Lidé mohou znovu vybrat nejlepšího starostu a primátora

11.06.2018 15:30 | Zprávy

Lidé mohou až do počátku prázdnin znovu rozhodovat o tom, kdo byl podle nich v uplynulých čtyřech letech nejlepším starostou a primátorem. Soutěž pořádá v souvislosti s nadcházejícími komunálními volbami Svaz měst a obcí (SMO). Nominace přijímá do 8. července, vítězové budou o dva měsíce později vyhlášeni na Pražském hradě, informovala ČTK za svaz Veronika Jacobs.

Lidé mohou znovu vybrat nejlepšího starostu a primátora
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tisíce lidí na setkání s prezidentem

„Budeme velmi rádi, když lidé nominují toho svého prvního muže či první ženu dané obce nebo města. Každodenně s nimi řeší jejich problémy a určitě si zaslouží poděkování,“ uvedl k soutěži předseda svazu František Lukl.

V minulém prvním ročníku, který se týkal let 2010 až 2014, lidé nejlepším starostou obce do 500 obyvatel vybrali Václava Nováka ze Senice na Nymbursku. Cenu veřejnosti pro starostu obce nad 500 obyvatel získal Zdeněk Valenta z Března na Chomutovsku. Nejlepším primátorem pak lidé zvolili chomutovského Jana Mareše (ČSSD), někdejšího místopředsedu SMO a nynějšího náměstka chomutovského primátora.

Kromě veřejnosti o krajských vítězích i primátorovi rozhoduje porota svazu, kterou tvořili zástupci státní správy, akademické sféry i soukromého sektoru. Před čtyřmi lety u ní byl nejlepším primátorem jablonecký Petr Beitl (ODS). Do soutěže se tehdy přihlásilo nebo bylo nominováno na tři sta komunálních politiků.

Cílem soutěže je vybrat starosty a primátory, kteří se nejvíce zasloužili o rozvoj svého města či obce, zlepšili jejich zázemí, infrastrukturu, životní prostředí, podmínky pro podnikání či informovanost občanů.

Přihlásit se do soutěže mohou také sami starostové a primátoři, kteří jsou členy svazu, nominovat je mohou i jejich kolegové. Soutěže se mohou zúčastnit i obyvatelé nečlenských obcí a měst.

SMO je celostátní dobrovolnou organizací místních samospráv, jejímž cílem je hájit zájmy měst a obcí. Sdružuje jich přes 2 700 z celkového počtu zhruba 6 250.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To tu před revolucí nebylo.“ Profesor Budil o tom, kdo tu živí nenávist k Rusům. A o Foltýnovi

4:44 „To tu před revolucí nebylo.“ Profesor Budil o tom, kdo tu živí nenávist k Rusům. A o Foltýnovi

Profesor Ivo Budil si myslí, že Češi jsou připravováni na potenciální konflikt s Ruskou federací. „Ř…