Hádka mezi Německem a Francií. Jednání Scholz - Macron nebude

20.10.2022 17:53 | Ze sítí

Společné jednání mezi francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem nebude. Schůzka byla plánována na 26. října do Fontainebleau, oba muži však tímto zřejmě odhalují neshody mezi zeměmi.

Hádka mezi Německem a Francií. Jednání Scholz - Macron nebude
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Macron a Scholz od vzniku svých nových vlád dávali najevo své přátelství. Nyní je tomu však jinak, když zrušili mezivládní schůzku, jež se měla konat za pár dní. Tradice těchto schůzek je přitom dlouhá, dokonce devatenáctiletá.

Pod vlivem krize se však projevy solidarity změnily v jízlivost a zatrpklost. Jeden z francouzských diplomatů zpravodaje Le Figaro uvedl, že mezi Paříží a Berlínem to pořádně skřípe, francouzský ministr Bruno Le Maire však hovoří, že došlo jen k problému v harmonogramu. 

Mezi neshodami je zejména řešení energetické krize v rámci Evropské rady. To je však jen špičkou ledovce. Francii například nepotěšil výsledek víkendové diskuse německých Zelených o jaderné energetice. Země galského kohouta nyní dostává kvůli odstávce svých jaderných elektráren elektřinu z Německa. Berlín ale za tříměsíční prodloužení těchto dodávek od Paříže očekává podporu prodloužení plynovodu MidCat ze Španělska do Francie – a následně do Německa. Paříž však projekt odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…