Fiala nelže, neslibuje, je odpovědný vlastenec. Premiér sklidil chválu za projev

19.09.2022 12:43 | Ze sítí

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v neděli večer v televizi promluvil ke spoluobčanům. Za své vystoupení si vysloužil několik pochval.

Fiala nelže, neslibuje, je odpovědný vlastenec. Premiér sklidil chválu za projev
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Fiala při projevu

Zatímco opoziční ANO a SPD premiéra Petra Fialu za jeho nedělní projev kritizují a označují ho za „zbytečný“, u politiků vládní kolice a několika osobností se dočkal pochvaly.

Fialův projev ocenil např. někdejší 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Jsem rád, že máme premiéra, který nelže, není populista, neslibuje nesplnitelné, záleží mu na České republice, srozumitelně navrhuje jasná řešení a přitom myslí na budoucnost a nechce nás dál zadlužovat,“ zdůraznil Ženíšek na Twitteru.

Pochvala pro Fialu

A nezůstal sám.

Politik ODS Jiří Nantl premiérovi taktéž poděkoval.

„Díky za projev, Petře Fialo. Šetřit teď energiemi je akt vlastenectví a občanské odpovědnosti. Protože když budeme očekávat, že stát všechno zatáhne, časem nebude z čeho. Společně to překonáme!“ zdůraznil.

Pochvala pro Fialu

Za projev premiérovi poděkoval i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Premiér Petr Fiala mluvil jasně a srozumitelně. Nebude to lehké, ale zvládneme to. Je třeba před zimou ujistit občany, že určitě nezmrznou. Stát jim pomůže s vysokými cenami za elektřinu a plyn. Každý pro zvládnutí zimy může něco udělat, třeba topit o 1 stupeň méně, než je zvyklý,“ uvedl Zdechovský.

Pochvala pro Fialu

O slovo se přihlásil také ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

„Premiérův projev naprosto přesný: Současné problémy jsou přímým důsledkem Putinovy ekonomické války proti Západu a manipulace s cenami energií. Vláda nespí a zajistila dostatek plynu a elektřiny na zimu. Stropujeme ceny. A hledáme cesty k ještě větší energetické nezávislosti,“ napsal na Facebooku.

Pochvala pro Fialu

Ocenění se dočkal také od některých novinářů. Komentátor Hospodářských novin Fialův projev srovnal s nejslavnějším válečným projevem Winstona Churchilla.

„Nebyl to čistě předvolební projev. Před volbami se zpravidla jenom slibuje, Petr Fiala ale od lidí i něco chtěl. Aby se omezili, aby začali šetřit. V zájmu svém i celé země. Byla to sice jen taková odmocnina z Churchillova ‚krev, pot a slzy‘, ale aspoň tak,“ konstatoval Honzejk.

Josef Kopecký z portálu iDNES.cz konstatoval, že z Fialova projevu nemusí nikomu téct nervy. Předseda vlády prý jen popsal dnešní skutečnost a nabídl cestu, jak se v ní chovat.

„Není důvod, aby komukoli tekly nervy z toho, co předseda vlády Petr Fiala národu v televizi řekl. Jen vysvětlil, proč a jak chce vláda řešit Putinovu válku proti Západu, tedy i proti Česku, a vyzval lidí, aby energiemi šetřili. Udělal by to oprávněné jakýkoli premiér,“ poznamenal Kopecký.

Pochvala pro Fialu

Pochvala pro Fialu

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…