Evakuace Chersonu. Dají tam „vojáky a zrádce“, varuje starosta

19.10.2022 15:00

Ruskem dosazený gubernátor ukrajinské oblasti Chersonu Vladimir Saldo spustil přesun až 60 tisíc ukrajinských civilistů v rámci „bezpečnostního organizovaného přesunu“. V okolí Chersonu se očekávají tvrdé střety s ukrajinskou armádou, která zpět dobyla již desítky tisíc kilometrů čtverečních na východě země. Ruský prezident Vladimir Putin mezitím ve čtyřech anektovaných územích vyhlásil stanné právo.

Evakuace Chersonu. Dají tam „vojáky a zrádce“, varuje starosta
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32329 lidí
Civilisté a také Ruskem dosazení úředníci jsou u Chersonu stěhováni před ukrajinskou ofenzívou na člunech přes řeku Dněpr. Podle údajů dosazeného vůdce Chersonska, které je jedním ze čtyř anektovaných území na konci září, bude přesunuto do bezpečí až 60 tisíc lidí. Začátkem října přitom exilový místostarosta Chersonu uvedl, že z předválečných 320 tisíc obyvatel zůstalo ve městě Cherson po útěku před Ruskem už pouze 100 tisíc obyvatel.

Začátkem týdne nový ruský vojenský velitel na Ukrajině, generál Sergej Surovikin, označil situaci ve městě Cherson za složitou. Ruský představitel úřednického aparátu v Chersonu Kirill Stremousov varoval obyvatele města, že ukrajinské síly zahájí útok na město „v blízké budoucnosti“.

„Nikdo se nechystá ustoupit, ale chceme také zachránit vaše životy. Přesuňte se prosím co nejrychleji na levý břeh. Je nežádoucí, aby obyvatelé zůstávali ve městě, které čelí vojenské akci,“ uvedl gubernátor Saldo.

Záběry ruské televize podle informací BBC ukázaly množství lidí shromažďujících se u Dněpru. Jelikož stáli ve frontě na čluny, nebylo jasné, kolik jich odjíždí. Přesun nebo deportace civilistů okupační mocností z okupovaného území se přitom považuje za válečný zločin.

Starosta Ruskem okupovaného Melitopolu Ivan Fedorov varoval, že chersonským civilistům hrozí nucená deportace a zbavení domovů, aby Rusko mohlo město osídlit „vojáky a zrádci“. Minulý měsíc Ukrajina uvedla, že z Ukrajiny bylo do Ruska „násilně deportováno“ už 2,5 milionu lidí.

Nucené deportace „do bezpečí“ jsou v souladu se stanným právem, které formálně potvrdil prezident Vladimir Putin. V Doněcké lidové republice, Luhanské lidové republice a také v Chersonské a Záporožské oblasti platilo stanné právo od začátku invaze a dobytí oblasti ruskými silami.

„Nyní musíme tento režim formalizovat již v rámci ruské legislativy. Proto jsem podepsal dekret o zavedení stanného práva v těchto čtyřech entitách Ruské federace,“ uvedl Vladimir Putin na zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace podle informací serveru Seznam Zprávy.

V těchto regionech bude „dočasně přesídleno obyvatelstvo do bezpečných oblastí s povinným poskytnutím stacionárního nebo dočasného bydlení, zaveden zvláštní režim vstupu na území, jakož i omezení svobody pohybu na něm, omezen bude také pohyb vozidel“, stojí v dokumentu.

V televizním vystoupení před členy své bezpečnostní rady Putin rovněž pověřil vládu, aby zřídila zvláštní koordinační radu pod vedením premiéra Michaila Mišustina, která bude spolupracovat s ruskými regiony na posílení válečného úsilí Moskvy na Ukrajině.

Putin podle agentury Reuters uvedl, že opatření, která nařídil, zvýší stabilitu ekonomiky, průmyslu a výroby na podporu toho, co Rusko nazývá svou speciální vojenskou operací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…