Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

10.09.2024 10:24 | Zprávy

Volební souboj v USA může být hodně těsný. Pro voliče demokratů i republikánů je nejdůležitějším tématem ekonomika a s ní spojená inflace. 55 % voličů věří, že Donald Trump přijme rozhodnutí, která uleví jejich peněženkám. Druhým zásadním tématem je přistěhovalectví. Především pro voliče republikánů. Ekonom Collin Rugg představil veřejnosti zoufalou ženu ze Springfieldu v Ohiu, které imigranti z Haiti znepříjemňují život tolik, že už nemůže dál.

Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA
Foto: Scren XChicks On The Right
Popisek: Volby v USA

Televizní debaty prezidentských kandidátů pro Bílý dům jistě ovlivní některé nerozhodnuté voliče, ale dlouhodobě se ukazuje, že Američany pálí především dvě témata. Na prvním místě je to ekonomika a s ní spojená míra inflace.

Pew Research Center, americký think tank sídlící ve Washingtonu, D.C., představil průzkum, podle něhož 81 procent Američanů považuje za nejdůležitější téma letošních voleb ekonomickou situaci v USA. Jinými slovy je zajímá, jak na tom po volbách bude jejich peněženka. A tady je podle Pew Research Center Trumpova klíčová výhoda. 55 procent Američanů věří, že Trump jako prezident učiní rozhodnutí, která ekonomice pomohou.

O Harrisové si totéž myslí jen 45 procent voličů.

A pak je to otázka přistěhovalectví.

„Přibližně šest z deseti voličů (61 %) dnes říká, že imigrace je pro jejich hlasování velmi důležitá – což je nárůst o 9 procentních bodů oproti prezidentským volbám v roce 2020 a o 13 bodů oproti volbám do Kongresu v roce 2022. … Mezi Trumpovými příznivci dominují jako hlavní témata ekonomika (93 %), imigrace (82 %) a násilná kriminalita (76 %). Jen 18 % Trumpových příznivců tvrdí, že rasová a etnická nerovnost je velmi důležitá,“ předestřel data Pew Research Center.

Mezi demokraty je důležitost témat poskládána v žebříčku trochu jinak.  

„Přibližně čtyři z deseti příznivců Harrisové (39 %) tvrdí, že imigrace je pro jejich hlasování velmi důležitá. To je o 8 bodů více než podíl demokratických příznivců Kongresu, kteří to řekli v roce 2022, ale méně než 46 % příznivců Bidena, kteří před čtyřmi lety uváděli imigraci jako velmi důležitou,“ upozornil Pew Research Center. „Pro příznivce Harrisové jsou nanejvýš důležité otázky jako zdravotní péče (76 %) a jmenování Nejvyššího soudu (73 %). Velká většina také uvádí ekonomiku (68 %) a potraty (67 %).“

Ekonom Collin Rugg na sociální síti X ukázal příklad, proč je pro nemalý počet voličů téma imigrace tak důležité. Představil ženu ze Springfieldu ve státě Ohio. Ve městě žije asi 60 tisíc obyvatel. Ale jedna žena se chystá město opustit. Předtím promluvila k federální vládě. O obyvatelích z Haiti, kteří jí naprosto neúnosně znepříjemňují život.  

Springfield v Ohiu

„Mám před domem muže, kteří neumějí anglicky, křičí na mě, házejí mi na dvorek matrace. Podívejte se na mě, vážím 95 liber. Neubránila bych se jim, ani kdybych musela. Můj manžel je starší. … Nechápu, co od nás jako občanů očekáváte. … Chápu, že jsou zde v dočasném chráněném stavu a vy je chráníte, a chápu, že naše městské služby jsou přetížené a nemají dostatek zaměstnanců, ale kdo chrání nás?“ ptala se.

A pak položila ještě jednu otázku. „Kdo mě chrání? Chci pryč z tohoto města. Je mi to líto. Dej mi prosím důvod zůstat,“ požádala.

 

 

Trump a jeho kandidát na viceprezidenta J. D. Vance tvrdí, že migranti z Haiti v Ohio chytají a pojídají domácí mazlíčky. Podle CNN to není pravda. Zpravodajská stanice uvedla, že zvěsti se soustřeďují na město Springfield v Ohiu, které nedávno zažilo prudký nárůst migrace uprchlíků z Haiti, kteří se snažili uniknout z karibské země, která byla otřesena roky přírodních katastrof, politických vražd a vlády gangů.

„Příspěvek ve Springfieldské facebookové skupině nedávno tvrdil, že přítel sousedovy dcery našel jejich pohřešovanou kočku visící na větvi v domě haitského souseda a podle Springfield News-Sun byla připravena ke konzumaci,“ napsala CNN.

A tým Donalda Trump přiložil pod kotel.

„Prezident Trump deportuje migranty, kteří jedí domácí mazlíčky. Kamala Harrisová je příště pošle do vašeho města. Vyber si, Ameriko,“ napsali Trumpovi spolupracovníci na sociální síti X.

Tým Donalda Trumpa se hlásí o slovo

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Trump do bílé chajdy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebadaxe1 , 10.09.2024 10:44:17
Sahnout mi nějaký migroš na mého mazlíka, klidně bych mu zařídil, že to bylo poslední co udělal. A klidně bych si to odseděl, ono sedět za správnou věc je správné. migroši si MUSÍ zvyknout že se musí chovat dle zákonů a zvyků hostitelské země. Jinak patří za dráty do detenčního centra a tam půl veky chleba a jednu vepřovku na den. Nikdo je nezval a nikdo krom ....... z neziskovek o ně nestojí.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…