Hokejová válka: Vladimíra Růžičky se zeptali na chybějící Rusy...

11.05.2024 12:24 | Monitoring

Český trenér a bývalý hokejový útočník Vladimír Růžička, který kandiduje za stranu PRO Jindřicha Rajchla do europarlamentu, se nechal slyšet, že mu vadí, že na mistrovství světa v ledním hokeji nebudou startovat Rusové. Proti tomu vystupuje bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, který proti účasti Rusů v mezinárodních soutěžích v důsledku ruské invaze na Ukrajině bojuje.

Hokejová válka: Vladimíra Růžičky se zeptali na chybějící Rusy...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strana PRO představila kandidáty pro volby do Evropského parlamentu

„Vadí mi to. Sportovci nemůžou za to, jaká je situace mezi Ruskem a Ukrajinou,“ uvedl pro CNN Prima News Růžička s tím, že lituje, že Rusko bude na šampionátu, který se koná v Česku, chybět.

Kriticky se zároveň dívá na rozhodnutí některých hokejových svazů, které se rozhodly nepovolávat hráče z ruské KHL. „Sportovci chtějí sportovat, a to je jediné, co je zajímá,“ konstatoval Vladimír Růžička, který spolu s Haškem na olympiádě v Naganu v roce 1998 vybojoval s reprezentací zlaté medaile.

Právě Dominik Hašek ale podobné benevolentní postoje vůči ruským sportovcům odsuzuje. Opřel se například do nejlepší hokejové ligy světa NHL za to, že v ní nezakázala ruským hokejistům hrát. „NHL je liga, která svým postojem dělá obrovskou reklamu na ruskou válku a ruské zločiny a je odpovědná za spoustu ztracených životů a za hmotné škody na Ukrajině,“ uvedl.

Dominik Hašek se podobně jako jeho kolega z reprezentace rozhodl vstoupit aktivně do politiky a na podzim kandidovat za TOP 09 do Senátu

Hokejový šampionát v Česku začal v pátek a ostravskou část otevřel souboj Slováků proti Německu. Na něj fanoušci slovenského hokejového týmu dorazili a ruskými vlajkami.

„Myslím, že v Praze by jim naši fans po zásluze upravili vizáž,“ zněly některé reakce na internetu na fotografie fanoušků s ruskými vlajkami.

„Asi to nevypovídá plně o situaci na Slovensku, ale možná se naše cesty opět rozcházejí,“ komentoval fotografii Slováků s ruskými vlajkami také bývalý europoslanec a někdejší disident Jiří Payne.

Učinil tak v narážce na spory mezi českou a slovenskou vládou, kdy premiér Fiala rozhodl v březnu o přerušení společných konzultací mezi vládami kvůli rozdílným postojům k zahraničním otázkám. Například když slovenský premiér Robert Fico v souvislosti s válkou na Ukrajině obvinil Evropskou unii, že jejím jediným plánem je podporovat vzájemné zabíjení Slovanů, a ministr zahraničí Juraj Blanár se následně sešel v Turecku s ruským ministrem Sergejem Lavrovem. Rusko před více než dvěma lety vojensky napadlo Ukrajinu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

volby

Dobrý den, zajímá mě, jak jste si vyhodnotili neúspěch v evropských volbách? Co podle vás bylo jeho příčinou a jak chcete docílit toho, že v krajských volbách upějete, jak píšete ve všech krajích?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bez ruského rýmu jde o parodii na mistrovství, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 11.05.2024 12:35:07

|  16 |  0

Další články z rubriky

Zděšení nad Bidenem v debatě: Naprostá katastrofa. Strana řeší, co s ním dál

9:49 Zděšení nad Bidenem v debatě: Naprostá katastrofa. Strana řeší, co s ním dál

Američané mohli sledovat první televizní debatu letošních prezidentských kandidátů – Joea Bidena a D…