Debata: Trumpa hlídali, soupeřku vůbec. A je tu vážnější podezření

11.09.2024 15:20 | Monitoring

Úterní prezidentskou debatu mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou podle větší části amerických médií vyhrála zástupkyně Demokratické strany. Kritici ale poukazují na to, že Trump čelil přesile, když Harrisová měla očividnou podporu moderátorské dvojice televize ABC. Navíc se objevila teorie, podle které Harrisová měla po celou dobu sluchátka a mohla tak být v debatě vedena někým zvenčí.

Debata: Trumpa hlídali, soupeřku vůbec. A je tu vážnější podezření
Foto: Repro X
Popisek: Záběr na náušnice Harrisové

Devadesátiminutová debata mezi Harrisovou a Trumpem se konala v úterý 10. září večer v Národním ústavním centru ve Filadelfii, které se zaměřuje na studium americké ústavy. Oba kandidáti se střetli v debatě na témata jako je imigrace, potraty, situace v Gaze a válka na Ukrajině. Diskutovali také o událostech 6. ledna, kdy Harrisová kritizovala Trumpovu roli během tohoto incidentu. Podle větší části amerických médií Harrisová v debatě s Trumpem zvítězila.

Američtí političtí komentátoři ale poukazují na to, že moderátoři stanice ABC nebyli dostatečně objektivní a upřednostňovali Harrisovou – tvrzení Trumpa důsledně ověřovali, zatímco Harrisové je nechali projít bez kontroly. I sám Trump poznamenal, že debata připomínala „tři na jednoho“.

Kromě toho se objevila spekulace, zda neměla Harrisová po celou dobu na uších skrytá sluchátka maskovaná jako perlové náušnice. Tato konspirační teorie se objevila na sociálních sítích, kde lidé upozorňují na podobnost perlových náušnic se sadou moderních zvukových náušnic Nova H1, které vytvořil německý startup NOVA Products.

Magazín Newsweek informuje, že tyto zvukové náušnice se podle stránky NOVA Products „nasazují na ušní lalůčky a promítají zvuk z nitra perly přímo do zvukovodu“. Dodává, že „v každé náušnici jsou integrovány dva malé špičkové mikrofony, které uživateli poskytují křišťálově čisté telefonní hovory a potlačují šum větru“.

Tato nositelná zařízení Bluetooth, která byla představena na veletrhu CES v Las Vegas v lednu 2023, mají „směrový zvuk“, který podle výrobce umožňuje naprosté soukromí; „jakýkoli zvukový výstup je naprosto soukromý; takže vaše hovory a hudbu slyšíte jen vy,“ uvádí se v popisu produktu na stránce Kickstarter.

Náušnice Nova H1 Audi se v současné době nikde neprodávají a je podivné, že webové stránky společnosti NOVA Products přesměrovávají na jinou společnost, Icebach Sound Solutions.

Kromě toho podporovatelé na crowdfundingovém serveru Kickstarter zanechali více než rok staré vzkazy, v nichž se ptají na stav dodání zakoupených náušnic H1, které se údajně nikdy neuskutečnilo. Poslední přihlášení společnosti NOVA Products na server Kickstarter proběhlo v květnu 2023.

Není to poprvé, co se objevily konspirační teorie o skryté komunikaci během prezidentských debat. Podobná tvrzení se objevila v souvislosti s Hillary Clintonovou během prezidentské kampaně v roce 2016. Některé konzervativní webové stránky a uživatelé sociálních médií rozšířili snímky, na nichž je podle nich Clintonová během jedné z debat zachycena se sluchátkem v uchu. Webové stránky PolitiFact a Snopes, které se zabývají kontrolou faktů, prověřily a odmítly tvrzení, že na uchu Clintonové bylo vidět sluchátko tělové barvy.

Během kampaně před prezidentskými volbami v roce 2020 také kolovalo tvrzení, že prezident Joe Biden měl během debaty skryté sluchátko. Některé konzervativní mediální osobnosti tvrdily, že demokrat během debaty používal skryté sluchátko k přijímání odpovědí nebo koučování.

Neexistují však žádné důkazy, které by to potvrzovaly. Bidenova kampaň toto tvrzení důrazně popřela a označila ho za „zcela absurdní“. Komise pro prezidentské debaty rovněž uvedla, že žádný z kandidátů neměl během debaty povoleno nosit sluchátko.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

no pěkný, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 11.09.2024 18:24:14
kampaň pomalu ještě ani nezačala a kandidátka už podvádí? Dnes už nelze s klidným svědomím věřit výsledku žádných voleb. Zajímavé, na cnn u nás se už zase objevují ty nechutné "predikce", komentátor čmárá na tabuli kolečka, šipky, vlnovky. Proč to televize dělá? Nestačí vyhlásit výsledky až bude po volbách? A ani v tom případě jim nevěřím. Viz zázračný nárůst hlasů pro topku, když před tím vypadlo spojení.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …