Izraeli pomáháte, nám ne. Z Ukrajiny si stěžují, odpověď se jim nelíbila

16.10.2024 16:25 | Monitoring

Izrael v letošním roce čelil už dvěma masivním útokům ze strany Íránu. A s obranou mu dvakrát pomohli spojenci. Včetně Američanů, kteří několik íránských raket sestřelili. A ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se hodně, ale opravdu hodně zlobí. Opakovaně totiž žádal o to, aby západní spojenci pomohli i Ukrajincům proti ruským raketám. Jenže neuspěl. Server Politico tvrdí, že důvod Zelenského marných snah je zřejmý.

Izraeli pomáháte, nám ne. Z Ukrajiny si stěžují, odpověď se jim nelíbila
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Je dobře, že Hlavní město Praha finančně podporuje Prague Pride?

0%
98%
hlasovalo: 6209 lidí
Když na jaře tohoto roku Američané, Francouzi, Britové a další partneři pomohli Izraeli vypořádat se s íránským raketovým a dronovým útokem, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si položil otázku, proč západní spojenci nepomáhají i Ukrajině, na kterou míří ruské rakety. Rakety, které zabíjejí muže, ženy i děti. Rakety, které dopadají na obyčejné domy, ale i na nemocnice.

„Pokud spojenci společně sestřelí rakety na obloze Blízkého východu, proč stále neexistuje rozhodnutí sestřelit drony a rakety nad Ukrajinou?“ ptal se v jednu chvíli Zelenskyj i nahlas. Na položenou otázku upozornil server Politico, který nastínil, jak moc se kvůli tomu ukrajinský prezident zlobí.

Ale také nabídl na Zelenského otázku jednoduchou odpověď.

„Tvrdá odpověď, kterou Ukrajinci možná neradi slyší, ale je bohužel pravdivá, je, že můžeme podstoupit riziko sestřelení íránských raket nad Izraelem, aniž vyvoláme přímou válku s Teheránem, která by mohla vést k jaderné válce,“ uvedl vysoký poradce amerického Senátu, který se zabývá situací na napadené Ukrajině.

Dva členové Bidenovy administrativy, kteří byli ochotní pouze promluvit pod podmínkou zachování anonymity, popsali americké dilema úplně stejně. Američané kalkulují s tím, že Írán nemá jaderné zbraně. Rusové je vlastní, a to v množství nikoli malém.

A Ukrajincům z toho zůstávají oči pro pláč.

„Je smutné dívat se na to všechno jako běžný občan Ukrajiny – když v dohodě, která má zabránit eskalaci ze strany Moskvy, je obětována vaše země a občané,“ řekl Mykola Bjeljeskov, výzkumník z Ukrajinského národního institutu pro strategická studia.

Západ Ukrajině i tak pomáhá proti ruským útokům, byť v omezenější míře.

„Partneři nám obvykle signalizují přesuny ruských bombardérů do palebných pozic. Dávají nám vědět, kdy a kde Rusové připravují útok,“ řekl zastupující mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 22091 lidí
Kyjev by ocenil, kdyby Polsko a Rumunsko aktivně zasáhly jak ve vlastním vzdušném prostoru, tak i nad západní Ukrajinou. Kyjev a Varšava se dohodly, že o této možnosti budou jednat v nedávné dohodě o vzájemné bezpečnosti, ale Polsko prozatím svou politiku nemění. A vláda ve Varšavě dává najevo, že ji ani měnit nebude, pokud se v tomto směru nedočká podpory celé Severoatlantické aliance.

Server Politico upozornil na dva další aspekty spojené s hněvem ukrajinského prezidenta. Ukrajinci by si podle serveru měli být vědomi toho, že vztah Izraele a Spojených států je opravdu svým způsobem jedinečný a budovaný po desetiletí. A Západu by na druhé straně mělo být zřejmé, že pokud jedná s ruským vládcem Vladimirem Putinem až příliš v rukavičkách, fakticky mu tím otevírá prostor k dalšímu válčení. A také ostatním potenciálním agresorům ukazuje, že jim útok na sousední zemi může relativně v klidu projít.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

MUDr. Róbert Teleky, MBA byl položen dotaz

Návykové látky

Proč je tolik povyku kolem legalizace třeba HHC, CBD, ale i THC pro DOSPĚLÉ? Vždyť v čem jsou tyto látky horší než je třeba alkohol, který je legální, přitom je to také droga a způsobuje dost problémů? Navíc, když něco bude legální, tak se s tím dá trh lépe regulovat a stát si přijde na peníze. Netv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 42 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co kdyby nám Zelenskyj prozradil , , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVal , 16.10.2024 17:22:42
konečně spolu s Fialou a dalšími , kam šly všechny ty peníze, které byly zaslány Ukrajině ? Kde jsou ? Kam je exprezident investoval ??? Nyní v tom jeho plánu bleskové války chce - a to je stále jeho žádost - aby Ukrajina byla přijata do NATO - to znamená , aby za Ukrajinu šli umírat další a další vojáci, ale ne Ukrajinci. Ti se budou povalovat po EU . To snad není pravda, že něco takového ( stačí se mu podívat do očí ) může stále řídit válečné operace. To skutečně na Ukrajině nejsou kvalitnější lidé , kteří mají rozum a nechodí jen stále žebrat ? Jak chce Zelenskyj zvítězit nad Ruskem ? Bez pomoci západních států ( kterým asi také dochází trpělivost ) je bezradný a totálně neschopný . Stále pochybuji, že se chce mužům z EU umírat .

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Šílené, chtějí zatáhnout NATO do války.“ Zelenskyj představil vítězný plán. Přišel smích i ťukání na čelo

18:25 „Šílené, chtějí zatáhnout NATO do války.“ Zelenskyj představil vítězný plán. Přišel smích i ťukání na čelo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu představil ukrajinskému parlamentu svůj dlouho oč…