Izrael zacílil na velitele z Hamásu. Po útoku je hlášeno mnoho obětí

13.07.2024 12:51 | Monitoring

Izraelské vojenské radio informovalo, že proběhl útok s cílem zabít vojenského velitele Mohammeda Dajfa. Ministerstvo zdravotnictví Gazy v prohlášení uvedlo, že nemocnice Nasser v Chán Júnis, kde k útoku došlo, přijala 20 těl a 90 zraněných. Izraelská armáda oznámila, že zprávu prověřuje.

Izrael zacílil na velitele z Hamásu. Po útoku je hlášeno mnoho obětí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

Mediální kancelář řízená Hamásem uvedla, že nejméně 100 lidí bylo zabito a zraněno, včetně členů civilní pohotovostní služby. „Izraelská obvinění jsou nesmysl a jejich cílem je ospravedlnit děsivý masakr. Všichni mučedníci jsou civilisté a to, co se stalo, byla vážná eskalace války genocidy, podpořená americkou podporou a světovým mlčením,“ řekl mluvčí Hamásu Abu Zuhri agentuře Reuters a dodal, že útok ukázal, že Izrael nemá zájem o dosažení dohody o příměří.

Podle lékařských zdrojů v Gaze se mnoho vysídlených Palestinců v oblasti ukrývá ve stanech, a proto se očekává, že počet obětí bude vyšší, informuje izraelský deník Haaretz.

Zpravodajská agentura Al-Džazíra hlásí, že počet obětí útoku je podstatně vyšší. „Nejméně 71 lidí bylo zabito a 289 zraněno při izraelském leteckém útoku na uprchlický tábor al-Mawasi západně od Chán Júnis,“ informuje Al-Džazíra.

„Jde o pokračování záměrné strategie ze strany izraelské vlády zabít co nejvíce Palestinců, vyvinout větší tlak na Hamás a také udržet válku,“ řekl Al-Džazíře Hassan Barari, profesor na katedře mezinárodních záležitostí Katarské univerzity a dodal, že izraelského premiéra Benjamina Netanjahua nezajímá příměří, ani žádná dohoda s Hamásem. Podle profesora chce Netanjahu Hamás zničit.

K agresi vůči Gaze došlo po teroristickém útoku na Izrael, kdy 7. října 2023 vnikli bojovníci Hamásu do země, zabili 1200 Izraelců a 250 jich unesli. Agrese Izraele zabila více než 38 000 Palestinců, uvedly lékařské úřady v Gaze.

Muhammad Dajf je palestinský terorista a velitel Brigád Izz ad-Dína al-Kassáma, ozbrojeného křídla Hamásu. Dajf vstoupil do Hamásu v roce 1990. V roce 1994 se podílel na únosech a zabití tří vojáků Izraelských obranných sil. Byl zodpovědný za bombové útoky na autobusy v Jeruzalémě a Aškelonu, při nichž zahynulo na 50 Izraelců. V březnu 2000 vyslal do Izraele pět sebevražedných atentátníků. Během druhé intifády se podílel na několika bombových útocích. Velitelem Brigád Izz ad-Dína al-Kassáma se stal v červenci 2002 poté, co Izrael zlikvidoval Saláha Šihádu.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pánové, jdu zvracet.“ Útoky na Babiše kvůli StB? Něco se neříká. Vyoral se neudržel

15:50 „Pánové, jdu zvracet.“ Útoky na Babiše kvůli StB? Něco se neříká. Vyoral se neudržel

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Nějak stále nechápu tady ten neuvěřitelný rozpor v tom, že ten náš…