Lorencová vrací státní vyznamenání. Nelíbí se jí, že ho dostal i Zelenskyj

28.10.2022 20:41

Novinářka a exposlankyně Jana Lorencová měla být posledním účastníkem dnešní demonstrace na Václavském náměstí, kvůli zdravotnímu stavu však nemohla přijít. Její vzkaz však na místě zazněl – vzkaz, v němž zaznělo, že vrátí státní vyznamenání prezidentu Miloši Zemanovi.

Lorencová vrací státní vyznamenání. Nelíbí se jí, že ho dostal i Zelenskyj
Foto: ČTK
Popisek: Jana Lorencová

„28. říjen je pro mne důležitým datem. Když mi byla udělena medaile, vyznamenání Za zásluhy o stát, myslela jsem si, že už se nic důležitějšího v mém životě nemůže odehrát. Že je to moment završení všeho, co jsem za posledních třicet dva let udělala. Nechápala jsem, jak je možné, že takové ocenění někdo může vrátit,“ zaznělo ve vzkazu, jenž byl přečten před účastníky demonstrace.

„Dnes jsem v situaci, kdy jsem se rozhodla toto ocenění vrátit já. Nemohu a nechci být vyznamenaná vysokým státním vyznamenáním, když letos na stejném místě, ze stejných rukou, obdrží nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, prezident Ukrajiny, která je podle mne...“ zaznělo ze vzkazu – a dav začal vyjadřovat souhlas – „... která je podle mne nejzkorumpovanější zemí, zemí, kde jsou hákové kříže vidět na každém kroku a pravda se zde hledá stejně obtížně jako v našich médiích. Jen hodně těžko jsem se odhodlávala k takovému kroku. Medaili Za zásluhy o stát vrátím,“ končí vzkaz ženy, jež své ocenění dostala před čtyřmi lety.

Lorencová se podle informací z dnešní demonstrace na pražském Václaváku zúčastní demonstrace, jež se uskuteční 17. listopadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…