Fiala hned za Bidenem, velký úspěch? Fakta z britských médií. A FOTO

20.09.2022 8:10

Premiér Petr Fiala si pochvaloval, že byl usazen za Joea Bidena při pohřbu Alžběty II., zesnulé britské královny. Nicméně, zasedací pořádek se dle britských médií řídí hlavně protokolem, kvůli kterému byl Biden usazen až za hlavami států Commonwealthu. A také délkou vykonávání funkce. Kromě toho, kamery zachytily Bidena, jak dělá něco poněkud nepřístojného.

Fiala hned za Bidenem, velký úspěch? Fakta z britských médií. A FOTO
Foto: Repro Twitter
Popisek: Petr Fiala a Joe Biden na pohřbu Alžběty II.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Jak již bylo zmíněno, na pohřbu královny Alžběty II. seděl Petr Fiala hned za americkým prezidentem Joem Bidenem, se kterým se dle svých slov na CNN Prima News pozdravil. „Musím říct, že jsem rád, že Česká republika měla takové čestné místo a je to dobře. Ukazuje to pozici České republiky, je to výsledek nějakých protokolárních a bezpečnostních úvah organizátorů. Já samozřejmě neznám detaily, ale myslím si, že i to ukazuje jaké pověsti a pozici se Česká republika těší,“ uvedl. Podle fotek i záběrů však Fiala seděl druhý od konce.

Usazení účastníků skutečně je výsledkem protokolů. Ovšem postavení a pověst ČR a vlády Petra Fialy s nimi nemají tolik společného. Jak uvádí deník The Telegraph, na pohřbu mají přednost země britského Commonwealthu, proto Joe Biden seděl až v sedmé řadě od konce, zatímco kanadský premiér Justin Trudeau seděl devět řad před ním. Před Bidenem se nacházel polský prezident Andrzej Duda, za ním pak Petr Fiala. Před americkým prezidentem kromě toho seděl například francouzský prezident Emmanuel Macron, prominentní místa náležela také bývalým premiérům Velké Británie.

Ve stejné řadě jako Biden, ale na druhé straně, byl usazen čínský viceprezident, kterého bylo možné poznat podle roušky, kterou měl po celou dobu obřadu nasazenou. Po Bidenově pravici přes uličku se nacházel Jun Sok-jol, prezident Jižní Koreje.

Kamery ovšem zachytily Joea Bidena zrovna v moment, když se snažil zbavit něčeho na jazyku, což neuniklo uživatelům sociálních sítí, kteří se ptají, proč si prezident sahá na jazyk na pohřbu, který sledují miliardy lidí.

Zdroj: Twitter Patricia C.

Jak uvedl v pořadu Ptám se já politolog Marek Bičan, podstatnou součástí zasedacího pořádku je i seniorita, tedy doba trvání funkce. „Když jste prezidentem deset let, máte čestnější místo, než když vládnete sotva rok,“ uvedl. Biden se funkce chopil 20. ledna 2021. Andrzej Duda, který seděl před ním, je v ní od roku 2015. „Fiala seděl v sektoru vyhrazeném pro hlavy státu, protože zastupoval prezidenta Miloše Zemana,“ uvedl také Bičan.

Zasedací pořádek vytvářel vévoda z Norfolku, který je za něj z titulu své funkce „Earl Marshal“ zodpovědný. Když bylo britské ministerstvo zahraničí tázáno, jaký vliv mělo na usazení hlav států, tak všechny dotazy směřovalo na Buckinghamský palác.

Pozvánku na pohřeb nedostal ani Vladimir Putin, ani Alexandr Lukašenko, ani Bašár Asad, ani zástupci nyní opět Tálibánem kontrolovaného Afghánistánu a vojenské junty v Myanmaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…