Lymanská kapsa, velký ukrajinský úspěch, hlásí CNN

30.09.2022 12:56 | Glosa

Vesnici za vesnicí zbavuje ukrajinská armáda ruských okupantů. A lidé se vyděšeně svých osvoboditelů ptají: Myslíte, že se Rusové ještě dokážou vrátit? Mezitím se ukazuje, že nejeden ruský voják se za chování okupačních sil na Ukrajině stydí. Z Ukrajiny přichází také zprávy o dalším ruském útoku na civilisty. Okupanti však tvrdí, že za smrtí nejméně 23 lidí mohou Ukrajinci.

Lymanská kapsa, velký ukrajinský úspěch, hlásí CNN
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už sedm měsíců, ale zatímco první půlrok se Ukrajinci agresorům jen bránili a podle bezpečnostních analytiků se bránili úspěšně, v posledním měsíci přešli do protiútoku a vyhnali ruské okupanty z tisíců kilometrů čtverečních své vlasti. Teď se zdá, že ukrajinští vojáci dále obkličují velkou kapsu kolem Lymanu.

O tom, jak Ukrajinci osvobozují v Luhanské oblasti vesnici za vesnici a uzavírají kapsu u Lymanu informuje americká zpravodajská stanice CNN.

„Vesnice za vesnicí, vyčištěné od ruských vojsk, s potrhanými a rezavějícími pancíři smíšenými s čerstvě doutnajícími tanky, lemují venkovské silnice. Z přízračného ticha v mnoha malých osadách je zřejmý rozsah palebné síly obou stran a také přesnost novějších ukrajinských zbraní dodaných Západem,“ napsala CNN.

Jeden ukrajinský voják poslal prý ve čtvrtek CNN video opuštěných ruských pozic z Lypova a Zelené Doliny, které mělo ukázat, jak rychle Ukrajinci Lymanskou kapsu obkličují.

„Ve městě Svjatogirsk se obnažuje výzva Moskvy anektovat území, nad nímž ruské síly pomalu ztrácejí kontrolu. Tiché borovicové lesy kolem jeho jeskynního kláštera jsou nyní zničeny obrovskou silou násilí, které bylo na tomto poklidném letovisku pácháno. Rekreační tábory a hotely byly obsazeny a zabrány ruskými silami a poté použity k ubytování osvobozujících se ukrajinských jednotek,“ uvedla CNN.

„Vypadá jako město, které se jen těžko někdy vrátí do své původní podoby. Uprostřed prázdné centrální ulice kráčí s pláčem a v rukou svírá borovicové větve, které později spálí, aby si ohřála čaj, 73letá Anna. Zdá se, že to jsou ti nejkřehčí obyvatelé města, kteří zůstali pozadu. Vzlykajíc vysvětluje, že v jejím bytovém domě zůstalo jen devět lidí a ona to málem nepřežila,“ pokračovala CNN v popisu situace.

Zdejší lidé mají děs z toho, že by se Rusové mohli vrátit. Ve městě jsou ale patrné také náznaky toho, že někteří Rusové se za své konání na Ukrajině stydí. Na zdech jsou k vidění nápisy jako „odpusťte nám", nebo „Rostov je máma, Oděsa máma“. Jde o odkaz na společnou ruskou-ukrajinskou historii a fakt, že zvláště na východě Ukrajiny se řada lidí narodila ze smíšených ukrajinsko - ruských manželství.

Ukrajinský voják Dmytro z Kulčického praporu, který se účastnil protiofenzivy na osvobození Svjatogirsku, řekl, že Rusy před útokem dlouho pozorovali.

„Musíte pochopit psychologii člověka, který přichází do cizí země,“ řekl. „Masmédia a jeho velitel mu mohou namluvit hloupou myšlenku, ale když sem dorazí, uvědomí si, že je skutečně na cizím území.“

Mezitím přišla ze Záporoží zpráva, že Rusové napadli konvoj vozidel s civilisty, kteří se snažili prchnout ze Záporožské oblasti do bezpečnějšího ukrajinského týlu. Záporoží má být jednou u oblastí připojených po psudoreferendech k Rusku. Ukrajinci se z těchto území snaží v hojných počtech prchnout.

Po útoku na konvoj zemřelo nejméně 23 lidí.

Moskvou podporovaný ukrajinský představitel podle serveru arabské televize Al-Džazíra viní z útoku kyjevské síly.

„Kyjevský režim se snaží vykreslit to, co se stalo, jako ostřelování ruskými jednotkami a uchyluje se k ohavné provokaci," uvedl na Telegramu Vladimir Rogov, úředník Ruskem podporované správy regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…