Doktorka Hamplová porazila lidoveckou senátorku, jak si přála. Těší se na druhé kolo

24.09.2022 22:20

Velmi těsný závěr sčítání výsledků senátních voleb zažil kroměřížský volební obvod. Do druhého kola voleb se jasně dostala kandidátka ANO Lucie Pluhařová, další čtveřici kandidátů však od sebe dělily jen stovky hlasů a boj o postup do druhého kola nakonec těsně vyhrála se ziskem necelých devatenácti procent hlasů advokátka Jana Zwyrtek Hamplová nad senátorkou Šárkou Jelínkovou.

Doktorka Hamplová porazila lidoveckou senátorku, jak si přála. Těší se na druhé kolo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová na setkání s občany v Kroměříži

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Rozdíl mezi Hamplovou a Jelínkovou, jež se snažila obhájit svůj mandát za koalici stran KDU + ODS + TOP 09 a KDU-ČSL byl do posledních chvil sčítání v desetinách procenta.

Známá advokátka nakonec od voličů utržila 7 854 hlasů (18,87 procent), zatímco Jelínková získala 7 624 hlasů, což činí 18,31 procent hlasů.

Na prvním místě v kroměřížském volebním obvodu se pak umístila kandidátka hnutí ANO Lucie Pluhařová. Ta získala 8721 hlasů (20,95 procent).

Vyrovnaný byl však souboj i s kandidáty na čtvrté a páté pozici. Čtvrtý skončil kandidát starostů Rudolf Seifert s 7 262 hlasy (17,44 procent) a pátá kandidátka sociálních demokratů Olga Sehnalová, která obdržela 7085 hlasů (17,02 procent).

Hamplová na sebe upoutala pozornost, když během epidemie covidu-19 upozorňovala na protiústavnost některých covidových opatření a podle svého vyjádření pro server Olomoucka.drbna.cz se chce v případě svého zvolení do Senátu zaměřit na veřejné právo.

Právnička by v senátní funkci chtěla podat návrhy na změny zákona o obcích, veřejných zakázkách nebo přístupu k informacím. „To jsou věci, které neustále řeším v praxi,“ uvedla.

Volební účast se v kroměřížském obvodu vyšplhala na necelých 48 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…