Jen 19 dní. Co Ukrajinci dlouho bránili, teď padá velmi rychle

28.10.2024 10:32 | Zprávy

Ruská agrese proti Ukrajině trvá už 978 dní a Ukrajinci jsou pod obrovským tlakem. Města, které dříve Ukrajinci bránili mnoho dní, teď Rusové dobývají během pár týdnů. Analytik Tyler Weaver upozornil, že Selydove padlo během pouhých 19 dní. A to není všechno. Ani ruská ekonomika se pořád nemá k tomu, aby se zhroutila. Píše o tom americký Washington Post.

Jen 19 dní. Co Ukrajinci dlouho bránili, teď padá velmi rychle
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

3%
hlasovalo: 22836 lidí
Rusové na Ukrajince dál tvrdě tlačí. Na sociální síti X koluje video, které ukazuje, jak Rusové opanovali Selydove. Městem, ve kterém před válkou žilo asi 21,5 tisíce lidí, projíždějí ruské tanky. Analytik Tyler Weaver k tomu napsal, že skutečné boje trvaly asi tak týden a všechno stálo na tom, že Rusové obcházejí obranná postavení Ukrajinců a útočili na ně z boku.

Server Kyiv Independent doplnil, že Rusové během útoků stříleli i na civilisty.

„Ruští vojáci ve městě Selydove v Doněcké oblasti pravděpodobně několikrát zahájili palbu proti civilistům, přičemž zabili nejméně dvě ženy a zranili jednu osobu, uvedla 27. října oblastní prokuratura,“ napsal server.

Na sociálních sítích zaznělo, že Selydove je poslední větší město na západ od Doněcka a 18 km od Pokrovsku.

 

 

Weaver napsal pár slov i na konto Ukrajinců v ruském zajetí. Přidal pár čísel.

OSN v čase od 1. března 2023 do 31. srpna 2024 zdokumentovala smrti deseti ukrajinských zajatců v důsledku špatného zacházení v ruských věznicích. Jeden voják měl zahynout v důsledku poskytnutí nedostatečné lékařské péče. Jeden voják se měl pokusit o sebevraždu kvůli opakovanému mučení.

„Vzhledem k tomu, že Rusové v této válce zajali tisíce ukrajinských válečných zajatců, úmrtí dvanácti z nich ve vazbě naznačuje, že s nimi zdaleka není zacházeno tak krutě, jak tvrdí Úřad OSN pro lidská práva, ale podobně jako s německými zajatci západních spojenců za druhé světové války,“ podotkl analytik.

 

 

A zdá, že tak jako se Rusům daří na frontě, se na domácí frontě stále drží na nohou i ruská ekonomika, která podle amerického listu Washington Post dostává zabrat, ale nehroutí se, jak to očekávali někteří z politiků, kteří zaváděli sankce proti Rusku.

„Na Sibiři není dost mužů na řízení autobusů. Na ruských farmách pobírají dojičky podobné platy jako IT pracovníci, zatímco hotely mají problém najmout číšníky, uklízečky a kuchaře. Místo aby se ruská ekonomika zhroutila, jak se všeobecně předpovídalo v souvislosti s režimem západních sankcí po ruské plnohodnotné invazi na Ukrajinu v roce 2022, jede ekonomika na plné obrátky a hrozí ji přehřátí,“ napsal server amerického listu Washington Post.

Ruskou válku v chodu pomáhají udržet i vojáci ze Severní Koreje, o kterých ukrajinská vojenská zpravodajská služba (HUR) říká, že již míří na frontu. V autech s civilními SPZkami.

„Ruští policisté 27. října zastavili nákladní vůz Kamaz s civilními poznávacími značkami na dálnici Kursk–Voronež, uvedla HUR prostřednictvím svého oficiálního kanálu Telegram. Vozidlo bylo severokorejských vojáků, ale řidič neměl doložené bojové rozkazy. V zachyceném rádiovém spojení se důstojníci ruské 810. samostatné námořní brigády snaží vyřešit problém se zastaveným náklaďákem, uvádí záznam zveřejněný HUR. Jednotka očekávala přijetí severokorejských posil vozem Kamaz,“ napsal k tomu server Kyiv Independent.

Severokorejské ministerstvo zahraničí 25. října uvedlo, že jakékoli rozhodnutí poslat vojáky do Ruska bude v souladu s mezinárodním právem.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 32 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Klaus odmítá, aby Fiala a další slavili 28. říjen

12:17 Klaus odmítá, aby Fiala a další slavili 28. říjen

U příležitosti 106. výročí založení Československa promluvil poblíž místa jeho založení bývalý prezi…