Hilšer. Za Senát miliony ročně. Ukázalo se to a zuří. Novotný i Nerudová ho dráždí dál

23.08.2024 22:58 | Monitoring

Senátor Marek Hilšer se ostře obul do novináře Michala Půra poté, co žurnalista poukazoval, že si Hilšer před šesti lety založil hnutí „Marek Hilšer do Senátu“, aby mu jako nezávislému kandidátovi přicházely od státu peníze za mandát a z veřejných financí tímto způsobem „vycucal“ 5,4 milionu korun navíc. „Prodejný a prolhaný hybridní ‚novinář‘ Michal Půr, který se za prachy peleší s kdejakým oligarchou, se opovažuje navážet do slušných lidí,“ rozčílilo zřejmě Hilšera, že Půr hovořil o jeho 5 milionech. Jen za minulý rok si Hilšer za své působení v Senátu dohromady se započtením náhrad měl vzít od státu 4 238 400 korun.

Hilšer. Za Senát miliony ročně. Ukázalo se to a zuří. Novotný i Nerudová ho dráždí dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Marek Hilšer

Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer si hnutí „Marek Hilšer do Senátu“ založil v roce 2018 a – jak dříve informoval server Novinky.cz – od té doby si ke svému platu a náhradám senátora „přilepšil“ o dalších 5,4 milionu korun ze státního rozpočtu.

Příspěvek na mandát, který mají za své senátory politické strany, totiž činí 900 tisíc ročně a Hilšer tak skrze trik spočívající v založení si vlastní strany ročně tento obnos dostává, jinak by na něj neměl jako nezávislý kandidát nárok.

Novinky.cz poukázaly, že zatímco ostatní strany příspěvky za mandáty používají na placení aparátu, platů, nájmu za kanceláře apod., Hilšer dle zveřejněné výroční zprávy za rok 2023 mohl s penězi zacházet bez podobných výdajů a příjem od státu mu slouží jako další „přilepšení“ k platu senátora, jehož výše je díky příplatku za jeho místopředsednictví výboru pro sociální politiku 1 476 000 korun ročně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Senát je úložiště zkrachovalých politiků, dobrá zašívárna , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealice1 , 24.08.2024 8:29:50
ale je tam pár výjimek.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

22:05 Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

Německo bude od poloviny září kontrolovat vnější hranice po celé své délce kvůli nelegální migraci a…