Desítky tisíc znásilnění v MHD ročně? Neziskovka počítala, ekonom pochybuje

30.08.2024 7:59 | Monitoring

Kampaň organizace Konsent upozorňuje na obtěžování v MHD a zahrnuje statistiky o sexuálním násilí. Konsent tvrdí, že 6 % cestujících bylo donuceno k pohlavnímu styku, což ale zpochybňují někteří lidé, včetně ekonoma Petra Bartoně, jenž tvrdí, že tato data jsou vymyšlená. Pokud by byla pravdivá, znamenalo by to 40 tisíc případů znásilnění v MHD, a to jen za rok 2021.

Desítky tisíc znásilnění v MHD ročně? Neziskovka počítala, ekonom pochybuje
Foto: Repro X
Popisek: Nová kampaň Pražského dopravního podniku upozorňující na nevhodné chování v MHD

Kampaň, kterou připravil pražský dopravní podnik ve spolupráci s neziskovou organizací Konsent, jež je příspěvkovou organizací ministerstva školství a národní agenturou pro mezinárodní vzdělávání, upozorňuje na obtěžování v MHD. Kampaňové plakáty lze na zastávkách MHD vidět od poloviny srpna. Po Praze je možné spatřit na plakátech hesla jako například „Nevyžádané dotyky jsou obtěžování“, „Zírání je obtěžování“ nebo „Bez souhlasu je to obtěžování“.

Zároveň organizace Konsent na svém účtu sociální sítě Instagram sdílela data z průzkumu Úřadu vlády z roku 2021. Na základě těchto dat organizace vyvozuje, že 6 % cestujících bylo v MHD donuceno k pohlavnímu styku. A že okolo 8 % cestujících bylo v MHD donuceno k ukájení někoho dalšího, 25 % cestujících bylo v MHD svědky exhibicionismu, 20 % cestujících zažilo nevítané pokusy o líbání či hlazení a 19 % cestujících bylo svědky sebeukájení.

V souvislosti s první statistikou, tedy že 6 % cestujících bylo v MHD donuceno k pohlavnímu styku, obvinil ekonom Petr Bartoň organizaci Konsent z toho, že si data vymyslela. „Zírání je blbý. Ale vymýšlet si data je cajk?“ upozorňuje na svém účtu platformy X.

V roce 2021 bylo dle Ročenky dopravy 2021 pražskou integrovanou dopravou přepraveno celkem 738 755 510 cestujících. To by tedy znamenalo více než 44 tisíc případů znásilnění.

V roce 2022 bylo přes milion přepravovaných cestujících. Dle dat organizace Konsent by tedy bylo jen v rámci pražské integrované dopravy znásilněno okolo 60 tisíc cestujících.

Počty případů znásilnění se však z dat ministerstva vnitra získaných z let 2012-2015 pohybují mezi 480 a 600 případy ročně, a to v celé České republice a nejen pouze v Praze.

Ekonom Petr Bartoň proto zpochybnil data zveřejněná organizací a k tomu ještě upozornil na chybu v textu. „Vlastně až teď si všímám toho ‚cestujícíh‘. Podle mě si jen 6 % čtenářů všimlo překlepu (pochybuji) či hrubky (spíš),“ uvedl na X.

Číslům organizace Konsent naprosto nevěří ani další lidé na sociálních sítích. „Fakt? MHD v Praze připraví za den milion cestujících. Takže 60 000 znásilnění v MHD denně pouze v Praze?“ pozdvihje obočí jeden z uživatelů sítě X.

„Dělá se v pražských šalinách něco jinýho, než že se tam prcá?“ klade naléhavý otazník další uživatel X. A požádal Johanu Nejedlovou, která organizaci Konsent vede, o zdroj tvrzení.

I jiný uživatel si z daných 6 procent znásilněných cestujících dopočítal, přesná čísla. „Což by bylo přesně 60 272 047 znásilněných cestujících ročně jen v MHD v Praze (2022). Šedesát milionů!!!“ sdílel na X.

Organizaci Konsent vede Johana Nejedlová, letošní neúspěšná kandidátka Strany zelených do Evropských voleb. Novinářka Karolina Brodníčková na serveru Novinky.cz upozornila na možný střet zájmů, vzhledem k tomu, že její organizace dostala v roce 2021 granty ve výši 11 milionů korun od Domu zahraniční spolupráce, který vede člen zelených Michal Uhl.

Mluvčí organizace Konsent Anna Hrábková střet zájmů odmítla, vzhledem k tomu, že Johana Nejedlová „není členkou žádné politické strany, a kromě jednorázové kandidatury jako nezávislá kandidátka v letošním roce 2024 ani v minulosti nebyla politicky aktivní“. Granty navíc organizace získala před kandidaturou Nejedlové v letošních evropských volbách.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co s takovým dezinfo udělá soudruh plukovník Příkop?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRhino , 30.08.2024 9:10:21

|  8 |  0

Další články z rubriky

Petr Pavel špičkám NATO: Odhoďme korektnost. Slova o svobodě a boji

12:38 Petr Pavel špičkám NATO: Odhoďme korektnost. Slova o svobodě a boji

Soupeříme nejen pouze s Ruskem a s Čínou, nacházíme se v situaci, která nám neumožňuje být politicky…