Kavan na pódiu: Nechci tři roky vězení. Takže... odsuzuji ruskou agresi a nejsem stoupencem Putina

17.09.2022 16:57

Na komunistické demonstraci v Praze vystoupil také bývalý ministr zahraničí za ČSSD Jan Kavan. Popsal, jak by podle něj měla skončit válka na Ukrajině. Bude to podle něj výsledek, s nímž nebude stoprocentně spokojena ani jedna strana, ale bude to také znamenat, že ani jedna ze stran neprohraje. Vláda Petra Fialy (ODS) dělá z pohledu Kavana chybu, když si přeje vítězství Ukrajiny.

Kavan na pódiu: Nechci tři roky vězení. Takže... odsuzuji ruskou agresi a nejsem stoupencem Putina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

„Nedaleko našich hranic zuří válka a umírají lidé. Jsem ostře proti této válce, ale nechci riskovat tři roky ve vězení, a tak vám zároveň říkám, že odsuzuji válečnou agresi a nejsem stoupencem Vladimira Putina. To je pro ty, kteří si dělají poznámky,“ začal Kavan.

Někdejší ministr zahraničí upozorňoval, že proti válkám demonstroval již v 70. a 80. letech minulého století, a to i ve Velké Británii, kam z komunistického Československa emigroval.

A jako předseda Valného shromáždění OSN se prý snažil válkám bránit dál.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
„Jako předseda Valného shromáždění jsem se snažil zabránit americké invazi do Iráku a tomu, aby invazi posvětilo Valné shromáždění OSN. To první se nám nepodařilo, to druhé ano,“ připomněl demonstrantům.

Poté se vrátil k válce na Ukrajině, a když na ni vyjadřoval svůj názor, činil tak bez obalu.

„Dnešní válku na Ukrajině, a to si musíme říct nahlas, nelze vyřešit vojensky. Je nesmírně naivní domnívat se, že válka může skončit tak, že jedna strana porazí druhou,“ hřímal Kavan, podle kterého se Rusko po léta celkem logicky obávalo obklíčení svých hranic.

Gorbačov podle řečníka dostal příslib, že pokud se Německo sjednotí, NATO se dále nerozšíří ani o píď. „Uznávám, že bylo pošetilé od Michaila Sergejeviče Gorbačova, že uvěřil tomuto slibu a nenechal si ho posvětit písemně,“ pravil Kavan.

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí
Poté konstatoval, že Putin dlouho varoval, že rozšiřování NATO vnímá jako hrozbu a případné rozšíření Aliance o Ukrajinu nemůže Ruská federace tolerovat. Proto z pohledu Kavana došlo k válce, kterou vidíme dnes, a Západ tuto válku prodlužuje, když Ukrajině poskytuje velké množství zbraní.

„Už dnes dostala Ukrajina větší pomoc než Afghánistán, Izrael a Egypt dohromady. Ministryně obrany Černochová je hrdá na to, že patříme k největším dodavatelům zbraní na Ukrajinu,“ zlobil se Kavan.

„Hanba, hanba, hanba,“ ozvalo se z davu.

„Představovat si, že Ukrajinci mohou porazit jadernou velmoc, je nebezpečně naivní. Západ musí zastavit dodávky zbraní a zatlačit na obě strany, aby si sedly k jednacímu stolu. Na Ukrajině den co den umírají muži, ženy i děti. Dětí zemřely desítky. Mimochodem, v Jemenu jich byly tisíce,“ upozornil Kavan.

Válka by podle něj měla skončit tak, že Krym zůstane ruský, Donbas a Luhansk se promění v regiony s rozsáhlou autonomií a většina Ukrajiny zůstane prozápadní.

„Ukrajina se svými oligarchy a nejzkorumpovanější ekonomikou na světě zůstane prozápadní, ale nebude členem NATO. Tuto dohodu musí posvětit OSN. Pak žádná ze stran nevyhraje ani neprohraje,“ popsal Kavan svou představu, jak by měla skončit válka na Ukrajině.

Poté znovu zopakoval, že válka je vůl. Proto je třeba jí zabránit. Také je podle něj třeba zabránit dalšímu zdražování. „A k tomu vám přeji hodně vytrvalosti,“ popřál v závěru svého vystoupení Kavan všem lidem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…