Europarlament: Patriotům nezvolili skoro nikoho. Vrecionová předsedkyní

23.07.2024 21:48 | Monitoring

Volby předsedů výborů v Evropském parlamentu ukázaly, že „džentlmenská dohoda“ centristických stran byla dodržena. Patrioti pro Evropu ani Evropa suverénních národů nezískali předsednické nebo místopředsednické pozice v žádném z 24 výborů. Čeští europoslanci jako Klára Dostálová a Jana Nagyová kritizovali tento postup jako nedemokratický. Mezi úspěšnými českými europoslanci byli Luděk Niedermayer a Veronika Vrecionová, která povede zemědělský výbor.

Europarlament: Patriotům nezvolili skoro nikoho. Vrecionová předsedkyní
Foto: Repro Facebook
Popisek: Založení nové frakce v europarlamentu

V Evropském parlamentu byl zformován tzv. sanitární kordon, který měl za cíl odstřihnout od rozhodování některé strany včetně frakce Patrioti pro Evropu – třetí největší frakce v Evropském parlamentu. O této formě izolace – server Euractiv o ní píše coby o „džentlmenské dohodě“ – se neformálně dohodli evropští lidovci, socialisté a liberálové.

Server POLITICO situaci shrnuje tak, že centristické síly v Evropském parlamentu daly jasně najevo, že pravicovým skupinám nebude umožněno zastávat mocenské pozice.

Z procesu rozdělování významných postů ve 24 výborech byla frakce Patrioti pro Evropu téměř zcela vyřazena. Zcela vyřazeni z vedoucích pozic byli také zákonodárci Evropy suverénních národů.

Patrioti požadovali vedení výboru pro kulturu a vzdělávání a výboru pro dopravu a cestovní ruch, ale neuspěli. Předsednictví těchto výborů získali Zelení a EPP. Předsedové výborů jsou v parlamentu důležití, neboť rozhodují o agendě výboru a předsedají schůzím a trialogům s členskými státy a Komisí při projednávání právních předpisů. Místopředsedové zastupují předsedu.

Harald Vilimsky, člen rakouské FPÖ a místopředseda Patriotů pro Evropu, kritizoval ostatní skupiny za to, že používají „cordon sanitaire, aby nám zabránili pracovat pro naše voliče“, a varoval, že Patrioti „budou reagovat“ a „pokusí se uzavřít spojenectví“ s jinými politickými silami, aby posílili.

Maďarská poslankyně Kinga Gálová prohlásila, že blokáda je porušením parlamentních pravidel. „Jasně to ukazuje, že nejsou připraveni akceptovat výsledky demokratických voleb a skutečnost, že Patrioti jsou třetí největší skupinou v Evropském parlamentu,“ dodala s tím, že frakce prozkoumá „všechny dostupné právní prostředky“ včetně toho, že se obrátí na nejvyšší soud EU v Lucemburku.

Takto se k úternímu dění vyjádřili čeští europoslanci:

„Nepolíbili jsme prsten, jsme v opozici, takže jsme si ani nedělali ambice na nějaké funkce ve vedení výborů,“ uvedla pro Novinky a Právo Klára Dostálová.

Jana Nagyová, europoslankyně za ANO, kritizovala postup jako „soumrak demokracie“ a vyjádřila se, že upřednostňování stranické příslušnosti před odborností je škodlivé. Nagyová bude zasedat ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, kde Patrioti neuspěli s kandidaturou Marine Le Penové.

Filip Turek, zástupce koalice Motoristů sobě a Přísahy, se stal členem výboru pro životní prostředí. „Frakce zastupující mnoho milionů lidí a často nejpopulárnější politiky v daných zemích tak bohužel není zastoupena ve strukturách výborů, jak by měla. Je to dalším ukazatelem nefunkčnosti a nedemokratičnosti evropského politického systému,“ uvedl Turek.

Řadu klíčových pozic obsadili konzervativci a reformisté (ECR) v čele s italskou premiérkou Giorgií Meloniovou. ECR se 78 mandáty bude předsedat rozpočtovému výboru (BUDG), výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) a petičnímu výboru (PETI) a bude mít deset místopředsednických funkcí v dalších výborech. Když se hlasovalo, zda se Ursula von der Leyenová podruhé stane předsedkyní Evropské komise, Meloniová se zdržela hlasování.

Z českých europoslanců uspěl Luděk Niedermayer z TOP 09, který se stal místopředsedou hospodářského a měnového výboru, a Veronika Vrecionová z ODS. Ta za ECR povede právě výbor pro zemědělství. Při hlasování o šéfovi funkce předsedy Evropské komise též podpořila Ursulu von der Leyenovou.

„Svoje dnešní hlasování jsem velmi dlouho a detailně zvažovala. Stávající Evropská komise a minulé složení Evropského parlamentu přijalo řadu špatných rozhodnutí. Je realitou, že potřebné změny v Green Dealu a v další důležité legislativě můžeme prosadit jedině ve spolupráci s pravicovými kluby, jako je Evropská lidová strana, jejíž kandidátkou Ursula von der Leyenová je. Shodujeme se s ní na potřebě odstraňování byrokracie, podpoře konkurenceschopnosti Evropy, Ukrajiny a obranného průmyslu. I proto jsem ji nakonec po řadě jednání s těžkým srdcem podpořila. Chceme být konstruktivní a prosadit co nejvíce z našeho programu,“ komentovala svou volbu Veronika Vrecionová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Evropské hodnoty, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 24.07.2024 8:55:56
a západní demokracie v plné nádheře a zároveň to dává odpověď na otázku proč je Evropa na tom tak špatně!!

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Můžou vám zastřelit kočku.“ Trumpovým voličům přímo vyhrožují, oznámil aktivista

7:50 „Můžou vám zastřelit kočku.“ Trumpovým voličům přímo vyhrožují, oznámil aktivista

„Váš hlas pro tohoto chlapa vnímám jako pošlapávání mých práv. Šlapete po mně na vlastní nebezpečí, …