Havel se bez jakékoliv diskuse setkal s dalajlámou a tím to začalo. Tento text o Číně se v kavárnách nebude číst lehko

17.08.2020 18:22 | Zprávy

Petr Drulák, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů a bývalý velvyslanec ve Francii napsal komentář pro časopis Argument. Píše o nás a o Číně. Cesta předsedy Senátu Vystrčila na Tchaj-wan podle Druláka jen připomněla, že česko-čínské vztahy jsou v posledních letech tou nejkontroverznější oblastí české zahraniční politiky. A co vidí jako největší problém ve veřejné debatě o Číně? Radost určitě neudělá filozofické fakultě.

Havel se bez jakékoliv diskuse setkal s dalajlámou a tím to začalo. Tento text o Číně se v  kavárnách nebude číst lehko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Velvyslanec ve Francii Petr Drulák

Drulák hned na začátku píše o mocenském postavení Číny: „Čína je nová globální velmoc a chová se podle toho – asertivně a někdy agresivně. Posiluje na úkor exkluzivního globálního postavení, které USA a jejich spojenci včetně Česka získali po konci studené války,“ a dodává: „Navíc má svůj vlastní politický a hodnotový systém, který je odlišný od toho západního.“

Podle Druláka je pro Českou republiku důležité, pokud chce budovat vztah s Čínou, aby měla hluboké znalosti o zemi, jasnou představu o vlastním zájmu a strategickou rozvahu. Česká zkušenost se ale podle Druláka formovala jinou cestou. „Vše začíná zahraničněpolitickým moralismem Václava Havla. Bez jakékoliv představy o českém zájmu a bez jakékoliv odborné či politické diskuse, tedy nekompetentně a nedemokraticky zahájil novou etapu česko-čínských vztahů setkáním s dalajlámou,“ a přisazuje si: nositelé moralismu na české politické scéně někdy více, někdy méně úspěšně sabotují pokusy o realistické nastavení vzájemných vztahů, před pár lety šlo o ministra Hermana (věrného tradici lidoveckých podrazů), dnes o předsedu Senátu Vystrčila (kam se poděl konzervativní pragmatismus ODS?). 

Na Tchaj-wan se přitom rozhodl odletět již zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera. A to i navzdory kritice prezidenta Miloše Zemana a čínské ambasády. S Vystrčilem na Tchaj-wan odletí početná 90členná delegace včetně osmi senátorů, vdovy po Jaroslavu Kuberovi a piráta Hřiba. Vystrčil se pro cestu prý rozhodl z principiálních důvodů, doslova řekl: „Buď budeme dodržovat principy, nebo počítat groše.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…