George Clooney varoval Bidena před kandidaturou. Tlačili prý na něj, ať mlčí

11.07.2024 9:03 | Zprávy

Na prezidenta USA Joea Bidena dopadá v souvislosti s jeho kariérou jedna rána za druhou. Tu zatím největší mu podle mnohých zasadili jeho přátelé herec George Clooney a kolegyně Nancy Pelosiová. „Máme tě rádi, ale odstup!“ Tak by se dala shrnout slova dalších, kteří vidí v Bidenově kandidatuře nebezpečí pro celou Demokratickou stranu. Kdo chtěl Clooneymu ve zveřejnění jeho názorů zabránit? Jakou roli v tom hraje manželka George Clooneyho a válka v Gaze? Zjistili jsme to.

George Clooney varoval Bidena před kandidaturou. Tlačili prý na něj, ať mlčí
Foto: X
Popisek: Americký herec George Clooney

Známý americký herec George Clooney, který se nikdy netajil svojí podporou amerických demokratů a stávajícího prezidenta Joea Bidena, se minulý týden vyjádřil v tom smyslu, že by měl americký prezident ukončit svoji kampaň, protože je příliš starý na to, aby usiloval o znovuzvolení.

„Miluji Joea Bidena... Považuji ho za svého přítele a věřím v něj. Věřím v jeho charakter. Věřím v jeho morálku. Za poslední čtyři roky vyhrál mnoho bitev, kterým čelil. Ale jediná bitva, kterou nemůže vyhrát, je boj s časem,“ napsal doslova herec s tím, že Joe Biden, se kterým se potkal před třemi týdny na sbírce, nebyl Joe Biden z roku 2010 a nebyl ani Joe Biden z roku 2020.

Mimochodem tak zmínil sbírku, kterou sám herec spolupořádal na podporu kandidatury současného amerického prezidenta a kde se vybralo neuvěřitelných 28 milionů dolarů (hodně přes půl miliardy korun) a kterou svými jmény kromě známého herce zaštítily i jeho dvě kolegyně Julia Robertsová a Barbra Streisandová.

Málokdo ale ví, co tomu předcházelo a kde je také možné hledat motiv pro tato slova, která mají vzhledem k vlivu George Clooneyho v USA nemalý význam.

V okamžiku, kdy se lidé z Bidenova týmu kampaň dozvěděli, že Clooney připravuje text, ve kterém chce zpochybnit Bidenovu kandidaturu, snažili se přesvědčit herce, aby ho nezveřejňoval.

„Jeffrey Katzenberg, filmový magnát, který je spolupředsedou Bidenovy kampaně a jejím hlavním ambasadorem u hollywoodských dárců, tuto snahu inicioval a přesvědčoval Clooneyho, že by se měl držet Joea Bidena,“ napsal o tom prestižní New York Times s tím, že kancelář pana Katzenberga na žádosti o vyjádření k tomuto problému dosud nijak nereagovala.

Velmi podstatným se tak jeví také fakt, že Clooneyho vyjádření bylo zveřejněno jen několik hodin poté, co Nancy Pelosiová, bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů, která si i nadále uchovává velký vliv na demokratickou politiku, během televizního rozhovoru poznamenala, že „je na prezidentovi, aby rozhodl, zda bude kandidovat“.

Podle mnohých komentátorů jsou vyjádření George Clooneyho a Nancy Pelosiové zatím tím nejpodstatnějším, co v USA zaznělo na téma stažení kandidatury Joea Bidena.

Přesto ale americký prezident a jeho nejbližší spolupracovníci i nadále trvají na tom, že kampaň neopustí a povede ji až do konce.

Vše je o to závažnější, že George Clooney v této souvislosti nepsal jen o šancích na úspěch v prezidentských volbách u Joea Bidena, ale současnou situaci vidí v širším kontextu, a to tak, že Biden ohrožuje nejen své vlastní šance, ale také pozice kolegů demokratů ve volbách.

„V listopadu s tímto prezidentem nevyhrajeme. Navíc nevyhrajeme sněmovnu a prohrajeme Senát,“ napsal herec s tím, že nejde jen o jeho názor, ale o názor každého senátora a člena kongresu a guvernéra, se kterým mluvil v soukromí.

„Bez ohledu na to, co říkají veřejně,“ naznačil Clooney, že mnoho demokratů se zatím bojí říci svůj názor na Bidenovo odstoupení z kandidatury a nechávají si ho pro sebe.

 

Další ránu Bidenově kampani ale zasadil jiný známý herec a filmař s hlubokými vazbami na demokraty, který jim v minulosti zajistil velké množství financí. Rob Reiner totiž zopakoval výzvu George Clooneyho, aby pan Biden opustil kampaň.

„Můj přítel George Clooney jasně vyjádřil to, co mnozí z nás říkali. Milujeme a respektujeme Joea Bidena. Uznáváme vše, co pro naši zemi udělal. Demokracie však čelí existenční hrozbě. Potřebujeme někoho mladšího, aby se bránil. Joe Biden musí ustoupit,“ napsal na svém účtu na sociální síti X.

Bez zajímavosti není ani zdánlivě nepodstatná okolnost, kterou ale list New York Times v souvislosti s kritickým pohledem George Clooneyho na současného amerického prezidenta také zmiňují.

Už před tím, než se konala výše zmíněná finanční sbírka, si měl Clooney stěžovat Bílému domu poté, co Biden zkritizoval rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu požádat nejvyšší izraelské představitele o vydání zatykačů kvůli válce v Gaze.

Dodejme k tomu jen tolik, že manželka slavného herce Amal Clooneyová pracuje jako právnička na ochranu lidských práv a pomáhala vést zmíněné soudní vyšetřování a byla členkou poradního orgánu, který pomáhal vést soudní vyšetřování, jehož výsledkem byly žádosti o vydání soudního příkazu na izraelského premiéra a ministra obrany a tři vysoké představitele Hamásu. Ti byli obviněni z nezákonného jednání, které vedlo k tisícům mrtvých civilistů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…