Lež! vyhrkl Babiš u soudu. Bendl: Museli jsme Čapí hnízdo schválit

15.09.2022 11:14

Už čtvrtým dnem dnes pokračuje soudní přelíčení s bývalým premiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Ten je společně s Janou Nagyovou obžalován v případě padesátimilionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo. Na pořadu byl výslech bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS), za jehož vlády byla dotace na stavbu Čapího hnízda schválena, a dalších dvou svědků.

Lež! vyhrkl Babiš u soudu. Bendl: Museli jsme Čapí hnízdo schválit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

Dnešní soud s Andrejem Babišem začal překvapením, které na svém Twitteru okomentoval Jiří Kučera, advokát a člověk, který o průběhu soudu na svém twitterovém účtu průběžně referuje.

„Andrej Babiš je mistr překvapení, ač včera omluvený, dnes k soudu opět dorazil! Aktivní zájem obžalovaného o vlastní proces je jedna z podmínek úspěchu. Snad se dnes dočkáme i věcných otázek a vyjádření,“ napsal Kučera.

 

Program zahájil výslech bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS), který předsedal radě, která na Středočeském kraji dotaci pro Čapí hnízdo schválila.

Bendl doslova řekl: „Dotaci jsme schválit museli.“

Podle něj musela takzvaná Regionální rada dotaci pro Čapí hnízdo schválit. Bendl se podle Seznam Zpráv odkazuje na to, že žádost o příspěvek z fondů Evropské unie před tím posoudili a doporučili příslušní úředníci.

Na dotaz soudce Jana Šotta popírá, že by ohledně Čapího hnízda zažil nějaký nátlak na schválení dotace.

Podle advokáta Kučery se poté ukázalo, proč se Babiš účastní i dnes. U soudu totiž vypovídala jedna z úřednic dotačního úřadu, která měla dotaci pro Čapí hnízdo na starosti.

 

„Už víme, proč Andrej Babiš dorazil. Vypovídá úřednice dotačního úřadu, velmi zajímavě - prý ji paní Nagyová řekla, že na kontrolním dnu bude možná pan Babiš, že věděli, že za tím projektem nějak stojí. Babiš hned kontruje: úřednice lže!“

I podle serveru Seznam Zprávy úřednice Filipová vypověděla, že na „90 procent“ tehdy od obžalované Jany Nagyové slyšela, že se akce může zúčastnit i Babiš. Ten ale tehdy neměl oficiálně s novým kongresovým komplexem na Benešovsku nic společného - právě proto stojí před soudem: že zakryl, že projekt byl od začátku jeho, aby mohl čerpat dotaci 50 milionů, píše server.

Filipová dále řekla, že ji při návštěvě Čapího hnízda před slavnostním otevřením překvapilo, že nikde v okolí neviděla žádné poutače - reklamy na to, že se otvírá nový hotelový areál.

To zaujalo státního zástupce Jaroslava Šarocha. Ten naráží na to, že podle obžaloby firmy z Agrofertu platily Čapímu hnízdu stovky milionů za reklamu proto, aby vůbec projekt finančně přežil.

Na výslech Filipové podle serveru Novinky.cz ostře reagoval Babiš, podle kterého šlo o lež.

„Paní svědkyně si nepamatuje například to, v jaké době kde pracovala, ale pamatuje si informaci, že jsem za tím (projektem) mohl být. To je absolutní lež,“ řekl obžalovaný expremiér.

Soudce Šott ale Babiše přerušil s upozorněním, že nyní je podle jednacího řádu prostor na otázky, nikoliv na vyjádření výpovědi.

Advokát Andreje Babiše Eduard Bruna se svědkyně Filipové poté zeptal, jaké přesně měla pochybnosti ohledně dotace na Čapí hnízdo. Tuto otázku mu ale soudce neumožnil. Bruna tedy dotaz přeformuloval v tom smyslu, zda se Filipové její pochybnosti později rozptýlily.

„O tom jsem nepřemýšlela,“ odpověděla úřednice.

Protože se nedostavil další svědek, bylo jednání přerušeno až do odpoledních hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…