Experti: Skoro polovina mladých pro Nerudovou. Čeká na chyby Pavla

20.09.2022 9:07

Ekonomka Danuše Nerudová má podle analytika Jana Tvrdoně výrazně promluvit do souboje o Hrad. Pokud jí budou hrát do karet tři faktory. V Deníku N napsal, že bude záležet, zda bude kandidovat Andrej Babiš (ANO). Otázkou je, nakolik se jí podaří přesvědčit voliče, že ona sama bude lepší prezidentkou než Babiš i Pavel. Nakolik se jí podaří tyto muže vykreslit jako kandidáty minulosti, zatímco ona bude moderní hlavou státu, která hledí do budoucnosti.

Experti: Skoro polovina mladých pro Nerudovou. Čeká na chyby Pavla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalá rektorka Mendelovy univerzity a kandidátka na prezdientku, Danuše Nerudová

Ačkoli šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který momentálně stojí před soudem v kauze Čapí hnízdo, ještě definitivně neřekl, zda bude či nebude kandidovat na Hrad, stále patří k favoritům prezidentské volby. Spolu s generálem Petrem Pavlem. Průzkumy však také ukazují, že posiluje i bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Analytik Jan Tvrdoň v textu pro Deník N napsal, že Nerudová má šanci uspět. Pokud jí do karet nahrají tři faktory.

Tvrdoň má za to, že Nerudová musí udržet tempo v kampani a musí oslovovat nové voliče. V tuto chvíli má podle průzkumů největší podporu mezi nejmladšími voliči ve věku 18 až 24 let.

„Danuše Nerudová neposiluje ani tak plošně, jako spíše v kategoriích obyvatelstva, kde měla silnou podporu už dříve, tedy zejména mezi mladými. U lidí ve věku 18–24 let měla v červenci podporu 26,7 %, za srpen je to již 42,6 %,“ řekl Deníku N ředitel společnosti Median Přemysl Čech.

Druhým faktorem podle Tvrdoně je, zda Andrej Babiš nakonec do prezidentské volby půjde či nepůjde. „Podle informací Deníku N se Babiš bojí porážky, interní data hnutí ANO pro druhé kolo mu totiž ukazují, že by v něm neuspěl. Právě scénář, v němž by Babiš do voleb nešel, je pro Nerudovou žádoucí,“ poznamenal analytik s tím, že v takovém případě by Nerudová mohla získat na svou stranu část voličů, kteří dnes zvažují, že svůj hlas dají generálu Pavlovi.

„Jednou možností je čekat na jeho chyby. Pavel se svou kampaní zatím není příliš ofenzivní, vsadil spíš na udržování své široké volitelnosti. Skoro by se chtělo říct, že vsadil na klid a řád. Vzhledem k jeho široké podpoře to nemusí být chybná strategie,“ poznamenal Tvrdoň.

Do třetice bude podle analytika důležité, nakolik se Nerudové podaří voliče přesvědčit, že je lepší kandidátkou než Marek Hilšer či Pavel Fischer. To jsou politici, kteří získávají voliče ve stejných vodách jako Nerudová a mohli by jí připravit o možnost postupu do druhého kola prezidentské volby.

Nerudová se už teď proti Petru Pavlovi vymezuje. Dala najevo, že na rozdíl od generála Pavla by jako prezidenta vyznamenala bratry Mašíny.

„Jako společnost jsme se totiž usnesli, že komunistický režim byl zločinný a boj proti němu byl legitimní, morálně oprávněný a hodný úcty. Navzdory obětem, kterých je mi osobně líto a jejich smrt nebyla při útěku Mašínů nezbytná,“ vysvětlovala v TV Barrandov.

V témže rozhovoru také prohlásila, že si jako národ zasloužíme, „abychom se po třiceti letech přestali hrabat v minulosti a začít se zabývat budoucností“.

„Svět kolem nás utíká velmi rychle, nám ten vlak ujíždí, jsme v krizi a my potřebujeme někoho, kdo nám ukáže světlo na konci tunelu. Někoho, kdo přinese vizi. A řekne - mně nestačí, že se vyrovnáme s tím, já chci pro tento národ víc. Já chci, aby se v této zemi žilo lépe matkám samoživitelkám, aby se v této zemi žilo lépe seniorům,“ zdůraznila ekonomika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…