Léto v plném proudu, slunce svítí. Ale soláry pořád nedokážou to, co uhlí

19.07.2024 10:12 | Monitoring

Mohou obnovitelné zdroje skutečně nahradit výrobu elektřiny z uhlí, jak tvrdí vláda? Předseda spolku Konec uhlí – Nová energie Vladimír Budinský na sociální síti ukázal, jak to nyní funguje v praxi, a rozhodně to nevypadá, že směřujeme k energetické nezávislosti. „Jak může někdo napsat paskvil – Státní energetickou koncepci, kde takový zdroj za 6 let zruší, aniž za něj má náhradu,“ pozastavuje se na sociální síti X. Konec uhlí do roku 2030 podle něj není reálný.

Léto v plném proudu, slunce svítí. Ale soláry pořád nedokážou to, co uhlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Zatímco v roce 2023 se v České republice téměř polovina elektřiny vyrobila v uhelných elektrárnách, v roce 2030 to má být jen 10 procent. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se v březnu v České televizi slyšet, že do poloviny příštího roku chce připravit zákon, který zajistí postupný úplný odchod od uhlí v energetice do roku 2033.

Nyní se ale zdá, že odchod od uhlí bude mnohem rychlejší. ČEZ, který je největším provozovatelem uhelných dolů v České republice, se závazal vzdát uhlí kvůli uhlíkové stopě. Do roku 2025 se chystá snížit podíl výroby z uhlí pouze na 25 % a od roku 2030 pak plánuje ukončit výrobu tepla z uhlí definitivně.

Téměř zdvojnásobit se má ve stejném období podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a navýšit se má podíl z jádra. V roce 2040, kdy má již fungovat nový pátý blok v Dukovanech, má vzrůst z nynějších 37 procent až na maximálních 65 procent.

Budinský však na konkrétním příkladu serveru Electricity Maps, informujícím odkud pochází v Česku nejvíce elektřiny, představil, že podíl uhelných paliv na výrobě elektřiny je stále vysoký. „Přes vládní a aktivistické (to je totéž) chvalozpěvy na soláry bylo včera 18. července v slunný letní den v poledne u nás z uhlí více elektřiny než ze solárů. Když slunce nesvítí, v noci, je v létě z uhlí 40 % elektřiny,“ poukázal, že se Česku v tento den nejvíce elektřiny vyrobilo z uhlí. Bez něj se podle Budinského neobejdeme, jelikož z uhlí se v České republice vyrábí okolo 48 % elektřiny.

„Co pak v zimě, to se bez uhlí neobejdeme, Fialo a Síkelo,“ naznačil Budinský, že vláda sice potvrdila konec spalování uhlí v roce 2033, ale obnovitelné zdroje zřejmě přecenila.

Ne jinak to vypadalo den před tím 17. července. „Včera večer, v červenci ve 23.00, bylo u nás přes 43 % elektřiny z uhlí. Fakt. Jak může někdo napsat paskvil – Státní energetickou koncepci, kde takový zdroj za 6 let zruší, aniž za něj má náhradu? To může udělat jen energetický ‚závětrný‘ diletant,“ konstatoval Budinský.

Poukázal také, že po výpadku bloku Temelína v tomto týdnu má ve střední Evropě elektřinu jen Rakousko, díky dostatku vody. „Tak citlivý je region na výpadek stabilních zdrojů v síle ‚pouhých 1 000 MW‘. Vláda plánuje, aby vyhověla Bruselu, do roku 2030 zlikvidovat uhelný výkon 8 000 MW,“ poukázal na neblahé důsledky dopadu konce spalování uhlí.

Záměr provozovatelů vypnout elektrárny se urychlil před rok 2030 i proto, že pálení uhlí se kvůli zdražení emisních povolenek na vypouštění CO2 přestalo od letoška ekonomicky vyplácet. Ministerstvo průmyslu a obchodu uvádí, že připravilo opatření, která mají zajistit bezpečnost dodávek elektřiny a tepla i v případě rychlejšího ukončení spalování uhlí, než se doposud čekalo, tedy ještě před rokem 2030.

Podle vlády premiéra Petra Fialy mohou obnovitelné zdroje do roku 2030 nahradit výrobu elektřiny z uhlí. Jejich rozšiřování by snížilo závislost na fosilních palivech, pomohlo v plnění emisních limitů a zabránilo dalšímu růstu cen energií pro domácnosti i firmy. V letech 2027 až 2030 možná bude muset Česko pokrývat z dovozu až 20 procent spotřeby elektřiny ročně. Důvodem je rychlejší uzavírání uhelných elektráren, než se čekalo. Podle značné části odborníků navíc pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebudou peníze.

Z modelů správce sítí ČEPS (Česká elektroenergetická přenosová soustava) vyplývá, že elektřina na vývoz bude v Evropě dostupná, hlavně ve Francii a Skandinávii. 

Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože ji víc bude spotřebovávat než vyrábět. Podle krizového scénáře Ministerstva průmyslu a obchodu bude v té době dovoz pokrývat zhruba 20 procent tuzemské spotřeby. Ministr průmyslu Jozef Síkela tvrdí, že nepůjde o nic neobvyklého. Před válkou na Ukrajině jsme zase podle něj dováželi ropu, plyn a jaderné palivo z nepříliš spolehlivých teritorií. Krize reformu energetického sektoru urychlila. 

„Staneme se dovozcem elektřiny přechodně, než postavíme nové zdroje, navíc ze zemí, které jsou nám spojenecky nejblíže,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES. Prodlužovat životnost uhelných elektráren za každou cenu podle něj nedává smysl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Před válkou na Ukrajině jsme zase podle něj dováželi ropu, plyn a jaderné palivo z nepříliš spolehlivých teritorií.", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 19.07.2024 11:05:48
Tvrdí Síkela. Já si nepamatuji dobu, že byl nějaký závažný problém s dodávkou plynu, ropy, nebo jádra z Ruska a to za dobu mých 60 ti let. Kde je vrchní cenzor, aby tuto lež patřičně trestal?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…