Do války za šťourání a řeči. Zelenského vláda zakročila

26.06.2024 12:21 | Zprávy

Ukrajinský investigativní novinář Jevhenij Šulhat se chystal zveřejnit zprávu o údajné korupci v Bezpečnostní službě Ukrajiny (SBU), když k němu v nákupním středisku přistoupili uniformovaní vojáci a pokusili se mu předat předvolání k odvodu, což podle něj není nic jiného, než snaha ho zastrašit. Nejde o první takový případ. Zdá se, že vláda prezidenta Volodymyra Zelenského využívá hrozbu nasazení na první frontě jako zbraň proti svým kritikům.

Do války za šťourání a řeči. Zelenského vláda zakročila
Foto: Youtube: World Economic Forum
Popisek: Volodymyr Zelenskyj na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Na začátku května server Politico upozornil, že se ukrajinští novináři ocitají pod tlakem centrální vlády v Kyjevě a když si dovolí upozornit na některé problémy, např. na korupci, je jim naznačeno, že by se také mohli ocitnout na frontě. A jak jde čas, zdá se, že se v tomto směru mnoho nemění. Tentýž server Politico takřka o dva měsíce později upozorňuje, že tlak na ukrajinské novináře ze strany vlády je stále stejný.  

Ukrajinský investigativní novinář Jevhenij Šulhat se chystal zveřejnit zprávu o údajné korupci v Bezpečnostní službě Ukrajiny (SBU), když k němu v nákupním středisku přistoupili uniformovaní vojáci a pokusili se mu předat předvolání k odvodu, což podle něj není nic jiného, než snaha ho zastrašit a přimět ho, aby se v pracovním životě věnoval jiným tématům.

„Považuji to za zastrašování a maření mé novinářské práce,“ řekl s tím, že dubnový pokus poslat ho na frontu byl učiněn bezprostředně poté, co se obrátil na SBU se žádostí o stanovisko tajné služby k celé kauze. Publicista omítl předvolání k odvodu přijmout a místo odchodu do války podal stížnost.

Z týmu prezidenta Zelenského zaznívá, že podobný nátlak na novináře, případně na občanské aktivisty je nepřijatelný a jakýkoli podobný případ je třeba prošetřit.

„Domnívám se, že použití nástrojů trestní justice k vyvíjení nátlaku na jakoukoli osobu, včetně veřejných aktivistů, je nepřijatelné a taková fakta musejí být okamžitě nahlášena kompetentním orgánům,“ řekl výkonný zástupce šéfa prezidentské kanceláře Oleg Tatarov.

Sám prezident Zelenskyj se vyjádřil obdobně.

„Jakýkoli tlak na novináře je nepřijatelný,“ řekl už v lednu.

Ale incidentů přibývá.

Vitalij Šabunin, šéf Centra protikorupčních akcí, prozradil, že se také ocitl v hledáčku úřadů. Je prý vyšetřován ukrajinským Státním úřadem pro vyšetřování (SBI) kvůli tomu, že se vyhnul vojenské službě a byl nelegálně přeřazen z bojové jednotky, ale také kvůli tomu, že nepředal auto, které pro jeho vojenskou jednotku koupili dobrovolníci.

Šabunin trvá na to, že jeho odchod od bojové jednotky byl v souladu s ukrajinskými platnými zákony a obvinil právě Tatarova, že se ho pokouší umlčet.

„Proč po mně jde prezidentská kancelář? Možná je to proto, že mluvím o tom, jak Tatarov řídí systém vymáhání práva na Ukrajině? Nebo je to proto, že protikorupční akční centrum systematicky ničí protidemokratické iniciativy úřadů,“ napsal na facebooku.

„V Bruselu chápou – ve válce Ukrajina nutně potřebuje peníze. Ale tato měkkost ve věci posílání peněz  bude zaručeně kompenzována tvrdostí, pokud jde o vstup. Naše rychlost vstupu do EU tedy závisí na rychlosti provádění reforem ze strany úřadů,“ poznamenal taktéž na sociální síti s tím, že i tlak jeho protikorupční organizace na ukrajinské úřady může pomoct urychlit vstup Ukrajiny do EU.

Vitalij Šabunin promlouvá

Šubanin zdůraznil, že dobrovolně narukoval na počátku války a na jinou pozici byl přeřazen až poté, co byla jeho jednotka přeřazena z úředních linií.

Tatarov obvinění popřel a řekl, že si je vědom Šabuninova příspěvku k reformě Ukrajiny a boji proti korupci. SBI nereagovala na žádost o vyjádření k případu.

A ani Šabuninem to nekončí.

Publicista Olexandr Saliženko, který se také věnuje rozkrývání korupce, byl též předvolán k odvodní komisi, aby vysvětlil, proč ještě nebrání svou vlast se zbraní v ruce. Přitom byl zbaven povinnosti narukovat, protože trpí onkologickým onemocněním bez možnosti se vyléčit.  

„Snažil jsem se narukovat, ale kvůli mému zdravotnímu stavu mi to bylo zamítnuto. Podporuji armádu a mobilizaci. Takže pro mě bylo bolestivé číst on-line šikanózní kampaň, která mě označila za podvodníka,“ řekl Saliženko.

Anonymní šikaně prý čelí i další novináři, kteří se věnují boji s korupcí na Ukrajině. Šikana je podle serveru Politico dobře patrná i na sociální síti Telegram.

„Samozřejmě mohou vždy pohrozit, že vás vyvezou do předních linií,“ řekl investigativní novinář Jurij Nikolov serveru Politico. V lednu se několik mužů pokusilo vloupat do jeho kyjevského bytu.

Novináři se shodují v tom, že se Ukrajina v boji s korupcí hodně posunula, ale stále má před sebou velký kus práce.

Foreign Policy upozornil, že Ukrajina v boji s korupcí udělala určitý pokrok, ale podle žebříčku mezinárodní protikorupční organizace Transparency International se Ukrajina nalézá na 104. pozici ze 180 sledovaných států.  Rusko zaujalo 141. pozici.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vrchol demokracie a vzor naší vládní smečky, která to demogrráticky mastí podobně., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 26.06.2024 12:57:34
Prostě Ukrajina nepatří ani do toho bruselchlíva i když to by bylo Rusákům jedno, ale rozhodně se svými válečnickými choutkami nepatří do NATO.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…