Covid: „Nakažených přibývá. Očkujte se.“ V Německu i Česku téma znovu ožívá

29.09.2024 10:27 | Monitoring

Německý virolog Christian Drosten v rozhovoru pro německý deník Augsburger Allgemeine reflektuje, že vnímání covidu se „výrazně změnilo“ a že „naštěstí jsme nyní v situaci, kdy je srovnání s chřipkou přesné“. Zdůraznil, že koronavirus byl skutečně hrozbou a že reinterpretace tehdejších událostí, která nyní probíhá, není poctivá. „Bohužel ti samí lidé, kteří se tehdy dopustili nepravdivých tvrzení, se nyní snaží vyleštit svůj veřejný obraz. Pandemie je historie a neměli bychom ji překrucovat,“ řekl Drosten. K aktuální situaci ohledně covidu v Česku se vyjádřili ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a epidemiolog Roman Prymula.

Covid: „Nakažených přibývá. Očkujte se.“ V Německu i Česku téma znovu ožívá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování.

Profesor Christian Drosten, vedoucí Institutu virologie v nemocnici Charité v Berlíně, kterou provozují lékařské fakulty Svobodné univerzity Berlín a Humboldtovy univerzity, v rozhovoru pro německý deník Augsburger Allgemeine řekl, že situace se od začátku pandemie covidu-19 již výrazně změnila. „Naštěstí jsme nyní v situaci, kdy je srovnání s chřipkou přesné – je to proto, že populace je z velké části očkovaná a většina lidí se již několikrát nakazila,“ uvedl virolog Drosten.

Zároveň řekl, že by ho na začátku pandemie nikdy nenapadlo, že účinné vakcíny budou k dispozici již po roce, a dodal, že toto rychlé vyvinutí vakcín mělo zásadní pozitivní dopad. Přesto zdůraznil, že koronavirus byl skutečně hrozbou a že reinterpretace tehdejších událostí, která nyní probíhá, není poctivá.

„Bohužel ti samí lidé, kteří se tehdy dopustili nepravdivých tvrzení, se nyní snaží vyleštit svůj veřejný obraz. Pandemie je historie a neměli bychom ji překrucovat,“ řekl Drosten. I Německo během pandemie podstoupilo měsíce restrikcí.

Drosten prohlásil, že z lékařského hlediska prošlo Německo pandemií dobře. „Ve srovnání s ostatními velkými evropskými průmyslovými zeměmi jsme z lékařského hlediska prošli pandemií dobře. V první vlně dokonce výborně – ve srovnání se zbytkem světa. ‚Díky‘ tomu jsme však také byli před druhou vlnou neopatrní. Ale i zde bylo Německo z hlediska úmrtnosti stále v polovině,“ řekl vědec. A dodal, že problémem druhé vlny bylo přesvědčit lidi, aby se nechali očkovat. Podle něj mohlo být méně závažných případů, kdyby očkování bylo rozšířenější.

„Před silnou zimní vlnou v roce 2020 se vytratila ochota politiků reagovat, protože vznikl dojem, že vědecká komunita není zajedno. Ve skutečnosti se tak stalo jen kvůli několika hlasům, jejichž protiargumenty byly široce medializovány. To však politiky značně znejistilo v jejich schopnosti jednat,“ vysvětlil Drosten s tím, že v zimě 2020 zaznamenalo Německo okolo 60 tisíc úmrtí. „Tomu se dalo předejít.“

Od zahájení vakcinace proti koronaviru v prosinci 2020 bylo v Německu proti koronavirům očkováno více než 75 % obyvatelstva a bylo podáno více než 197 milionů dávek vakcíny. Alespoň jednu dávku očkování má v Německu téměř 65 milionů osob. Třetí posilovací dávkou se pak naočkovaly 4 miliony osob, čtvrtou či více už jen necelých 780 tisíc osob.

V Německu právě probíhá debata v rámci vládní koalice Semafor (SPD, FDP, a Zelení) ohledně přehodnocení politiky spojené s pandemií koronaviru. Diskuse se týká zejména toho, jak byla pandemie zvládnuta a jaká opatření byla zavedena, včetně zavírání škol, zákazů vycházení a dalších restrikcí, které měly výrazné ekonomické, sociální a psychologické dopady.

SPD a FDP souhlasí s tím, že je třeba pandemii a její důsledky analyzovat, ale neshodují se na způsobu. SPD navrhuje vytvoření občanské rady, ve které by náhodně vybraní občané diskutovali a přinesli doporučení. FDP však tento přístup odmítá a prosazuje vyšetřovací komisi, složenou z politiků a odborníků, která by provedla hlubší a komplexnější politické a vědecké zhodnocení pandemických opatření.

Za politiku týkající se koronavirů bylo dle deníku Spiegel v podstatě zodpovědné ministerstvo zdravotnictví, které v době vypuknutí epidemie vedl Jens Spahn (CDU). Po spolkových volbách v roce 2021 převzal jeho vedení Karl Lauterbach (SPD). Parlamentní tajemník FDP Stephan Thomas tak obvinil SPD, že „zjevně nemá skutečný zájem na důkladném vyšetřování“.

Institut Roberta Kocha (Robert Koch-Institut, RKI) ve svém aktuálním hodnocení respiračních onemocnění vidí nárůst infekcí. Počet návštěv u lékaře se oproti předchozímu týdnu výrazně zvýšil. SARS-CoV-2 byl zjištěn u 17 % vzorků. Stálá vakcinační komise doporučuje, aby rizikové skupiny byly i letos na podzim očkovány aktuální vakcínou proti koronavirům.

Na rizikové skupiny podobně apeluje i český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Senioři, lidé se zdravotními problémy nebo s nadváhou patří do rizikové skupiny a měli by se nechat naočkovat, pokud o to mají zájem,“ uvedl ministr, vakcín je údajně dostatek.

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula varuje před exponenciálním nárůstem nových případů koronaviru. „Čísla jsou hrozící. V pondělí se počet případů zdvojnásobil na 1940 a dostáváme se do exponenciální fáze. Skutečný počet případů ale nevíme, protože ne všechny jsou hlášeny,“ sdělil Prymula.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Alena Kratochvílová

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 25 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…