Co máte s Klausem ml.? Jdete se mstít? Xavera grilovali poslanci. Problémy? Šlo to jinak

06.02.2020 19:32 | Zprávy

Sněmovní volební výbor dnes pokračuje ve veřejném slyšení kandidátů, kteří by chtěli usednout na volná místa v Radě České televize nebo v Radě Českého rozhlasu. Do Rady ČT kandiduje také moderátor Luboš Xaver Veselý nominovaný think-tankem Centrum pro občanské svobody Václava Klause ml. Zákonodárcům popisoval, jak je pro něj v ČT podstatná transparentnost v hospodaření a prostor pro každý názor. „Česká televize by neměla být jakýmsi V.I.P. klubem,“ zdůraznil. Vysvětlovat musel, jaký vztah má k nominující organizaci, jestli se nejde do ČT jenom mstít, či kde by viděl prostor pro úspory v nákladech. On-line přenos přinesl server Lupa.cz.

Co máte s Klausem ml.? Jdete se mstít? Xavera grilovali poslanci. Problémy? Šlo to jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Xaver Veselý

Ke své kandidatuře na úvod moderátor Luboš Xaver Veselý poslancům sdělil, že cití podporu veřejnosti a navíc pochopil, že pokud chce člověk napomoci nějaké změně, nestačí psát kritické statusy na Facebook, ale musí udělat nějaký krok.

Českou televizi podle svých slov považuje za velmi důležitý element v dnešní době. „Nemyslím si, že by měla být zrušena. Za 101 věcí bych ji kritizoval a za tisíc pochválil,“ pokračoval Luboš Xaver Veselý, jenž se přes dvacet let pohybuje v médiích, pracoval 17 let na Frekvenci 1, spolupracoval s Českou televizí, TV Nova, spolupracuje teď s Českým rozhlasem a internetovou televizí XTV.

Následně uvedl, že by chtěl zkrátit vzdálenost mezi koncesionáři a televizí veřejné služby. „Mám pocit, že tak trošku ztrácí důvěru velké části občanů,“ doplnil.

„Nepřicházím proto, abych šel dělat nějakou revoluci. Kritika neznamená vždycky útok. V Radě ČT mají mít zastoupení všechny názorové proudy, které v České republice existují, tedy i ten, kdo jde s kůží na trh a je ochoten Českou televizi kritizovat,“ konstatoval Xaver Veselý.

Je si prý vědom, že pravomoci radního jsou omezeny a vyjmenovány v zákoně. „Skoro bych měl pocit, že kdybych seděl v Radě ČT, seděl bych tam místo dost velké skupiny občanů,“ uvedl s tím, že rozumí, že radní nesmějí zasahovat do výroby a do programů.

Původní česká tvorba a práce s tvůrci je podle něj velká rezerva ČT, důležité jsou pro něj regiony, transparentnost v hospodaření a prostor pro každý názor. „ČT by neměla být jakýmsi V.I.P. klubem,“ zdůraznil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sleva, ale bez slevy. Zákazník ošizen, padaly pokuty. Pro Albert, Lidl i Kaufland

18:00 Sleva, ale bez slevy. Zákazník ošizen, padaly pokuty. Pro Albert, Lidl i Kaufland

Obchodníci i v letošním roce opět porušovali povinnosti při poskytování slev a výjimkou nebylo ani t…