Hlavní vládní poradce Hampl navrhuje další škrty: I důchody musí dýchat s ekonomikou

11.11.2022 10:31

Předseda Národní rozpočtové rady vlády (NERV) Mojmír Hampl se v souvislosti se zveřejněním návrhů NERVu, jak snížit výdaje státního rozpočtu a zvýšit jeho příjmy, vyjádřil i k problematice valorizace důchodů. Podle něj by se úsporná opatření měla týkat i důchodců a ti by měli nést také jejich tíhu a dýchat s ekonomikou.

Hlavní vládní poradce Hampl navrhuje další škrty: I důchody musí dýchat s ekonomikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mojmír Hampl

„Jejich pokles reálného příjmu je daleko nižší než u všech ostatních v ekonomice. V nějaké podobě se šetření musí dotýkat každého,“ řekl v rozhovoru pro SeznamZprávy.cz předseda Národní rozpočtové rady vlády (NERV) Mojmír Hampl na adresu důchodců s tím, že díky mimořádným valorizacím důchodů, které kompenzují inflaci, jsou důchodci do jisté míry vítězi současné krize.

Otázka výše penzí, jejich valorizace a hlavně tolik potřebná „důchodová reforma“, se táhnou jako červená niť vládami pod vedením různých stran a hnutí.

Ačkoli se napříč politickým spektrem všichni shodují na potřebnosti reformy důchodového systému, v podstatě se kromě zmíněných valorizací neděje na tomto poli nic. Na to zřejmě reaguje právě poradní orgán české vlády NERV.

„Žijeme v průběžném systému. A ti, kteří do systému přispívají, platí ty, kteří z něj čerpají. Bez ohledu na to, že jsou senioři bráni jako speciální skupina, i důchody musí dýchat s ekonomikou. Jinak budeme hromadit neudržitelné výdaje,“ má jasno Hampl.

Otázkou zůstává, jak moc spojovat důchodce se současnou ekonomikou, když svým podílem v produktivním věku přispívali do systému a platili ty, kteří z něj čerpali dříve.

Hamplovo řešení je poměrně jednoduché a relativně snadno realizovatelné.

„Ve valorizacích bychom se vrátili jen před rok 2017 a uměli bychom relativně snadno žít,“ myslí si předseda NERV a navrhuje, aby důchody rostly jen o třetinu, ne o celou polovinu reálné mzdy.

Dodejme, že sám poradní orgán vlády NERV ve zmíněném dokumentu píše o tom, že prohlubující se strukturální deficit veřejných rozpočtů přispívá k budoucí dlouhodobé ekonomické stagnaci země a zvyšuje riziko finanční a ekonomické nestability.

„Ztráta důvěry finančních trhů a ekonomických subjektů v udržitelnost veřejných rozpočtů by pak měla sociálně a ekonomicky diametrálně bolestivější dopady na obyvatele a ekonomiku než sice nepopulární, ale včasná, řízená a v čase rozprostřená konsolidační opatření, která NERV vládě navrhuje.“

Mojmír Hampl, někdejší viceguvernér České národní banky s profesní minulostí v mezinárodní společnosti KPMG nebo České spořitelně, je od poloviny letošního roku ve funkci předsedy Národní rozpočtové rady jedním z hlavních ekonomickým expertů, radících vládě.

V roce 2013 jako člen Rady ČNB dodal rozhodující čtvrtý hlas pro podporu devizových intervencí, které celkem 41 měsíců držely českou korunu ve vymezeném kurzovém pásmu. Sporný krok kritizovali prezidenti Klaus a Zeman, naopak jej podpořil tehdejší premiér Sobotka.

Mojmír Hampl je také autorem knihy Pro Čechy je nebe nízko, ve které dospěl k pozoruhodnému závěru, že českým bohem je kalkulačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hona, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Fišer , 11.11.2022 11:30:51
Pane Hample, asi jste spadl z Marsu, když nevíte, že důchodci (tedy ne těch pár s nadstandardnimi důchody) nikdy nežili v nadbytku. To, že přicházíte se šíleným nápadem na faktické snížení důchodů svědčí o Vaší necitlivosti a neschopnosti chápat realitu. Dám Vám jednu radu, zkuste se zaměřit na to aby i politici, kteří stát vedou a řídí byli v odměňování závislí na tom jakých výsledků dosahují, tedy na tom jak stát prosperuje. A právě nyní jsme svědky nebetyčné drzosti a arogance mocných, kteří dovedli stát do stavu úpadku, kteří znehodnotili měnu a kteří dopustili nebývalou sociální nerovnost a přesto si svoje příjmy o desetitisíce zvýšili. A také se zaměřte na příliš okatou spoluprácu vlády a ČEZu při odírání českých občanů o desítky miliard.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

4:44 Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

„Proruská scéna rozlezlá po Evropě dostala po podpisu podpory americkým Kongresem z Moskvy notičky‚ …