Jedna trubka zůstala. Kovanda překvapil s Nord Streamem

29.09.2022 12:11 | Ze sítí

Škody, které utrpěly ruské plynovody Nord Stream 1 a 2 v souvislosti s výbuchy, které se odehrály v místě jejich vedení, jsou podle všeho velmi vysoké.To je možné prohlásit i když podrobné zkoumání bude možné, až když bude vypuštěn z plynovodů všechen plyn, který tam zůstal. Oprava potrubí a obnova dodávek plynu jsou ale témata, kterými je nutno zabývat se ihned. Možná role Ruska při poškození plynovodů ale není tak jasná, jak se zpočátku zdálo.

Jedna trubka zůstala. Kovanda překvapil s Nord Streamem
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Příčina poškození ruských plynovodů Nord Stream 1 a 2 zůstává stále nejasná a je předmětem různých spekulací. S překvapivou informací přišel na svém twitteru ekonomický expert a komentátor Lukáš Kovanda.

„Dle NYT zůstala jedna ze dvou trubek Nord Streamu 2 nepoškozená. Plyn by tudy stále téct mohl,“ napsal s odvoláním na americký New York Times.

 

„To vylučuje teorii, že Putin poškodil potrubí, aby odradil od převratu u sebe doma a opětovné dohody s Německem. Ale ta byla vždy vachrlatá. Vždyť Rusko má i další roury, třeba Jamal,“ vyjádřil Kovanda svoje přesvědčení, že poškození plynovodů nemusí nutně být dílem ruské strany a přiložil i text z New York Times.

„Někteří evropští a američtí představitelé ve středu varovali, že by bylo předčasné vyvozovat, že za útoky na Nord Streamy stojí Rusko,“ píše se v textu.

Každý z plynovodů má podle NYT dvě trubky (celkem tedy čtyři).

Prezident Putin prý rád demonstruje svoji sílu tím, že je to právě on, kdo drží ruku na plynových kohoutcích a právě udržení si této pozice znamená udržení plynovodů v chodu. Plynovody totiž  vlastní ruská státní společnost Gazprom.

Další odborníci podle NYT ale upozornili právě na fakt, že jedna ze dvou trubek Nord Streamu 2 nebyla poškozena, což nechává Putinovi možnost využít ji jako páku, pokud zima bude mimořádně chladná.

To je ale jen jedna část problému. Tou druhou je možnost případné opravy plynového potrubí.

„Je to obtížné, ale možné,“ komentoval možnost obnovy plynovodů pro ruský server Komersant zdroj blízký Gazpromu.

Další odborník se pro tento server vyjádřil k rozsahu oprav, které budou nutné.

„Soudě podle prvních údajů způsobil výbuch Nord Streamu značné škody na plynovodech a je pravděpodobné, že bude možná potřeba vyměnit několik úseků, odčerpat vodu, měl by být proveden průzkum velkých úseků plynovodů, aby se zjistilo, zda exploze a jejich důsledky vedly k narušení integrity/poškození jiných sekcí,“ vyjmenovává zástupce vedoucího ekonomického oddělení Institutu energetiky a financí Sergej Kondratiev. 

Na základě toho by podle něj při optimistickém scénáři (tedy s rychlým zahájením oprav) mohly náklady na opravy činit až 200 milionů eur a při pesimistickém scénáři až 600–700 milionů eur.

 

Tyto informace opět na svém twitteru okomentoval Lukáš Kovanda a opět naznačil, že role Ruska v poškození obou plynovodů není tak jasná, jak se někteří komentátoři snaží sdělit.

„Dle Kommersantu by oprava potrubí Nord Stream vyšla v optimistickém scénáři v přepočtu na 4,9 miliardy Kč. Jako celek přitom potrubí vyšla Gazprom a jeho partnery z EU na takřka 420 miliard Kč. Opět, pokud oprava vyjde jen na cca 1 % celkových nákladů, teorie ‚pálení mostů‘ padá.“

Na druhou stranu se objevila informace, že se v oblasti v kritické době objevily ruské lodě.

Podle CNN byly v pondělí a v úterý v oblasti pozorovány podpůrné lodě ruského námořnictva, potvrdili to dva představitelé západních tajných služeb a jeden další zdroj obeznámený s touto záležitostí.

Není ale vůbec jasné, zda měly lodě s těmi explozemi něco společného, uvedly také tyto zdroje. Nicméně je to jeden z mnoha faktorů, které budou vyšetřovatelé zkoumat.

Další tři američtí představitelé podle CNN uvedli, že USA zatím nemají žádné důkladné vysvětlení toho, co se stalo.

Nicméně dánské zdroje informují o tom, že ruské lodě v oblasti běžně operují a jak se vyjádřil jeden dánský vojenský představitel: „Přítomnost lodí nemusí nutně znamenat, že Rusko způsobilo škody.“

„Vidíme je každý týden,“ řekl a dodal, že ruské aktivity v Baltském moři v posledních letech vzrostly.

„Poměrně často testují naši pozornost, jak na moři, tak ve vzduchu.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…