Malé platy a práce od nevidim do nevidim. Prahu obsadili rozčílení zemědělci, máme jejich svědectví i foto

08.06.2022 18:02 | Reportáž

Kdybych nebyl zoufalý, tak nejezdím protestovat do Prahy. Doma mám práce až nad hlavu. To řekl ParlamentnímListům.cz hospodář z jižní Moravy Svatopluk Müller v celkem slušně zaplněném velkém sále pražské Lucerny. Naštvaných zemědělců je ostatně plná „stověžatá“.

Malé platy a práce od nevidim do nevidim. Prahu obsadili rozčílení zemědělci, máme jejich svědectví i foto
Foto: Hana Brožková
Popisek: Protestní shromáždění zemědělců Zachraňme české zemědělství a ceny českých potravin v paláci Lucerna

„Nechceme vás, nezemědělce, srát. Bráníme jen naše majetky a život na venkově,“ hlásal jeden z transparentů ve velkém sále pražské Lucerny. Tam, ale i na další místa v hlavním městě svolali zemědělce na středu jejich předáci. Protestují proti nastavení dotací ve prospěch malých farmářů. Česká vláda se prý chová tak, že jejich pohár trpělivosti už přetéká.

Vládní agrohazard

Na stolku v Lucerně ležely připravené transparenty s nápisem „Nechceme vládní agrohazard“. Prezident agrární komory Jan Doležal a předseda zemědělského svazu Martin Pýcha předtím zaslali premiérovi Petru Fialovi otevřený dopis, kde se ho mimo jiné ptají, proč chce vzít peníze těm, kteří i navzdory lépe dotované zahraniční konkurenci nadále drží na nohou živočišnou výrobu a pěstování náročných plodin, proč preferuje mikropodniky a proč chce být v zemědělské politice bruselštější než Brusel. Prý zastupují zemědělce, kteří produkují osmdesát procent českých potravin.

Ve velkém sále pražské Lucerny bylo dusno. A proto se někteří lidé pracující v zemědělství shlukli u jediného stánku s občerstvením. „V zemědělství lidé dnes pracují hlavně z lásky. Platy jsou malé a dělá se od nevidim do nevidim. Proto už to nikdo moc dělat nechce. Bereme 105 korun na hodinu a sedmnáctiprocentní prémie. Za to makáme i 350 hodin měsíčně,“ řekl Jaroslav, který je zaměstnán v zemědělském družstvu na Příbramsku, a dodal: „Je mi šedesát a od dvaadvaceti sedím za traktorem. Stále se potýkáme s počasím, nejde o žádnou fabriku. Přitom když udělají v automobilce auto, tak si sami podle trhu určí cenu. Když my vyprodukujeme vajíčka, maso nebo obilí, tak cenu určují ostatní. Jatka, obchodní řetězce a tak dále. Všechno špatně!“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

potraviny

Tvrdíte, že budeme usilovat o budoucnost, kde bude mít každá rodina přístup k zdravým, udržitelným a cenově dostupným potravinám. Zajímá mě, jak přesně toho chcete docílit? Jak chcete zajistit cenově dostupné potraviny pro všechny? Děkuji za možnou odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Si dělá prču, ten Fiala, vyhrkli nad „zlevněnou“ klobásou

4:45 Si dělá prču, ten Fiala, vyhrkli nad „zlevněnou“ klobásou

Langoš za 130 korun, párek v rohlíku za 70, grilovaná klobása za 145, pivo za 70 korun. I takové cen…