Manévry na Floridě po drtivém hurikánu. Šíří se zprávy. Biden musel zasáhnout

10.10.2024 22:39 | Monitoring

Po sérii ničivých hurikánů musí prezident Joe Biden čelit vlně konspiračních teorií šířících se na sociálních sítích. Někteří lidé, včetně kongresmanky Marjorie Taylor Greeneové, tvrdí, že vláda dokáže ovládat počasí a že hurikány jsou záměrně vytvářeny. Biden tato tvrzení odmítl, vyzval k zastavení šíření nepravd a zdůraznil, že v době katastrof by měli Američané držet při sobě. Hurikán Milton, který nyní pustoší Floridu, způsobil rozsáhlé škody a zanechal miliony lidí bez elektřiny. Tento hurikán následuje po hurikánu Helene, který zasáhl Severní Karolínu a zanechal po sobě více než 220 mrtvých.

Manévry na Floridě po drtivém hurikánu. Šíří se zprávy. Biden musel zasáhnout
Foto: Repro Twitter @greg_price11
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Bouře Milton přinesla silné srážky a poškodila budovy a infrastrukturu. Hurikán, který původně zesílil na kategorii 5, dorazil na pevninu poblíž Siesta Key jako hurikán 3. kategorie. Milton se následně přenesl přes Floridu a směřoval nad Atlantik, kde se rozptýlí. Bouře způsobila velké škody, přičemž více než 3,4 milionu lidí zůstalo bez elektřiny a bylo zničeno nejméně 100 domů, informoval ve středu večer informační server USNews.

Když Milton udeřil na pobřeží Mexického zálivu, způsobil smrt nejméně 10 lidí. Během svého postupu přes Floridu, kdy zeslábl na kategorii 1, bouře přinesla intenzivní srážky, bouřkové vlny a tornáda v některých oblastech, zejména ve střední a východní Floridě.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 16508 lidí
V důsledku extrémních srážek v oblasti Miltonu hrozí na celém území východní a střední Floridy značné riziko zaplavení měst. „Na celém území střední Floridy probíhají a jsou předpovídány mírné až velké říční záplavy,“ uvádí Národní centrum pro hurikány.

„Záchranné mise probíhaly celou noc,“ řekl guvernér státu Florida Ron DeSantis na čtvrteční tiskové konferenci. „Pátrací a záchranné týmy Národní gardy pracovaly přes noc a úspěšně provedly záchranu rodin a domácích zvířat na západním pobřeží a před zkázou z tornád v centrální a východní části Floridy,“ citoval guvernéra server Deseret.

Záchranné práce pokračují i ve čtvrtek, kdy se nasazují záchranná letadla a stovky záchranářů působí ve více než 25 okresech. Po celé Floridě bylo mobilizováno více než 6500 vojáků, kteří spolupracují s floridskou komisí pro ryby a divokou zvěř na záchranných akcích na souši i ve vodě. DeSantis také uvedl, že úsilí směřuje k obnovení dodávek elektřiny, ke kontrole škod na mostech a k odklízení trosek ze silnic, aby se obyvatelé mohli co nejdříve vrátit domů.

Další americké státy, např. Severní Karolína, se mezitím zotavují z hurikánu Helene, který začátkem října zabil více než 220 lidí, podle americké stanice NBC.

Právě v souvislosti s hurikány se začaly na sociálních sítích šířit nejrůznější konspirace, někdy podporované i vlivnými politiky.

Členka Sněmovny reprezentantů Marjorie Taylor Greenová např. přišla s myšlenkou, že počasí ovládá vláda. „Ano, mohou ovládat počasí. Je směšné, když někdo lže a tvrdí, že to nejde,“ napsala na X.

Tuto konspirační teorii ve svém projevu vyvrátil samotný prezident USA Joe Biden a vyzval k zastavení šíření konspiračních teorií. „Kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová, poslankyně z Georgie, nyní říká, že federální vláda doslova ovládá počasí – že my ovládáme počasí. Je to více než směšné. Musí to přestat,“ řekl Biden.

Zdůraznil, že během katastrof by USA neměly být rozděleny na „červené nebo modré státy“ (červená je tradičně barva republikánů, modrá barva je pro Demokratickou stranu). „Dovolte mi, abych zopakoval – nikdo by neměl nutit Američany, aby pochybovali o tom, zda jejich vláda zajistí, že až tato katastrofa udeří, budou tam. Budeme, my všichni,“ ujistil Biden Ameriku.

Další šířící se teorií je, že americká vláda po hurikánu Helene zabírá pozemky v Severní Karolíně, aby tam umožnila těžbu lithia. Někteří uživatelé sociálních sítích odkazují na město Kings Mountain, kde se předpokládá opětovné otevření dolu na lithium. Z hurikánu Helene by dle některých z fám měl profitovat mj. manžel Kamaly Harrisové, Douglas Emhoff.

Další příspěvek, který na X vidělo přes 6 milionů lidí a dále ho sdílelo 17 tisíc uživatelů, informoval o údajné tajné „městské schůzi“ v Chimney Rock, kde se měli úředníci domlouvat na „záboru půdy“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Nálepkování + Ukrajina

To jste si všiml až teď, že vláda nálepkuje a uráží všechny, kdo se vysloví proti její politice a dělá vše, aby potlačila možnost, aby lidé mohli vyjádřit své názory, které se vládě nehodí a nelíbí? A k té Ukrajině. Upřímně je mi ji líto. Tak dlouho bojuje, spousta lidí zemřelo a výsledek je, že by ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Novinář poslouchal Fialu. V hlavní televizi už se neudržel: Ten člověk si dělá srandu jako?

21:25 Novinář poslouchal Fialu. V hlavní televizi už se neudržel: Ten člověk si dělá srandu jako?

Manželka prezidenta republiky Eva Pavlová má podle novely zákona dostávat na reprezentaci 95 tisíc k…