Cizí ruka pod tričkem, onanisti, noční pronásledování. Witowská v MHD. Tím to neskončilo

20.08.2024 20:30 | Monitoring

Bývalá moderátorka České televize Světlana Witowská se podělila se svými zážitky z veřejné hromadné dopravy. Jedno osahávání, dva onanisté a jedno pronásledování ze zastávky. „A myslíte, že tyhle, co popisujete, zastaví plakátová kampaň?“ zazněl dotaz. Jenže začaly pršet další popisy s podobnými zážitky. A přišla i slova další novinářky.

Cizí ruka pod tričkem, onanisti, noční pronásledování. Witowská v MHD. Tím to neskončilo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Moderátorka a novinářka Světlana Witowská

Hlavní město Praha spolu s neziskovou organizací Kontent spustilo plakátovou kampaň zacílenou proti obtěžování v prostředcích městské hromadné dopravy. Celkový rozpočet na akci byl 65 tisíc korun. Přesto rozproudil velmi živou diskusi na sociálních sítích.

„Přímé náklady na celou kampaň jsou přitom jen 65 000 Kč. Za tuto cenu se kampaň připravila, vytvořila se kreativa, tisková data, zaplatil se tisk a propagace na sociálních sítích. Poskytnutí volných plakátovacích ploch na zastávkách a v dopravních prostředcích nestálo Prahu nic. Protože i pro účely osvěty a informování Pražanů tyto nosiče máme,“ informoval radní pro dopravu Zdeněk Hřib.

Mnozí se proti kampani vyhranili s tím, že je zbytečná. I na to poukázal Hřib. „Samozřejmě jsem zaznamenal komentáře, podle kterých je obtěžování na veřejnosti nedůležité téma, které nestojí za pozornost. Myslím si ale, že právě obrovská odezva, kterou kampaň vyvolala, ukázala opak,“ napsal na síti X.

 

 

A následně poděkoval i těm, kteří sdílejí své negativní zážitky v MHD. „Děkuji také všem ženám a mužům, kteří měli odvahu veřejně sdílet své zkušenosti s obtěžováním. Protože tím ukazují, že se jedná o skutečný problém, který je třeba pojmenovat, odsoudit a řešit,“ zadoufal radní pro dopravu.

Na kampaň reagovala i bývalá moderátorka České televize Světlana Witowská. A to popisem několika svých zážitků. „Zážitky z metra – cizí ruka pod tričkem v tlačenici u dveří, muž onanující přede mnou na sedadle – 2x, to samé na zastávce tramvaje u VŠ koleje, pronásledování po vystoupení z nočního busu… Tolik k cestování MHD. Někdo další, abychom viděli, jak se tu máme?“ vyzvala k diskusi na síti X Witowská.

A diskuse se opravdu rozproudila.

Na post Witowské reagoval bývalý politik Svobodných František Matějka s tím, že plakátovací kampaň s ničím takovým nepomůže, protože lidé v sobě odvahu pomoci v konfliktní situaci buď mají, nebo nemají. „Z reálné praxe vím, a to coby civil ze zkušeností při záchraně životů u dopravních nehod nebo řešení násilné trestné činnosti ve veřejném prostoru, že to ‚pomůžou‘ v sobě buď člověk má, nebo nemá. Jsem hluboce přesvědčen, že žádná kampaň nepřenastaví toto základní mentální nastavení,“ je přesvědčený Matějka.

„A myslíte, že tyhle, co popisujete, zastaví plakátová kampaň?“ zeptal se Witowské Martin Hořanský. Ta mu odpověděla, že jí vadí bagatelizování a zjednodušování celé problematiky. „Netuším. Jen mi vadí to shazování a zjednodušování. Netečnost lidí, kteří byli u toho a nikdo mi nepomohl, byla otřesná,“ přiznala Witowská.

A přišly i pochybnosti o tom, zda si Witowská všechno nevycucala z prstu. „Moře let jsem v Praze studoval a pracoval. Jezdil jsem výhradně MHD a nikdy, opakuji nikdy, jsem podobné chování ani koutkem oka nezahlédl. Nikdy. Neříkám, že se to nikdy nikomu nestalo, ale co píšete, je podle mě z prstu vycucané, abyste byla zajímavější v novém svatém tažení,“ zamyslel se Jaroslav Ptáček.

„Kéž by tak tehdy někoho napadlo vytvořit plakáty, které by tomu zamezily…,“ přišel na řadu černý humor.

Další z komentujících poukázal na to, že onanisté v MHD trpí duševní poruchou. „Onanování na veřejnosti je znakem psychické poruchy. Asi jako chlapi v bílých legínách a baletní sukni (real zážitek z pražského MHD před dvěma týdny). Nevím, jestli kampaň s doporučeným dotazem ‚Jste v pořádku?‘ bude fungovat... na oba případy,“ poznamenal komentující s odkazem na Prague Pride.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

až tady budou černoši a Arabi,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseasspan , 21.08.2024 7:27:47
nebude kampaň už třeba. Doktoři a inženýři z Afriky budou omlouváni a ženám se doporučí , aby MHD prostě nejezdily a zvláště ne večer.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

4:45 „Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Těmito slovy shrnul místopředseda Jan Bartošek bezpečnostní konferenci…