Kadyrov žádá tvrdý postup proti Ukrajincům. A sám posílá do války tři nezletilé syny

03.10.2022 18:32

Prezident Čečenské republiky Ramzan Kadyrov chce poslat do války na Ukrajině své tři syny, kterým ještě ani nebylo sedmnáct let. Podle Kadyrova jsou ale ve výcviku od útlého věku a sami si přejí projevit se v boji. Samotné Čečensko prý již překonalo požadovanou mobilizační kvótu o 254 procent.

Kadyrov žádá tvrdý postup proti Ukrajincům. A sám posílá do války tři nezletilé syny
Foto: Facebook Ramzana Kadyrova
Popisek: Ramzan Kadyrov

Na ruské sociální síti VKontakte informoval Kadyrov o tom, že jeho tři synové zasáhnou do bojů na Ukrajině. „Achmatovi, Elimu a Adamovi je šestnáct, patnáct a čtrnáct let. Jejich vojenský výcvik však začal už dávno, téměř od útlého věku,“ uvedl Kadyrov s tím, že si všichni tři přáli ukázat se ve „skutečném boji“.

Podle Kadyrova se přitom na Čečensko nově vyhlášená „částečná“ mobilizace nevztahovala, protože země již překonala mobilizační kvótu na jaře o 254 procent. O jakou kvótu šlo a kdo ji stanovil, ale podle informací serveru Novinky.cz není jasné.

Rozhodnutí Kadyrova poslat do války své nezletilé syny je v ostrém kontrastu s přístupem některých prominentních synů z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina. Na internetu se minulý týden objevilo video, na němž svou mobilizaci rázně odmítá Nikolaj Peskov, syn prezidentského mluvčího Dmitrije Peskova.

Youtubeři na nahrávce volají Nikolaji Peskovovi a autoritativním hlasem mu oznámí, že se má do deseti hodin následujícího dne hlásit na vojenském komisariátu.

„Já určitě nepřijdu,“ protestuje Peskov a ohrazuje se proti direktivnímu tónu údajného komisaře. „Musíte pochopit, že já jsem pan Peskov a není úplně správně, abych tam byl. Každopádně to budu řešit na jiné úrovni,“ oznámí příkře.

Pak připouští, že pokud bude nucen bránit Rusko, tak to učiní, ale až v okamžiku, kdy mu to nařídí prezident Putin. „Musíte pochopit politické skutečnosti a nuance mojí pozice,“ vysvětluje do telefonu.

Kadyrov kromě posílání svých nezletilých synů do války minulý týden svět šokoval i prohlášením, že by ruská armáda měla zvážit nasazení jaderných zbraní. Kadyrov to uvedl poté, co ruské síly přišly o strategicky významné město Lyman v Doněcké oblasti.

„Podle mého osobního názoru by měla být přijata drastičtější opatření, až po vyhlášení válečného stavu v pohraničních oblastech a použití jaderných zbraní s nízkou účinností,“ uvedl Kadyrov na sociální síti Telegram podle informací serveru Seznam Zprávy.

Na jeho prohlášení pak reagoval právě tiskový mluvčí Dmitrij Peskov, který uvedl, že Kadyrov může mít svůj názor, ale „ani v těžkých chvílích by neměly převládnout emoce“. Jaderné zbraně prý Rusko použije pouze v souladu se svou jadernou doktrínou, podle které lze takové zbraně použít jen v obraně proti jaderným zbraním nepřítele.  

Ramzan Kadyrov je synem čečenského prezidenta Achmata Kadyrova, který nejprve bojoval za čečenskou nezávislost na Rusku, načež v druhé čečenské válce v roce 1999 celá rodina Kadyrovových přeběhla na stranu Moskvy. Ramzan Kadyrov od té doby vede své milice s podporou ruské FSB a od roku 2007 je čečenským prezidetnem. Kadyrov se hlásí k sunnitskému islámu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…