Hroutí se základy, „dárek“ od USA nic neřeší. Strach na Ukrajině

11.09.2024 8:00 | Zprávy

Zdá se, že Ukrajinci dostanou předčasný vánoční dárek. Jen není jisté, zda jim v jejich současné situaci pomůže. Zdá se, že Američané povolí Ukrajincům využít systémy ATACAMS, systém balistických střel s účinným dosahem 165 km, proti cílům v Rusku. A co by potřebovala Ukrajina vedle zbraňového systému ATACAMS? Prý především jasnou strategii a přesné informace. Zdá se totiž, že obránci se dostávají do velkých problémů už nejen u Pokrovsku.

Hroutí se základy, „dárek“ od USA nic neřeší. Strach na Ukrajině
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Ukrajinci bránící se ruské agresi již přes 2,5 roku opakovaně žádali Spojené státy, aby mohli střely s delším doletem používat proti cílům v Rusku. A opakovaně naráželi na odpor Washingtonu, který se chce vyhnout další eskalaci konfliktu.

Ale teď se zdá, že se situace mění. Předseda zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Michael McCaul podle informací Juliegrace Brufkeové hodlá podpořit předání tohoto povolení Ukrajině. „Mluvil jsem s (ministrem zahraničí USA) Antony Blinkenem před dvěma dny a cestuje se svým protějškem z Velké Británie do Kyjeva, aby jim v podstatě řekl, že jim to umožní (zasáhnout Rusko pomocí ATACMS),“ řekl údajně McCaul reportérce.

válka na Ukrajině

Novinářka se o tom rozepsala na sociální síti X.

Také americký prezident Joe Biden 10. září prohlásil, že prezidentská administrativa pracuje na zrušení omezení schopnosti Ukrajiny používat zbraně dodané USA k úderům na vojenské objekty v Rusku. Na jeho vyjádření upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Bývalý ukrajinský důstojník vystupující pod označením Tatarigami_UA to označil za skvělou zprávu. Jenže ihned přidal jedno „ale“. 

„Ale upřímně, nemyslím si, že to bude mít velký dopad, protože Rusko přesunulo mnoho ze svých cenných aktiv hlouběji. Podle mé analýzy Ukrajina naléhavě potřebuje základní vybavení k přestavbě svých brigád, jako jsou IFV, dělostřelectvo, granáty, minomety, medevaky, tanky, komunikační systémy atd.,“ zdůraznil.

válka na Ukrajině

Nepozdává se mu, že se Ukrajinci zaměřují na vývoj nových zbraní, jako dronů se specifickým pohonem, a tak podobně.

„Ukrajina potřebuje pevnou strategii založenou na palebné síle a výpočtech manévrů. Kolik IFV potřebuje brigáda X, aby byla bojeschopná? Kolik děl je potřeba pro dostatečnou palebnou sílu? Kolik lidí můžeme trénovat za stanovenou dobu? Místo toho se zaměřujeme na nové zbraně. … Pokud má vaše mechanizovaná brigáda pouze 5–10 % funkční obrněné techniky, kterou potřebuje, a vy máte ve stejné situaci 10 brigád, není to vůbec taktická záležitost,“ uvedl doslova. „V Doněcku, Chersonské a Záporožské oblasti máme stále spoustu železničních hlav, logistických uzlů a dočasných muničních skladů s povolením na ně udeřit, přesto zůstávají nedotčeny, bez jediného zásahu,“ doplnil obratem.

válka na Ukrajině

Podle ISW sice Ukrajinci postupují v ruské Kurské oblasti, na kterou zaútočili na počátku srpna, jenže Rusy to v jejich útočných akcích nezastavilo. „Ruské síly nedávno postoupily u Kreminny, Siversku, Torecku, Pokrovsku a města Doněck,“ upozornil institut.

Server Kyiv Independent zprávy z fronty rozvedl důkladněji.

„Ruské ministerstvo obrany tvrdilo 10. září, že jeho síly dobyly vesnici Vodiane severovýchodně od opevněného města Vuhledar v Doněcké oblasti. … Moskevské jednotky nedávno zesílily ofenzivu u Vuhledaru v jižní Doněcké oblasti. Ztráta Vodiane, ležícího jen asi 5 kilometrů od města, by zvýšila riziko obklíčení Vuhledaru. Ruské předpokládané dobytí Vodiane bylo nahlášeno 9. září ukrajinskou davovou monitorovací skupinou DeepState,“ uvedl server s tím, že zatímco u Pokrovsku se situace stabilizuje, u Vuhledaru je zle.

„Ztráta Vuhledaru by byla pro Ukrajinu nejen morální ranou, protože toto město od roku 2022 odolalo spoustě útoků, ale také velmi vážným vývojem, který může potenciálně ohrozit bezpečnost celé jihozápadní části Doněcké oblasti, která dosud nebyla okupována, s hrozbou pro jižní křídlo Pokrovska,“ řekl listu Kyiv Independent Federico Borsari, člen Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Než ta zoufalá chcípající ukronacistická hyena padne, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenezmar , 11.09.2024 10:05:58
musí se do poslední chvíle, než budou totálně zničení, mstít a páchat škody na ruském území! A ten spolek válečných zločinců a darebáků všeho druhu EU/NATO udělají vše, aby ty škody a oběti byly co největší! Musí se mstít za to, že jim ta největší lumpárna od 2. světové války nevyšla! A k tomu používají i naše peníze které ukradli potřebným, důchodcům, … peníze, které nemají, a tak museli navíc katastrofálně zadlužit naší zemi a dramaticky i díky fanatické rusofóbii dovést naší zemi do srabu ! A “my” si ty darebáky ještě volíme!

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …