Fiala si polepšil. Už je na tom stejně špatně jako ostatní

22.10.2022 6:50

Výzkumná společnost Morning Consult měří, jak si stojí světoví lídři z hlediska důvěry vlastních občanů. V srpnu se ukázalo, že se český premiér Petr Fiala ocitl na posledním místě ze všech evropských sledovaných lídrů. Fialu tehdy podporovalo 23 procent respondentů, ale 70 procent dotázaných mu nedůvěřovalo. A jak je to o dva měsíce později?

Fiala si polepšil. Už je na tom stejně špatně jako ostatní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

V létě společnost Morning Consulting zjistila, že vůbec nejpopulárnějším lídrem je ve své zemi indický premiér Narendra Modi, kterému vyjádřilo důvěru 75 procent dotázaných. Jen 20 procent lidí dalo najevo, že ve svého premiéra nemá důvěru. Ostatní neodpověděli. Na druhém místě se ocitl mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, kterému vyjádřilo důvěru 65 procent a nedůvěru 27 procent dotázaných. A na třetím místě se ocitl australský premiér Anthony Norman Albanese, kterému v průzkumu vyjádřilo důvěru 58 procent dotázaných a 26 procent mu vyjádřilo nedůvěru.

Na opačném konci žebříčku se mezi evropskými politiky v srpnu ocitl právě český předseda vlády Petr Fiala, kterému vyjádřilo důvěru jen 23 procent dotázaných a 70 procent respondentů dalo najevo, že svému premiérovi nedůvěřuje.

Průzkum Morning Consult

O dva měsíce později je situace jiná, alespoň pro premiéra Fialu. Ten již není na posledním místě sledovaného žebříčku. Na tomto nelichotivém místě se ocitla končící britská premiérka Liz Truss, které vyjádřilo důvěru jen 11 procent dotázaných Britů, zatímco 79 procent dotázaných dalo najevo, že své končící premiérce opravdu nevěří. Liz Truss momentálně drží pro ni smutný rekord. Premiérkou království byla jen 45 dní. Žádný jiný britský politik nesloužil na postu premiéra tak krátce.

Na prvních třech místech se v říjnovém průzkumu nic nezměnilo. Petr Fiala se ocitl na 15. příčce ze sledovaných 22 světových lídrů. Důvěru mu vyjádřilo 26 procent dotázaných, tedy o tři procenta více než minule. Nedůvěru mu vyjádřilo 64 procent dotázaných. Zde si Fiala polepšil o 6 procentních bodů.

Říjnový approval rating světových lídrů
Zdroj: Morning Consult

Průzkum Morning Consulting

Za Fialou se ocitl rakouský kancléř Karl Nehammer, kterému vyjádřilo důvěru 26 procent lidí, ale nedůvěru 65 procent dotázaných. Stejně tak se za Fialou ocitl německý kancléř Olaf Scholz, kterému v průzkumu vyjádřilo důvěru 27 procent dotázaných, ale nedůvěru 67 procent. O jeden procentní bod lépe je na tom pak Mateusz Morawiecki, premiér Polska. Obecně se dá říci, že výsledky polského, českého, německého a rakouského premiéra se liší velice málo.

Před Fialou jsou politici jako francouzský prezident Emmanuel Macron, kterému vyjádřilo důvěru 31 procent dotázaných a 64 procent dalo najevo, že svému prezidentovi nevěří, nebo prezident USA Joe Biden, kterému podle průzkumu důvěřuje 42 procent dotázaných, zatímco 52 procent mu vyjádřilo nedůvěru.

Vláda Petra Fialy si alespoň částečně polepšila také v tom, že klesl počet lidí, kteří si myslí, že Česko nesměřuje správným směrem. Zatímco v srpnu tento názor zastávalo 80 procent dotázaných, v říjnu je to 77 procent. Skeptická je ovšem pořád drtivá většina.

Hodnocení směřování České republiky
Zdroj: Morning Consult

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…