Hromobití z Příčov: Nejsme sv*ně, Foltýne. Jsme svobodní občané, ne ovčané

17.08.2024 13:45 | Reportáž

Probíhá 6. ročník „Vlasteneckého setkání“ v Příčovech. Jako první se na pódiu sešli hosté u diskusního bloku s názvem „Jak to všechno přežít a nezbláznit se z toho“. Diskusním panelem provázel publicista Michal Semín. „Nejsme svině, Foltýne, jsme svobodní občané, ne ovčané, a my to nevzdáme,“ zazněl v diskusi výkřik, který publikum ocenilo bouřlivým potleskem.

Hromobití z Příčov: Nejsme sv*ně, Foltýne. Jsme svobodní občané, ne ovčané
Foto: Screen: Raptor TV
Popisek: Vlastenecké setkání 2024 na zámku Příčovy.

Hosty byli komentátor a publicista Ivan Hoffman, spisovatel a scénárista Jan Tománek, ekonom a vysokoškolský pedagog Miroslav Ševčík a publicista a vydavatel časopisu Šifra Milan Vidlák.

Úvodního slova se chopil moderátor panelu Michal Semín. Podle Semína vzdoruje Česká republika progresivní úderce jak na globální úrovni, tak i té lokální. Aktivní účast na Vlasteneckém setkání v Příčovech vede podle Semína ke stigmatizaci a vyštvávání ze zaměstnání. Semín popsal i snahy plukovníka Otakara Foltýna, který „vykolíkoval vepřín“, sice bezklecový, ale celorepublikový.

Ale jak přežít v dnešním systému?

První se chopil slova Ivan Hoffman. Podle něho není těžké přežít, ale chybí důstojnost žití. „Není těžké přežít, chybí důstojnost, v tom je háček. Generální návod na to není,“ zkonstatoval Hoffman.

Zaměřil se ve svém příspěvku na to, že mizí pluralita. A jak mizí pluralita názorů, o to víc se zjevuje totalita a totalitní myšlení. „Hodně autorů v českých médiích řeší, jak zabránit totalitě. Myslím si, že v totalitě už žijeme. Vytratila se pluralita. V soutěži myšlenek velcí a střední zlikvidovali ty malé, pak velcí ty střední,“ řekl Hoffman a poukázal na naši českou politickou realitu. „Pět různých stran, ale je to vlastně strana jedna – vytratila se politická diskuse,“ varoval Hoffman.

A porovnal minulý režim s tím současným. „Z minulé doby na to máme své know-how – na čem záleží, je vnitřní svoboda. Na té vnější málo záleží, ta se vybojuje na barikádách. Ta vnitřní ale není možná bez zodpovědnosti,“ myslí si Hoffman. „Podobná byla tehdejší doba v tom, že lidé ,v podzemí’ byli stejně kultivovaní a vnitřně svobodní jako lidé v dnešní alternativě,“ dodal.

Slovo získává podle publicisty novou váhu. Pokud se teď člověk veřejně přihlásí ke svobodě, může přijít o živobytí, odkazoval i na úvodní slovo Michala Semína o stigmatizaci návštěvníků Vlasteneckého setkání. „Jsme v době, kdy slovo zase získává svou váhu. Dnes je renesance toho, když se člověk rozhodne žít v pravdě, dnes to získává význam. To v posledních několika deseti letech nebylo,“ povšiml si Hoffman nárůstu významu svobody.

A ukázal rétoricky na média hlavního proudu. Dobří autoři z nich utekli, zbyli jen propagandisté, myslí si Hoffman. „Někdo má za to, že média je potřeba kultivovat, aby nesloužila vrchnosti. Vážím si takových, kteří chtějí kultivovat hlavní proud, ale jsem skeptický. Tomu, kdo hledá pravdu, tomu jsou mainstreamová média k ničemu. Všechny autory, které čtu, jsou v alternativě. Utekli. V mainstreamu zůstali jen propagandisté,“ zhodnotil současný stav mediální scény v České republice Hoffman.

Jak a kde hledat informace? V mainstreamu určitě ne, dovozuje Hoffman. „Média hlavního proudu doporučuji sledovat jen periferním zrakem, jinak s nimi neztrácet čas. A kultivovat naše svobodná média,“ naznačil cestu publicista. Po jeho projevu zámeckou zahradou v Příčovech zazněl uznalý potlesk posluchačů.

Slova se následně chopil režisér, spisovatel a scénárista Jan Tománek. Podle něho je potřeba začít u sebe a tím měnit společnost jako takovou. „Co máme dělat? Každý musí začít u sebe. Nikoho nemůžete přesvědčit, ti lidé se musí přesvědčit sami, sami musí prohlédnout. Něco se musí přihodit v tom jeho sametovém žití, pak prohlédne,“ řekl zapáleně spisovatel Tománek.

A tématicky se obrátil k době covidové. „Lidé měli pocit, že když zmizel covid, zmizely jim problémy. Že by ovšem změnili sami sebe, to udělalo velmi malé množství lidí. Naskočili na další hru jako je Ukrajina, energetická krize a další,“ pokýval smutně hlavou Tománek.

A jak se bránit nastupující totalitě? „Stačí jednoduché – říct ne. To je ten základ. Když se podíváte na jakoukoliv totalitu. To nebyl Babiš a Hamáček, to byli lidé, kteří vás buzerovali. Hitler nepěchoval lidi do vagónů. Stáli za tím lidé, kteří nedokázali říct ne. Není to lehké, říct ne, je v tom strach z věcí budoucích. Když byly covidové represe, stačilo říct ne… a nic se nestalo,“ řekl Tománek a ukázal, že v době covidu firmy vyhrožovaly svým zaměstnancům, že pokud si nevezmou roušky, pokud se nenechají očkovat, vyhodí je na ulici. A někteří řekli ne. A co se stalo, ptal se Tománek. Nic, nikdo nikoho nevyhodil. Podle něho za nástupem stojí „vlastní srabáctví“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marian Kučera

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslím, že v mainstreamu nezůstali propagandisté a když tak ve velmi malém počtu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 17.08.2024 15:19:39
dělat propagandu vyžaduje inteligenci, znalosti, schopnost přesvědčivě zkroutit realitu, nabízet nereálné cíle tak, aby na to aspoň část občanů hopla - to všechno chce kumšt, který ovládal Goebbels, tihle šašci ale ne. To co zůstalo v mainstreamu jsou většinou pouze nekvalitně píšící ADORANTI, vzývající buďto umrlé (Pehe - Havel) nebo boha války Arése (Mitrofanov) nebo kohokoli či cokoli, co poškodí pověst této země a lidi v ní. (Šídlo). Ani tu blbou propagandu nezvládají, jen uctívat liberálně demokratické božstvo sídlící v Bruselu, manifestačně zpřítomnělé v hysterické kostnaté bábě jménem Leyenová a jejím pomateném obřadníku Fialovi u nás a v každém psychopatu, který má dost odvahy, aby šel proti vlastnímu národu, či uměl chodit s pavím perem v zadku, navštěvoval dámské klozety nebo se vyjadřoval jako poloblázen při každém slovním projevu. ( to poslední - Fischer, Němcová). Vrcholem celé té odpornosti je mluvčí této poťapané vlády Foltýn, který překlopil propagandu na její čistý antipod výhrůžek, blbých keců a šílených výroků, nic z toho není propaganda, jen čistý hnus. Snad to začne docházet i lidem v té nemoudré části spektra - voličům Pětikoalice. Nejvyšší čas!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 mělo podle ukrajinského …