Další údery na Ukrajině. Britové: Rusové vědí, že bude bitva o Cherson

13.10.2022 12:25

Rusové na útok v Kyjevě podle zahraničních médií využili íránské „kamikaze drony“. Rusové oznámili, že postoupili u Bachmutu. Podle britských zdrojů však současně Rusové počítají s tím, že ukrajinské síly vstoupí do Chersonu a svedou s ruskými agresory o toto město boj ve snaze získat ho zpět. V Chersonské oblasti Ukrajinci osvobodili 5 dalších osad a pokračují v postupu.

Další údery na Ukrajině. Britové: Rusové vědí, že bude bitva o Cherson
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Ruská agrese na Ukrajině trvá už 232 dní. Po tom, co na Kerčském mostě spojujícím anektovaný Krym s ruskou pevninou, začalo hořet, se ruská armáda vrátila k ostřelování ukrajinských měst, kde cílí jednak na energetickou infrastrukturu a jednak na civilní objekty, jako např. dětská hřiště. Jedno z nich se nachází i v Kyjevě.

Server arabské televize Al-Džazíra upozornil, že v posledních hodinách Kyjev čelil také útoku íránských sebevražedných dronů, které využívá ruská armáda.

„Oblast ukrajinského hlavního města byla zasažena bezpilotními letouny kamikaze íránské výroby, uvedli ukrajinští představitelé, kteří na místo vyslali záchranáře, zatímco obyvatele již počtvrté ráno probudily sirény,“ uvedl server.

Podle britského ministerstva obrany se Rusové snaží stabilizovat frontu na jihu Ukrajiny a to kolem obce Mylove v Chersonské oblasti. Podle britských zdrojů už Rusové počítají s tím, že Ukrajinci proniknou do Chersonu. V denně aktualizované zpravodajské zprávě ministerstvo uvedlo, že ruské okupační orgány se v posledních dnech připravují na evakuaci civilistů.

Mezitím se podle informací z ruských zdrojů invazním silám podařilo postoupit u Bachmutu na východě Ukrajiny a obsadit v této oblasti několik vesnic.

„Skupina jednotek DNR a LNR - s palebnou podporou ruských ozbrojených sil - osvobodila Opytine a Ivangrad,“ uvádí se v prohlášení separatistických úřadů zveřejněném na Telegramu s použitím zkratek pro samozvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku.

Ukrajinská armáda v aktualizované zprávě uvedla, že odrazila ruské útoky u obcí Bachmutske, Ozarjanivka, Ivangrad, Bachmut a Maryinka.

Ukrajinci oznámili, že v Chersonské oblasti osvobodili několik osad od ruských okupantů.

„Ukrajinští vojenští představitelé potvrdili, že ukrajinské jednotky 12. října osvobodily pět osad na severu Chersonské oblasti a jinak zachovaly operační klid,“ napsal k situaci na frontě americký Institut pro studium války (ISW).

ISW informuje

Na východě země podle Rusů Ukrajinci pokračují v protiofenzivě a postupují na Svatove a Kreminnu.

„Ruské zdroje tvrdí, že ukrajinské jednotky pokračují v protiofenzivě směrem na Svatove a Kreminnu. Ruské síly pokračují v obranných operacích v této oblasti,“ uvedl institut.

ISW informuje

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…