Forejt se rozpovídal v bulváru. Prozradil, co nosí Zeman v kapse svého saka

02.02.2018 20:13 | Zprávy

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt působil na Hradě patnáct let. Nyní je jeho pracovištěm Institut Václava Klause. Blesku poskytl rozhovor, jak to s prezidenty chodívalo.

Forejt se rozpovídal v bulváru. Prozradil, co nosí Zeman v kapse svého saka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

Forejt se ve své funkci setkal se všemi třemi polistopadovými prezidenty – Václavem Havlem, Václavem Klausem i Milošem Zemanem. „Každý z nich byl jiný, jedinečný,“ podotýká Forejt s tím, že všichni tři však byli nesmírně pracovití. „Nikdy se nestalo, že by některý z nich své povinnosti zanedbával,“ dodal.

Bývalý hradní protokolista pak promluvil o tom, v čem je práce prezidenta nejvíce specifická. „V první řadě si musíme uvědomit, že povinnosti prezidenta republiky zasahují do víkendů a státních svátků. Neexistuje tudíž žádná pevně daná pracovní doba, zaměstnanecká karta či pauza na oběd,“ poznamenal Forejt s tím, že pravomoci a úkoly hlavy státu jsou také pevně definovány ústavou.

Když Forejt promluvil o přístupu k technologiím, uvedl, že prezident Havel si ne vždy s počítačem rozuměl. „Pánové Klaus a Zeman počítače aktivně používají a nemají s nimi problém. Pan prezident Zeman jen nepoužívá mobilní telefon,“ dodal Forejt. 

  • Původní text ZDE

Prozradil i něco dalšího na současnou hlavu státu: Zeman ve své kapse saka má klíč od Lumbeho vily, kde bydlí, ačkoliv jej nosit nemusí. „Důstojníci ochrany objekt střeží 24 hodin denně a mohou mu kdykoli otevřít. Ale pro pana prezidenta to je důležité. Jde o ten pocit, že si odemykáte vlastní domov, nikoli audienční síň,“ zmínil Forejt. 

A co závěrem Forejt prozradil na Václava Klause? „Pan prezident Klaus velmi rád chodil do hradní kantýny, kde si vybral, stejně jako my, jeho spolupracovníci, z denního menu. V případě státních akcí bylo menu sestavováno vždy tak, abychom hostům servírovali pokrmy české kuchyně. A já jsem vždy chtěl, aby se prezidenti s tímto jídelníčkem dopředu seznámili. Koneckonců to byli oni, kteří při společenských akcích sehrávali roli hostitele,“ poznamenal Forejt. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

0:01 Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

Britové si zvolili novou sněmovnu. K moci se podle předběžných odhadů po 14 letech podle očekávání v…