Dotace: Stop. EU trestá Maďarsko, to se ještě může bránit

18.09.2022 18:26

Evropská unie poprvé v historii sáhla k nevídanému kroku. Zvažuje odebrat Maďarsku přes sedm miliard z fondů EU. Informuje o tom agentura Reuters, server Euronews a další zdroje.

Dotace: Stop. EU trestá Maďarsko, to se ještě může bránit
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

V EU poprvé v historii zaznělo doporučení, aby Maďarsko přišlo přibližně o 7,5 miliardy eur z fondů EU kvůli možné korupci při nakládání s těmito prostředky. Agentura Reuters v této souvislosti zdůrazňuje, že jde o vůbec první podobné rozhodnutí evropské sedmadvacítky.

Jde o evropský mechanismus obrany právního státu, který Brusel odstartoval s Maďarskem v dubnu.

Server Euronews doplnil vyjádření komisaře Johannese Hahna.

Komisař Johannes Hahn, který má na starosti rozpočet a administrativu, uvedl, že tato částka představuje 65 % závazků pro tři operační programy v rámci politiky soudržnosti a přibližně třetinu kohezních fondů, které země získala z rozpočtu EU. Ze strany orgánů EU má jít o snahu chránit finanční prostředky evropských daňových poplatníků.

Rozhodnutí o uvalení finanční sankce přijali komisaři jednomyslně, uvedl Hahn s tím, že vláda v Budapešti se k těmto finančním prostředkům dostane, pokud přijme příslušná vnitřní nápravná opatření.

„Riziko pro rozpočet v této fázi přetrvává, proto nemůžeme konstatovat, že rozpočet EU je dostatečně chráněn,“ pokračoval.

„Rozhodnutí na úrovni Evropské rady bude k přijetí vyžadovat pouze kvalifikovanou většinu, nikoli jednomyslnost, takže Polsko, s nímž Maďarsko v minulosti uzavřelo dohodu o zablokování jakýchkoli sankčních opatření v oblasti právního státu, nebude moci finančnímu postihu Maďarska zabránit,“ připomněl server.

Rozhodnutí EU však není definitivní. Na definitivní rozhodnutí má EU ještě měsíc. A pokud bude doporučení Evropské komise akceptováno, vláda v Budapešti bude mít třicet dní na sepsání odpovědi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…