jak informuje Washington Post, mladí Tchajwanci na výzvy k obraně vlasti nereagují. Nedávno tchajwanský ministr obrany Wellington Koo připustil, že nedostatek vybavení a instruktorů zpomalil snahy o profesionalizaci výcviku záloh. „Musím upřímně říci, že potřebujeme rychle posílit výcvik, protože je stále hodně prostoru pro zlepšení,“ řekl v červnu.

Tchaj-wan chce v rychlosti vytvořit aktivní záložní síly v počtu 155 tisíc stálých vojáků. K tomu se váže i povinnost všech mužů, kteří dosáhnou plnoletosti, přihlásit se k roční povinné vojenské službě. V záloze jsou i dva miliony bývalých vojáků, kteří ovšem musejí jednou za dva roky projít intenzivním výcvikem, aby se udržela jejich vojenská zdatnost.

Ovšem úředníci ministerstva obrany přiznali, že se jim plány zpožďují, jak informuje Washington Post. Roční povinné vojenské služby se letos účastní jen 6 % oprávněných branců. To je dohromady 6 936 mužů. Drtivá většina branců odložila nástup a radši se přihlásila na univerzity. Z Tchaj-wanu tak zní, že tento ročník bude vycvičený nejdříve v roce 2027. Což už může být, podle rétoriky čínských politiků, pozdě.

V armádě také chybí kádry, které by nové brance vycvičily. „Ti, kteří slouží letos, nedostávají očekávané školení. Vybraná skupina rekrutů se měla naučit používat drony, protitankové střely Kestrel a střely země–vzduch Stinger, ale na zahájení výcviku letos nebylo dost kadetů,“ informuje Washington Post.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč by měla Amerika bojovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 05.08.2024 11:41:27
v Tchajwanské zátoce? Vždyť to je od Ameriky hooodně daleko.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …