Kolaps. Zhroucení. U Pokrovsku jde pro Ukrajince do tuhého. Do boje posílají piloty dronů

24.08.2024 20:02 | Monitoring

„Rusové denně postupují a dobývají ukrajinské obranné pozice.“ Analytik Scott na sociální síti X varuje před úplným kolapsem ukrajinské fronty u klíčového města Pokrovsk, které je hlavním logistickým uzlem pro ukrajinskou armádu na Donbase. Ukrajina má prý „nulovou schopnost stabilizovat situaci“ a nedostatek lidské síly ji dokonce nutí posílat operátory dronů na frontu jako běžné pěšáky. Novinář Julian Röpcke dodává, že Rusko už ani nemusí srovnávat ukrajinská města se zemí předtím, než do nich vnikne. Ukrajinská obrana je prý totiž příliš slabá a Rusové navíc postupují s takovou rychlostí, že na dlouhé ostřelování ani nezbývá čas. Podle analytika Tylera Weavera hrozí zhroucení celého ukrajinského postavení východně od Dněpru.

Kolaps. Zhroucení. U Pokrovsku jde pro Ukrajince do tuhého. Do boje posílají piloty dronů
Foto: Repro X
Popisek: Ruský postup na Pokrovsk

Ruské ozbrojené síly dále postupují u města Pokrovsk v Doněcké oblasti, které je v probíhajícím konfliktu označováno za strategicky důležité. Podle ukrajinského velení se v současné fázy války jedná o „nejžhavější frontu.“ Místní obyvatelé již byli úřady vyzváni k evakuaci. Mnoho z nich však odmítá z města odejít a před evakuačními úředníky schovávají své děti, ačkoli se Rusové každým dnem přibližují.

„Pokrovská fronta se pro Ozbrojené síly Ukrajiny blíží k úplnému kolapsu,“ myslí si analytik Scott. Zmiňuje ruskou dělostřeleckou převahu a připomíná, že ukrajinské velení nechalo přesunout síly teritoriální obrany ze Záporoží k zacelení mezer na nejžhavější frontě. Ukrajina má prý „nulovou schopnost stabilizovat situaci.“ Ta je pro Kyjev natolik kritická, že operátoři dronů jsou nyní posíláni na frontu jako pěchota. „Rusové denně postupují a dobývají ukrajinské obranné pozice… Nyní se dostáváme do bodu, o kterém jsem tak dlouho mluvil a který jsem očekával na konci léta po této ruské ofenzivě,“ usuzuje Scott.

Problémy Ukrajinců u města Pokrovsk popisují i další komentátoři. „Kvůli nedostatku živé síly je ukrajinská fronta natolik slabá, že ruské jednotky mohou projít kolem obránců a městem pěšky a připravit léčku pro ukrajinské tanky v centru,“ míní novinář Julian Röpcke. Rusové navíc podle něj mění strategii, o čemž prý svědčí relativně malé škody při dobývání města. „Rusko již nemusí srovnávat města se zemí, než do nich vtrhne se svými jednotkami. Na to je obrana prostě příliš slabá. Vzhledem k rychlosti vlastního postupu to ani nestíhají,“ uvádí Röpcke.

Nyní ruskou armádu od jižního okraje Pokrovsku odděluje poslední větší městská oblast, kterou je město Novgrodovka, jež mělo před válkou 14 tisíc obyvatel. Analytik Tyler Weaver předvídá, že padne v řádu pouhých několika hodin. Očekávané dobytí Novogrodovky pak prý pomůže Rusům zajistit kontrolu nad Pokrovskem, který je hlavním logistickým uzlem ukrajinské armády na Donbase. Tyto zisky mají ruské armádě připravit podmínky pro plné ovládnutí Doněcké oblasti. „V dlouhodobém horizontu by hrozilo zhroucení celého ukrajinského postavení východně od Dněpru, přičemž charkovská pevnost by se stala nepoužitelnou v důsledku ruského postupu po Dněpru z jihu na sever. Ruský postup se zrychluje - budeme muset počkat na další vývoj,“ glosuje Weaver. Stejně jako Röpcke si všímá poměrně malých škod při dobývání městských oblastí v okolí Pokrovska. „Rusové vtrhli do Novogrodovky tak rychle, že město neutrpělo v bojích rozsáhlé škody. Doufejme, že dny měsíčních krajin a zničených měst už jsou za námi,“ píše analytik.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Adam Šesták

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zajímavé, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLudva Bilkuš , 25.08.2024 10:01:13
Z textu: Místní obyvatelé již byli úřady vyzváni k evakuaci. Mnoho z nich však odmítá z města odejít a před evakuačními úředníky schovávají své děti, ačkoli se Rusové každým dnem přibližují. Místní obyvatelé se (kdovíproč) nebojí Rusa a ani toho, že jim Putin děti unese.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

22:05 Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

Německo bude od poloviny září kontrolovat vnější hranice po celé své délce kvůli nelegální migraci a…