Fiala na pohřbu za Bidenem. Novotný z Řeporyjí ohromil vysvětlením

19.09.2022 17:48

Britská královna Alžběta II. se dnes před zraky celého světa vydala na svou poslední cestu. Pohřební ceremoniál, kterého se zúčastnily politické špičky i všemožné celebrity ze všech koutů země, hodnotili i zdejší komentátoři. Mluvčí vlády Václav Smolka se na twitteru chlubí fotkou, na níž je jeho šéf zachycen, jak sedí za zády amerického prezidenta Bidena. Pavel Novotný (ODS) tento Fialův životní moment slávy přisuzuje tomu, že premiér kdysi navštívil jeho Řeporyje. Konzervativní aktivista Roman Joch zase celou akci považuje za vzpouru lidu proti moderní společnosti. Ne všichni konzervativci však souhlasí.

Fiala na pohřbu za Bidenem. Novotný z Řeporyjí ohromil vysvětlením
Foto: z internetu
Popisek: rakve královny

Pohled mezinárodního společenství se dnes upíná na Westminsterské opatství v Londýně, kde v těchto hodinách probíhá pohřební procesí s královnou Alžbětou II. Rakev s ostatky zesnulé mocnářky, která byla předtím od středy vystavena ve Westminster Hall, ráno odvezla státní lafeta Královského námořnictva za pochodu 142 námořníků, v jejichž čele stáli prominentní představitelé královské rodiny včetně krále Karla III. a jeho synů prince Williama a Harryho. Tato pompézní akce, jíž se účastní státníci i celebrity z celého světa, neunikla ani pozornosti českých komentátorů na sociální síti Twitter.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Řeporyjský starosta z ODS Pavel Novotný si všiml a poukázal na to, že český premiér a jeho stranický šéf Petr Fiala při ceremoniálu seděl hned za americkým prezidentem Joem Bidenem. Kontroverzní komunální politik, který svými výstupy mnohdy vzbuzuje pozornost médií a zasahuje i do celostátního politického dění, pro to nabídl své vysvětlení: „Petr Fiala sedí za Bidenem, protože byl v Řeporyjích!“ Nynější předseda vlády městskou čtvrť Prahy navštívil v roce 2019 ještě jako opoziční lídr, kdy chválil „neortodoxní metody“ tamního starosty. Ten byl v minulosti mimo jiné odsouzený k podmíněnému trestu za pronásledování a vydírání.

 

 

Novotnému na tweet ironicky odpověděl bývalý ministr školství za ANO, Robert Plaga: „Jakože kdyby nebyl v Řeporyjích, tak Petr Fiala sedí za Bidenem? Ne, nic jsem neřekl a ano, vyprovodím se sám.“

 

 

S fotkou premiéra Fialy za zády amerického prezidenta se dnes na twitteru pyšnil také tiskový mluvčí Strakovy akademie Václav Smolka. Předseda vlády se údajně kvůli své účasti na dnešním ceremoniálu odmítl zúčastnit včerejší předvolební debaty, za což byl kritizován řadou opozičních politiků včetně Andreje Babiše (ANO) a Tomia Okamury (SPD). Premiér místo toho vystoupil v předtočeném projevu sám.

 

 

Do současného dění okolo úmrtí britské mocnářky se promítá i politika a kulturní války, přičemž komentátoři se na politické roli královské rodiny mnohdy neshodnou. Konzervativní novinář a aktivista Roman Joch, který působí v Občanském institutu, považuje pohřeb královny za jakousi vzpouru proti moderní společnosti. „Postoj lidu k pohřbu královny je jeho masivní vzpourou proti ‚woke‘ progresivismu: ‚My žijeme přirozený život, chceme svobodu, tradice, legitimní autoritu, ne vaši šílenou, fanaticky rovnostářskou ideologii.‘ My jsme normální, vy nejste, a nepřevychovali jste nás, neasimilovali,“ napsal na twitter tento pravicový publicista, který v minulosti neúspěšně kandidoval v komunálních volbách za KDU-ČSL.

 

 

 

Někteří jiní konzervativní komentátoři však královskou rodinu v kontextu aktuální politiky vnímají poněkud odlišně než Joch. Redaktor deníku The Independent Sean O’Grady v loňském listopadu připomněl obavy mnohých konzervativců, aby tehdy ještě korunní princ Charles v budoucnu nebyl příliš „woke“ suverénem, přičemž jej dokonce s trochou ironie označil za „postarší, nevrlou verzi Grety Thunbergové s velkou korunou na hlavě.“ Současný monarcha se totiž dlouhodobě angažuje v globálních projektech, jako je propagace zelené agendy, k jejímž prvním proponentům patřil. Na to nyní poukazuje americká konzervativní televize Fox News, která Karla III. označila za „klimatického jestřába“.

Mnozí konzervativci rovněž připomínají napojení královské rodiny na liberální a globalistické Světové ekonomické fórum německého podnikatele Klause Schwaba, jakož i na blízký přátelský vztah, který princ Andrew udržoval s nyní již zesnulým americkým miliardářem a odsouzeným pedofilem Jeffrey Epsteinem, s jehož pomocí se měl údajně dopouštět sexuálních deliktů na dětech a mladistvých (Andrew nakonec v rámci mimosoudního vyrovnání vyplatil jedné z obětí mnohamilionové odškodné). Minulý týden pak během jedné z posmrtných ceremonií okolo královnina pohřbu došlo k nepříjemnému incidentu pro prince Andrewa, když na něj jakýsi aktivista zakřičel: „Andrewe, jste starý zvrhlík!“ Demonstrant byl následně zatčen policií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …