Čtyřčlenná rodina utratí za pečivo o 400 korun měsíčně víc než loni, uvedl Svaz pekařů

13.10.2022 20:05

Čtyřčlenná rodina v Česku nyní utratí 1600 Kč za pečivo měsíčně, což je o 400 Kč více než loni. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci Svazu pekařů a cukrářů v ČR. Spotřebu spočítali podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Za zdražením je podle svazu zejména růst cen energií. Znovu upozornili, že růst cen pro spotřebitele nepokrývá růst nákladů. Největší problémy mají podle svazu malé pekárny; neuvedl ale, kolik podniků skončilo nebo plánuje ukončit činnost.

Čtyřčlenná rodina utratí za pečivo o 400 korun měsíčně víc než loni, uvedl Svaz pekařů
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Letos v červenci svaz oznámil, že kvůli rostoucím nákladům skončily pekárny s objemem výroby zhruba za miliardu korun, což bylo asi pět procent kapacity celého odvětví. Předseda představenstva svazu Petr Křivka dnes řekl, že se pravidelně dozvídá o pekárnách, které ukončují činnost nebo to mají v plánu. Svaz ale nechce o počtech končících společností mluvit, protože to ohrožuje jejich obchodní aktivity nebo vyjednávání s bankami. Podle něj rozhodně nehrozí nedostatek pečiva. „Může se stát, že některé regiony budou mít menší výběr a že se tam bude muset dovážet,“ dodal.

Výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý uvedl, že podle ČSÚ velkoobchodní cena chleba v srpnu meziročně stoupla o 32 % a spotřebitelské ceny v obchodech o 38 %. Kilogram konzumního kmínového chleba stál na pultech v průměru 11,5 Kč. Velkoobchodní cena rohlíku stoupla v srpnu o 33,3 %, v obchodech o 30 %.

Upozornil na to, že stále roste i velkoobchodní cena mouky. „Na světových burzách cena pšenice klesla, nicméně se to nijak nepromítlo do cen v Česku,“ doplnil. Svaz již dříve uvedl, že na růstu nákladů se nejvíce podílejí ceny plynu. Situace je podle svazu nejkritičtější pro menší, takzvané řemeslné pekárny, které vyrábějí pestřejší sortiment produktů než velké firmy.

Pekařům se podle svazu letos zvedly ceny plynu v průměru o 350 %, objevily se i případy, kdy náklady stouply i více než desetinásobně. Podle Hlavatého také některé firmy již odebírají plyn za spotové ceny a mají i problém v případě ukončení smlouvy najít dodavatele energií, zájem o ně nemají velcí dodavatelé jako ČEZ. „Jsou střední i velké pekárny, které to řeší přechodem na lehké topné oleje, což jsou investice v řádech desítek milionů korun,“ řekl.

Pro malé a střední podniky je podle svazu problém dosáhnout na zastropované ceny energií, které přichystala vláda, protože mají příliš velkou spotřebu. Firmy, které přešly na alternativní zdroj energie, pak podle svazu žádnou podporu od státu nezískají, protože se jedná o fosilní palivo. Svaz i Potravinářská komora ČR přitom tvrdí, že pekárny se bez pomoci státu neobejdou. Prezidentka komory Dana Večeřová dnes řekla, že i velké firmy mají problémy kvůli cenám energií a nezvládají promítat růst nákladů do prodejních cen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…