FOTO Macrone, demisi! Žluté vesty se bouřily už dvacátou sobotu a náš reportér byl při tom

31.03.2019 12:06 | Zprávy

REPORTÁŽ Reformní politika francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. S tou se nechtějí smířit aktivisté z takzvaného hnutí žlutých vest a již dvacátý týden proti ní protestují v mnoha městech země galského kohouta. Právě nyní jsou i v očekávání, co vzejde z výsledků celostátní debaty.

FOTO Macrone, demisi! Žluté vesty se bouřily už dvacátou sobotu a náš reportér byl při tom
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Žluté vesty protestovaly po celé Francii již dvacátou sobotu. Zde kousek od Eiffelovky v Paříži

„Ve Francii je devět milionů chudých lidí. A to je jediné násilí, které pozorujeme. Nicméně ho nevytvářejí žluté vesty, ale vláda,“ řekla Sophie, když se včerejší průvod hnutí žlutých vest přibližoval k Eiffelově věži. Současnou nejznámější francouzskou dominantu nesnášeli ve své době Émile Zola a Alexander Dumas. Ostatně jedním z návrhů, co by na jejím místě mělo stát, byla obrovská gilotina. Tu by nejraději použili někteří „žluťáci“ na svého současného prezidenta.

Pochod Paříží

Vyšlo se od nádraží Gare de l´Est, tedy toho východního, a pochod celkem poklidně prošel centrem města kolem Eiffelovky k náměstí Trocadéro. Jak už to u větších demonstrací bývá, svezla se s ní i jedna malá. Afrofrancouzi při ní demonstrovali proti Ali Bongo Ondimbovi, který se v roce 2009 stal prezidentem Gabonské republiky. Tančili, hlasitě zpívali a hlavně v písních nadávali na tohoto prý krvavého diktátora.

Policie nejdřív vyklidila náměstí de Varsovie u mostu k Eiffelovce a pak se hnala parkem nahoru na Trocadéro. Tam na ní začali demonstranti házet flašky a vše, co měli po ruce. Přišla na řadu munice se slzným plynem a policie se s demonstranty začala přetlačovat. Nicméně celé Trocadéro bylo policií obšancováno, takže se incidenty nemohly přenést do okolních ulic.

Nesmrtelní „žluťáci“

„Budu demonstrovat každou sobotu. Minimálně do půli července,“ prohlásil Jerome. Nutno dodat, že 14. července 1789 byla v Paříži dobyta Bastila, symbol despocie francouzské monarchie. Jde o začátek Velké francouzské revoluce, který je od roku 1880 státním svátkem. Na Trocadéru v Paříži řvali demonstranti svou obvyklou mantru: „Macrone, demisi!“ Jde o prezidenta, který zvítězil před necelými dvěma lety v prezidentských volbách ziskem 66,06 procent hlasů.

Sobotní demonstrace se hlavně nesla v duchu práva na bydlení. Na konci března totiž končí tradiční období „příměří“, kdy nemůže – od listopadu do března – nájemníka nikdo vystěhovat kvůli zimě. V příštím týdnu by měla vláda uveřejnit hlavní závěry z celostátní debaty, kterou Macron reagoval právě na „žluté demonstrace“. Zatímco v Paříži vyšly do ulic zhruba dva tisíce žlutých vest, po celé Francii protestovali další tisíce demonstrantů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Proč ta změna?

Dobrý den, je pravda, že nemáte příliš dobré vztahy s Babišem a tak jste byla odklizena do senátu? Nebo proč jste změnila komoru? Vždyť jste byla jednou z nejvýraznějších poslankyň. A nemyslíte, že jako poslankyně toho můžete změnit víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…