Macron atomovku nehodí. Za to mu to v Česku spočítali

14.10.2022 13:25 | Zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron se ocitl pod palbou kritiky poté, co prohlásil, že „pokud by Rusko zahájilo útok jadernou zbraní na Ukrajinu, Francie zřejmě neodpoví jadernou reakcí“, informuje Politico. „Masochista. Na co Francie zbraně hromadného ničení má?“ zaznívá v reakcích internetového prostředí na adresu francouzské hlavy státu. Našli se i tací, kteří oceňují Macronův „realistický přístup“.

Macron atomovku nehodí. Za to mu to v Česku spočítali
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Během středečního rozhovoru pro francouzskou televizi France 2 prezident Emmanuel Macron prohlásil, že Paříž „zřejmě“ nepoužije jaderné zbraně v reakci na ruský jaderný útok na Ukrajinu. „Francie má jadernou doktrínu, která vychází ze základních zájmů naší země a ty jsou jasně definovány. Tyto zájmy by nebyly ohroženy, pokud by došlo k jadernému balistickému útoku na Ukrajinu nebo v regionu,“ zmínil francouzský prezident francouzskou doktrínu jaderného odstrašování.

Na Macrona se vzápětí spustila vlna kritiky, že porušil zvyk vyjadřovat se k tématu jaderného odstrašování neurčitě, a to především v době, kdy ruský vůdce Vladimir Putin jadernými zbraněmi vyhrožuje.

„Budeme nadále podporovat ukrajinský odpor a zintenzivňovat naši vojenskou pomoc,“ dodal Macron, podle kterého by zároveň měla být obnovena teritoriální celistvost Ukrajiny.

Druhý den se k věci vyjádřil i na svém twitteru, kde uvedl, že Ukrajině Francie pomáhá k odporu na jejím území, nikdy však v útočení na Rusko. „Vladimir Putin musí zastavit tuto válku a respektovat územní celistvost Ukrajiny,“ zopakovala francouzská hlava státu. K odplatě Rusku ještě podotkl: „Nechceme světovou válku.“

Některé zástupce české politiky rezolutní slova o neútočení na ruskou stranu překvapila, jiné osobnosti naopak potěšila.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v takovém případě nechápe, k čemu Francii jaderný arzenál vůbec je. Odmítání jeho použití v takovém případě považuje za chybné: „A k čemu ty zbraně Emmanuel Macron má? K odstrašení nebo zopakování chyb z 2. světové války?“ uvádí ve své reakci.

U exministryně pro lidská práva, psychiatričky Džamily Stehlíkové, si pro svůj postoj vysloužil Macron přízvisko „masochista“. Přístup evropských státníků a strach z třetí světové války podle ní jen vybízí Rusko k dalšímu úderu. „Masochista Macron se ozývá zrovna teď, když se láme chleba. Jako kdyby dostal povel z Moskvy nebo se domluvil s Trumpem, který také varuje před IIIWW. Náš hradní Spiderman dnes nevolal po jednání s Ruskem jen proto, že je mimo provoz. Tato slabost pobízí Rusko k další ráně pěstí,“ reagovala na Macronův tweet, v němž píše „nechceme světovou válku“.

„Ještě štěstí, že Ronald Reagan nebyl jako Macron,“ vzpomněl ekonom Pavel Kohout bývalého amerického prezidenta, který se nebál vyostřit studenou válku se Sovětským svazem.

Naopak komentátor Petr Holec ocenil realistický postoj Emmanuela Macrona, na rozdíl od českých vládních politiků. „Aspoň, že Macron zůstává realista, když my máme Černochovou a spol.,“ konstatoval.

„Nechceme světovou válku,“ slýchá prezident České stomatologické komory Roman Šmucler od svých francouzských kolegů pravidelně od začátku války na Ukrajině. „To mi říkají Francouzi (vysocí funkcionáři medicíny) konzistentně 8 měsíců a našim politikům Macron též…“ podotkl ve svém tweetu.

Prezident Macron přiblížil další pomoc ze strany Francie pro Ukrajinu – zahrnuje například radary, rakety pro protileteckou obranu i útok, houfnice Ceasar, obrněná vozidla či výcvik personálu. „Čím méně o tom mluvíme, tím méně nafukujeme hrozbu,“ řekl Macron.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To mě štípněte. Tolik za kilo rybízu? Zákazník na trhu byl zděšen

4:44 To mě štípněte. Tolik za kilo rybízu? Zákazník na trhu byl zděšen

Meruňky z Moravy, kilo za 150 korun, 100 gramů višní za 30 korun, borůvky ze Šumavy 350 korun za kil…