Fiala vysvětluje přes Forum24: Evropský strop není nižší než náš. Veřejnost to prý špatně pochopila

14.09.2022 22:33

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) zastropování garantované českou vládou je úplně něco jiného než částka, se kterou má údajně pracovat Evropská komise. Reagoval tak podle deníku Forum24 na výtky, že ČR zastropovala ceny elektřiny na vyšších částkách, než jak hodlá učinit Evropská komise.

Fiala vysvětluje přes Forum24: Evropský strop není nižší než náš. Veřejnost to prý špatně pochopila
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

Česká vláda na svém pondělním mimořádném jednání určila maximální cenu elektřiny na 6 korunách a cenu plynu na 3 korunách včetně DPH za kWh. Pro domácnosti i malé podnikatele ze stanovené maximální ceny silové elektřiny vyplývá konečná cena 7 až 9 korun za kWh. Evropská komise (EK) pak navrhuje maximální prodejní cenu elektřiny vyráběnou neplynovými elektrárnami. Ta by měla být 180 eur (4420 Kč) za megawatthodinu (MWh), tedy 4,42 Kč za kilowatthodinu (kWh). Mohlo by se tak zdát, že částka od EK je o 1,50 Kč nižší, než je schválený strop v Česku. Nicméně podle Fialy se nejedná o srovnatelné částky.

„Na sociálních sítích i ze strany některých opozičních politiků zaznívá kritika, že Evropská komise plánuje zastropovat cenu elektřiny na nižší částce, než na jaké zastropovala cenu česká vláda. Někteří komentátoři dokonce mluví o ostudě pro Českou republiku. Z jejich strany jde však zřejmě o nepochopení. Zastropování garantované českou vládou je úplně něco jiného než částka, se kterou má údajně pracovat Evropská komise,“ vysvětluje po dotazu na premiéra web Forum24.cz.

„Zastropování garantované českou vládou na 6 Kč/kWh včetně DPH je úplně něco jiného než částka 180 €/MWh (cca 4400 Kč), s nimiž má údajně pracovat Evropská komise. V běžné sazbě pro domácnosti odpovídá strop 6 Kč/kWh včetně DPH částce 140 €/MWh (cca 3400 Kč) baseload bez DPH, tedy nižší než částka, kterou navrhuje Evropská komise. Zastropování Evropské komise navrhované na částce 180 €/MWh u výrobců by znamenalo koncovou cenu bez distribuce na úrovni 7,20 Kč místo vládou navrhovaných 6 Kč,“ vysvětlil premiér pro deník Forum24 s tím, že rozdíl, který na základě navrhované stropní částky vznikne, bude použit na pomoc lidem, kteří budou v důsledku vysokých cen v problematických situacích.

Premiér dále také vysvětlil, že návrh Evropské komise je postavený na tom, že „Putinova energetická válka“ tlačí nahoru ceny plynu, od kterého se odvíjí cena veškeré elektřiny. „A díky tomu mají obrovské zisky výrobci elektřiny z jiných zdrojů než z plynu, což velmi poškozuje evropské domácnosti a evropské firmy. Výběr prostředků od těchto firem umožní tyto peníze využít na pomoc těm, které Putinova energetická válka poškozuje nejvíce,“ sdělil Fiala.

Rétoriku premiéra Fialy potvrdil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). „Český strop cen energií znamená úplně něco jiného než ten unijní,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …