Havel z Václaváku představil Národní radu obnovy. Žádá kulatý stůl a prostor v ČT

09.11.2022 17:49 | Analýza

Propad do hluboké recese, krach firem a destrukce hospodářství. Tomu chtějí zabránit odborníci, kteří se seskupili v Národní radě obnovy a hodlají České republice pomoci. Svoji zásluhu na tom má i Jiří Havel, aktivista, který spoluorganizoval nedávné demonstrace. Společně analyzují současnou situaci, předkládají řešení a znovu se pokusí domluvit jednání s vládou, která je dosud nevyslyšela. I proto chystají také demonstraci za levné energie.

Havel z Václaváku představil Národní radu obnovy. Žádá kulatý stůl a prostor v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Česká republika na 1. místě s názvem Nenásilná revoluce

Do Národní rady obnovy patří experti na energetiku Vladimír Štěpán a Ivan Noveský, vojenský expert Martin Koller, odborník na média Petr Bohuš, na zemědělství a potravinovou bezpečnost Zdeněk Jandejsek a expert na vodní cesty Jan Skalický. „Národní rada obnovy vznikla proto, aby veřejnost – a nejen veřejnost, ale i politici a ti, kdo chtějí řešit prohlubující se energetickou, ekonomickou i ekologickou krizi – dostali odborné informace, jasná řešení a kroky, které máme udělat, abychom zachránili, co se dá. Jak v ekonomice, tak v životě lidí v České republice,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Havel.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Motivuje je navíc přesvědčení, že Česká republika se v příštím roce propadne do hluboké recese. „Propad HDP bude úplně drastický, nikoliv v řádech procent jako za minulé krize v roce 2008. Propady budou v řádech desítek procent a kvůli tomu dojde ke krachu firem, spousta nebude schopna obnovit výrobu a dojde k destrukci hospodářství. Skupina odborníků má zmírnit dopady krize na Českou republiku,“ vysvětlil. Zmínění experti podle něj dokonale znají svoji problematiku a čerpají z dlouholetých praktických zkušeností. Znají všechny bolístky a problémy, které je třeba řešit, a mají i připravená řešení, jak situaci napravit. Proto se dali dohromady. 

Nákup plynu od Ruska?

Důvodem je, že nemají důvěru v řešení vládní pětikoalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů. Jejich opatření nevnímají jako efektní a přínosná. Jiří Havel připomněl, že Noveský i Štěpán nesčetněkrát varovali i minulou vládu ohledně situace s cenami energií a nyní je prý vidět, že se jejich předpovědi naplňují. „Průmysl začíná mít problémy, problém mají živnostníci, malé firmy i občané republiky. Upozorňovali na to, že cenu elektřiny jsme schopni ovlivnit odchodem z burzy nebo zastropováním ceny u dodavatele, nikoliv odběratele, jako je tomu nyní,“ uvedl s tím, že pak by konečná cena pro Čechy byla přijatelná.

„V současné době je cena zastropována u odběratele na 240 eur za megawatthodinu, což je neudržitelné, protože je příliš vysoká a likviduje nejen občany, ale i firmy. Navíc bude rozdíly mezi touto a burzovní cenou de facto sanovat stát ze státního rozpočtu, čímž bychom drasticky prohloubili náš dluh. A už teď kvůli válečné dani odchází mnoho firem. Co se týká plynu, upozornil bych, že je potřeba využít možnost koupit zásobníky na plyn. Vláda je mohla vykoupit celkem za výhodnou cenu, ale neučinila tak, tudíž zásobníky nejsou naše, a plyn v nich tedy také není náš,“ shrnul aktivista. Dále poznamenal, že pokud nabízejí vládní odborníci opatření jako zastropování cen u odběratele, poškozují zájmy České republiky. „I u plynu je třeba začít řešit jeho nákup napřímo, protože cena, za niž se nyní prodává, je drakonická. Místo 32 korun za kubík chceme, aby to bylo deset až patnáct korun, tedy rozumná cena, kterou by domácnosti byly schopny zaplatit,“ řekl.

Česká vláda přímý nákup ruského plynu odmítá kvůli válce na Ukrajině. Je tedy takové řešení politicky průchodné? „Je třeba, aby vláda mluvila na rovinu, protože plyn, který odebíráme z Německa, je také ruský. Zároveň LNG, který sem chtějí dovážet, je také s největší pravděpodobností ruský – Američané ho kupují od Rusů a vozí k nám. Bylo by ale dobré říci, že LNG má problém rovněž s kvalitou. Je méně kvalitní, protože má různé příměsi, je karcinogenní, což je podobné jako spalování uhlí,“ uvedl Havel. Jako další důvod v nevýhodnosti LNG vidí chybějící infrastrukturu, kudy by bylo možné do Česka dostat plyn v potřebném objemu a za rozumnou cenu. „Cena by byla tak vysoká, že náš problém by infrastruktura nevyřešila,“ poznamenal. Místo Green Dealu se tak prý může stát, že bude Black Deal – tedy nedostatek energií, který způsobí čerpání energií z fosilních paliv, tedy neekologickou variantu, a kvalita životního prostředí klesne.

Vláda nereaguje, přijde demonstrace za levné energie

Někteří členové Národní rady obnovy se snažili kontaktovat vládu a vyzvat je k jednání, ale bez úspěchu. „Jde o jasný signál, že vláda nejedná ve prospěch zájmů občanů této země, a tím pádem je poškozuje. Jestli záměrně, nebo z hlouposti, to je otázka. A pokud nebude konat, dojde k ohromným propadům zaměstnanosti, lidé budou zavírat provozy a životnosti a ekonomika se dostane do doby před padesáti lety,“ varoval Havel. Hodlají proto oslovovat veřejnost a vyzvou také veřejnoprávní Českou televizi, aby mohli být součástí debat o této problematice a předat své informace občanům. „Je nepochopitelné, že těmto tématům a hlavně tomu, jak řešit zoufalé ceny energií, se nedává dostatečný prostor ve veřejnoprávních médiích. Zároveň bychom rádi vyzvali vládní činitele, aby přišli ke kulatému stolu a abychom mohli společně s nimi promluvit o tom, jak tuto situaci řešit, a aby reagovali na naše podněty. Zároveň chceme informace a řešení, se kterým odborníci přicházejí, dostat mezi velice širokou veřejnost prostřednictvím všech dostupných platforem. Podstatné je, aby veřejnost tyto informace měla,“ tvrdí Jiří Havel.

Část společnosti podle jeho názoru dosud nevnímá problém jako závažný, protože spoléhají na vládu, že problémy vyřeší. „Ale vláda nemá, jak problém vyřešit, a nečiní žádné kroky, aby ho řešila. Čekali jsme, že vláda zřídí odborné týmy, krizový štáb a začne okamžitě jednat tak, aby nedošlo k poškození naší země, ale bohužel jsme se toho nedočkali. To je situace děsivá a je nutné ji okamžitě řešit,“ vyzval. Přál by si proto, aby politici začali reagovat.

A stane se tak? „Obávám se, že vláda bude hrát tuhle hořkou hru až do konce, vláda reagovat nebude a dále nás bude zadlužovat. Proto chceme informovat co nejvíce lidí, a ačkoliv naším primárním zájmem není demonstrace, když s námi vláda nejedná, nezbude než aktivovat veřejnost. Vládní činitelé byli voleni veřejností a občany této země, kteří by měli vládu vyzvat, aby začala řešit jejich zájmy a problémy,“ popsal Jiří Havel. První demonstrace za levné energie, snížení cen potravin, snížení inflace a proti zhoršující se zdravotní péči s nedostatkem léků v lékárnách se koná v sobotu 26. listopadu od 14 hodin na Letenské pláni. „Pevně věříme, že lidé této republiky přijdou, aby dali vládě jasný vzkaz, že je nejvyšší čas situaci řešit,“ dodal.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…