Jourová končí v politice a odchází z ANO. Babiš přidal své

28.06.2024 15:24 | Monitoring

Končící eurokomisařka Věra Jourová odchází z hnutí ANO a po návratu do Česka chce využít své zkušenosti v akademické sféře. „S Věrou Jourovou jsme se domluvili na přátelském politickém rozchodu,“ potvrdil předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Jourová končí v politice a odchází z ANO. Babiš přidal své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Jourová na síti X informovala o tom, že si po konci mandátu v Evropské komisi chce odpočinout od aktivní politiky a s ohledem na plánovanou práci na akademické půdě končí v hnutí ANO.

„Blíží se konec mého mandátu v Evropské komisi a plánuji odpočinek od aktivní politiky. České republice chci být i dál prospěšná, využít pro ni své zkušenosti v akademické sféře. Těším se na novou cestu i na akademickou svobodu,“ uvedla Jourová.

„Proto jsem se rozhodla pro přátelský rozchod s hnutím ANO. Děkuji za skvělou šanci, kterou mi daly hnutí ANO a dvě české vlády, reprezentovat Evropu i Českou republiku na světové scéně,“ poděkovala Jourová s tím, že s hnutím ANO končí v dobrém.

 

 

To potvrdil i Andrej Babiš. „S Věrou Jourovou jsme se domluvili na přátelském politickém rozchodu. Rozhodla se ukončit členství v hnutí ANO, protože se neslučuje s jejími plány na budoucnost v nestranické akademické sféře. Její rozhodnutí respektuji a přeju jí hodně štěstí a úspěchů v její další životní etapě,“ uvedl Babiš.

 

 

Ani jeden tak nezmínil názorový rozchod, který byl v posledních letech patrný. Jourová byla velkou osobností začátků hnutí ANO, v letech 2013 a 2014 byla místopředsedkyní ANO, krátce byla též ministryní pro místní rozvoj ve vládě Bohuslava Sobotky. Od roku 2014 pak byla eurokomisařkou, posledních pět let pak byla i místopředsedkyní komise.

Jourová se tak zařadila mezi množství dalších osobností ze začátků hnutí ANO, kteří kvůli názorovému odklonu z hnutí odešli. Předseda Andrej Babiš tento týden oznámil, že ANO končí v liberální frakci Renew Europe i v evropské straně ALDE. Hnutí v nich podle něj nemohlo plnit svůj program. ANO se podle všeho stane součástí nové frakce ve spojení se stranou Fidesz Viktora Orbána nebo SMER Roberta Fica.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chudák akademická sféra. Ta už je teď plná liberálů a zelených fanatiků., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 28.06.2024 16:37:01

|  10 |  0

Další články z rubriky

Z korby náklaďáku zakončil Farage volební kampaň. Silným návrhem

11:41 Z korby náklaďáku zakončil Farage volební kampaň. Silným návrhem

Nigel Farage, jeden z hlavních strůjců brexitu, se opět hlásí o slovo. Podaří se mu v britském větši…