Jourová mezi dveřmi naložila Maďarsku a Slovensku. Šedá myš poznala chuť moci, uzavřel to Zahradil

25.07.2024 22:10 | Monitoring

Labutí píseň paní Jourové. Proměna této kdysi šedivé myši Evropské komise ve vrchní ideologický dozor EU je skutečně exemplární ukázka toho, „jak chutná moc“, končící bývalý poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil (ODS) si přečetl text končící eurokomisařky Věry Jourové ke každoroční zprávě o stavu právního státu v členských zemích Evropské unie. Na příkladech zemí, jež mají podle Evropské komise problém s právním státem, se podle Zahradila ukazuje, že probíhá boj s národními vládami, hlavně těmi odbojnějšími, které se cukají.

Jourová mezi dveřmi naložila Maďarsku a Slovensku. Šedá myš poznala chuť moci, uzavřel to Zahradil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

„Právní stát je tmelem našich demokracií a zárukou našich práv. Bez právního státu by naše demokracie a ekonomiky skončily v troskách,“ uvedla končící eurokomisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová.

„Letošní zpráva ukazuje, že členské státy zlepšily a posílily právní stát, bohužel v několika členských státech ale v různých kategoriích přetrvávají obavy. To znamená, že je třeba udělat ještě více práce pro zlepšení nezávislosti soudnictví, pro účinný boj proti korupci a pro zlepšení bezpečnosti novinářů a organizací občanské společnosti,“ dodala.

Končící eurokomisařka Věra Jourová odchází z hnutí ANO a po návratu do Česka chce využít své zkušenosti v akademické sféře. Jan Zahradil si vzhledem k její kritice, že Maďarsko a Slovensko nedodržují právní stát, oddychl, že nebude působit v domácí politice. „Labutí píseň paní Jourové. Proměna této kdysi šedivé myši Evropské komise ve vrchní ideologický dozor EU je skutečně exemplární ukázka toho, ‚jak chutná moc‘. Obzvláště když dotyčný rychle pochopí, co po něm systém vyžaduje. Je proto dobře, že se přes veškeré její snahy pro paní Jourovou nenašlo domácí politické působiště. Zatím,“ uvádí ve facebookovém komentáři politik Zahradil.

A k obsahu každoroční zprávy o stavu právního státu v členských zemích Evropské unie doplnil. „Že na černé listině je Maďarsko, oblíbený fackovací panák EU, už nepřekvapí. Slovensko mu dělá parťáka přesně od chvíle, kdy se premiérem stal Fico. Naproti tomu Polsko, kdysi černá ovce, zázračně rychle zmizelo ze seznamu třídních grázlů, co se moci ujal proevropský pan Tusk.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co vlastně Jourová umí!? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 26.07.2024 8:34:40

|  9 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…