Kontroloval pro Hlubučka auta, teď je policista ve vazbě

19.07.2022 9:13

V kauze Dozimetr se objevil další vazebně stíhaný aktér. Tentokrát jde o policistu z hospodářské kriminálky v Praze, který podle vyšetřovatelů spolupracoval s organizovanou korupční skupinou a zjišťoval, zda náhodou Redla a spol. nesleduje některý z dalších policistů v neoznačeném voze.

Kontroloval pro Hlubučka auta, teď je policista ve vazbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Kauza dozimetr, kauza pánů Petr Hlubučka a Michala Redla, kteří podle vyšetřovatelů organizovali zločineckou skupinu kolem Dopravního podniku hlavního města Prahy, se dál rozrůstá.

Podle informací deníku Právo se ve vazební cele ocitl další muž  - bratr jednoho z dosud obviněných a jinak také policista - nadpraporčík K. K. - působící na hospodářské kriminálce v Praze. Hlubuček s Redlem se prý snažili do jisté míry chránit proti možnému odhalení ze strany policie. Měl jim v tom pomoci právě zmíněný policista z hospodářské kriminálky, který v neveřejném registru vozidel kontroloval, zda ten či onen vůz, který možná členy organizované skupiny sledoval, není náhodou vozem policejním. 

Nadpraporčík zkontroloval dva vozy a u jednoho z nich prý zjistil, že patří Ministerstvu vnitra. K lustraci značky mělo dojít na přelomu prosince loňského a ledna letošního roku.

„Mohu potvrdit, že v současné době jsou již zahájeny úkony trestního řízení proti konkrétní osobě ve věci podezření na neoprávněné lustrace, a to kvůli možnému spáchání dvou trestných činů, které zatím nebudeme blíže specifikovat,“ řekla Právu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Policista je podezřelý z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a z neoprávněného přístupu k počítačovému systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…